Fetele din Olteniţa au venit cu două premii de la Olimpiada Meşteşugurilor Sibiu

Sibiul a fost gazda Olimpiadei Naţionale a Meşteşugurilor Artistice Tradiţionale Româneşti în perioada 18-22 august. La olimpiadă au participat 170 de copii din 36 de judeţe ale ţării. Din partea judeţului Călăraşi au participat Prodan Ştefania (cls. a VIII-a) şi Nicola Maria (cls. a X-a), ambele din Olteniţa, ele fiind îndrumate şi însoţite la Sibiu de prof. de artă plastică, Ecaterina Mitran de la Clubul Elevilor Olteniţa. „Meşteşugurile prezentate la Sibiu şi care au făcut parte din cerinţele organizatorilor au fost: icoane pictate pe sticlă, icoane pictate pe lemn, pictură naivă, ţesut, brodat, prelucrarea osului, încondeiat ouă, mobilier pictat care este excelent exprimat în artă, dar şi confecţii de măşti. Ştefania a pictat pe lemn pe Sf. Teodora, iar Maria a pictat pe sticlă Maica Domnului cu Pruncul. Cele două eleve au câştigat faza judeţeană la pictură la un concurs de meşteşuguri organizat la Călăraşi. Îmi pare rău că nu am putut pleca cu fata care face împletituri, fiindcă anul acesta meşteşugul „împletituri nuiele” a lipsit din listă. Dar am obţinut cu Ştefania locul II, iar Maria s-a calificat pe locul III la icoane pe sticlă. Noi respectăm tehnica bizantină în pictura pe lemn, iar Ştefania nu a reuşit să termine lucrare apentru că nu a avut timp suficient. Cele trei zile puse la dispoziţie cu aproximativ 5 ore pe zi nu au fost de ajuns pentru creaţii şi atunci rezultatul a fost acesta. Nu sunt mulţumită de premiile lor pentru că puteau mai mult, dar important este că am participat.” declară prof. Mitran.

Aceasta s-a întâlnit la Sibiu cu o fostă elevă din Olteniţa, ce a urmat cursurile de pictură de la cercul de pictură din Olteniţa. Victoriţa Petcu a fost eleva profesoarei Mitran şi a sosit la Sibiu ca instructor din partea judeţului Ialomiţa. După terminarea studiilor liceale la Tonitza în Bucureşti şi după cursurile Facultărţii de Artă, Victoriţa a devenit instructor: „Victoriţa a fost olimpică şi una dintre cele mai talentate artiste pe care am format-o în club. Momentul prezentării publice a ei ca fostă olimpică la pictură şi elevă a mea din Olteniţa, a fost unul cu totul special şi plin de emoţie.” declară profesorul de pictură de la Clubul Elevilor.

Ecaterina Mitran a sesizat că judeţul Călăraşi nu mai deţine meşteşuguri tradiţionale. Astfel, la fiecare concurs de meşteşuguri sunt prezentate alte îndeletniciri din ţară, unde s-au conservat foarte bine şi se păstrează cu mândrie şi responsabilitate. Este vorba de zona Maramureşului unde sunt tradiţii foarte frumoase, dar şi de zona Vrancei, unde există puternice rădăcini tradiţionale.

Vineri, 20 august, elevii din Olteniţa au făcut demonstraţii practice în piaţa mică din Sibiu, la Casa Artelor, zonă foarte vizitată de turişti.

Olteniţa va reprezenta judeţul Călăraşi la Tecuci luni, 30 august, cu alte lucrări, în cadrul concursului „Ucenici la porţile credinţei”.

Comentarii

  1. Lili C spune:

    Felicitari fetelor concurente dar si d-nei Mitran!Sa intelegem ca mai exista SPERANTA pentru tineret , pentru Romania , pentru cultura in general ? Doamne ajuta !

  2. Mihai Ceauşu spune:

    Sincere felicitari!