În mintea lu’ Abramburica, şcoala pare că-i nimica

de Laura Suzeanu

Universitatea „Spiru Haret” a devenit o instituţie „non grata”, din cauza scandalului provocat de fostul ministru al Educaţiei şi Cercetării, Ecaterina Andronescu (poreclită Abramburica) şi care a reuşit să creeze un haos total cu ideile sale, atât în rândul profesorilor universitari, cat şi în rândul studenţilor, dar cu repercusiuni şi mai mari în rândul celor care au absolvit cursurile ID ale universităţii.  Bătaia de joc cu care sunt trataţi absolvenţii acestor cursuri ce au terminat studiile la Spiru Haret începând cu anul 2007 până în prezent, la orice specializare, continuă să lovească dureros şi umilitor în mulţi dintre foştii studenţi.

Luni, 23 august 2010, la Universitatea de Muzică din Bucureşti urma să se susţină examenele de definitivat în învăţământul preuniversitar, dar şi examenele de gradul II din acelaşi învăţământ. După obţinerea titularizărilor, pe marginea cărora s-au făcut de asemenea o mulţime de speculaţii, după inspecţii preliminare de grad sau definitivat şi după pregătirile făcute la fostul Conservator de Muzică în vederea obţinerii acestor examene, o parte din profesorii care au venit să susţină examenele de definitivat şi gradul II, nu au fost primiţi în sălile de examen. Decizia a venit ca o pleaşcă în urma susţinerii examenului cu două zile, când, profesorii sosiţi din diferite zone ale ţării la Bucureşti, nu s-au regăsit pe listele de examen. Este vorba de absolvenţii facultăţilor de la „Spiru Haret”, iar decizia a venit după ce dosarele acestora au fost primite de inspectoratele judeţene şi trimise la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, pentru susţinerea examenelor. Faptul că o mare parte din profesorii ce s-au pregătit pentru aceste examene, printre care şi unul din Olteniţa, nu a fost primită în examen, a bulversat persoane, atât din interiorul Sindicatului Zonal din Învăţământ, cât şi profesorii sau decanul Facultăţii de Muzică din cadrul „Spiru Haret”, dar şi cadrele administrative din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti. Profesorilor veniţi să susţină examenul de definitivat la Bucureşti li s-a servit pe tavă o mare mizerie: nu au voie în sălile de examen. Explicaţiile celor din secretariatul fostului Conservator au fost că de la minister s-a primit o notă cu semnătura ministrului Daniel Petru Funeriu, în care se spune că „în sistemul de învăţământ preuniversitar sunt angajate cadre didactice absolvente ale unor specializări care nu se regăsesc în hotărârile de Guvern privind autorizarea de funcţionare provizorie sau acreditarea specializărilor din cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat şi particular…” Care hotărâri şi ce presupune o acreditare oare?

Ce spun gurile rele?

Zvonurile dintre studenţi şi profesori sunt acelea că forma de învăţământ ID era acreditată în anul 2004, iar în anul 2005 trebuia reînnoită acreditarea, ce se face din 5 în 5 ani. În schimbul unei sume de 1 miliard de lei vechi, forma de ID trebuia acreditată de ARACIS-societatea particulară aflată sub tutela MECTS. Cei de la Spiru Haret au preferat să apeleze ca o societatea din afara graniţelor României pentru acreditare, ce ar fi perceput o taxă cu mult mai mică. Astfel, acreditarea obţinută afară, nu a fost recunoscută de ministerul din România.

Notele semnate de unii miniştri ţin loc de legi

Dacă după câştigarea unui scaun în ierarhia ministerială se pot semna note şi adrese sau înştiinţări la bunul plac al miniştrilor, fără o bază legală, atunci să nu ne mai mirăm că România a devenit o ţară de nivelul inferior celor subdezvoltate din lumea a treia.

De când există acest scandal Ministerul Educaţiei-Universitatea „Spiru Haret”, nici unul dintre studenţi sau foştii studenţi nu a fost lămurit pe ce criterii se fac atacurile la drepturile lor, nu se ştie cum sunt luate deciziile care le afectează nu doar activitatea, cât şi anii de studii, când au fost un fel de cobai, de pe urma cărora care s-a profitat.

O parte din profesorii respinşi la examen a mers la biroul juridic din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, o altă parte la decanatul Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii „Spiru Haret”. Din ambele locuri răspunsul a venit promt: nu se poate rezolva brambureala creată decât prin instanţă.

O palmă venită după ce toţi au trecut prin inspecţii de definitivat şi de grad, după ce au venit la pregătire pentru aceste examene care a însemnat trecerea prin nişte ore de curs la Universitatea de Muzică din Bucureşti şi după ce au fost cheltuiţi o mulţime de bani pe drumuri, taxa de înscriere şi manuale. Dar asta nu priveşte pe nimeni, cu atât mai mult un reprezentant al ministerului de resort, pentru că fiecare trage pentru el şi pe nimeni nu priveşte problema altuia, atâta vreme cât se pot obţine altfel nişte avantaje materiale.

Nota trimisă de ministrul Funeriu pe ultima sută de metri nu aminteşte nici un act normativ care să le interzică acestor cadre didactice titularizate, deci trecute prin alte examene, să susţină examenele de gradul II şi definitivat. Ceea ce este surprinzător este faptul că centrele universitare din Iaşi sau Oradea şi Cluj au primit profesorii, care au susţinut examenele mult mai devreme decât se stabiliseră la Bucureşti, aceştia având rezultatele date când cei din bucureşti se găseau în stare de şoc la aflarea veştii stupide. Nota trimisă de minister nu numai că nu are o bază legală în a interzice nişte drepturi, dar încalcă flagrant drepturile omului.

Umilinţele dezgustătoare îi scârbesc pe profesori care doresc să plece din ţară

Un profesor din Olteniţa înscris la examen, este dezgustat de maniera de lucru a Ministerului Educaţiei şi de stadiul la care a ajuns România: “Este strigător la cer. Nimeni nu înţelege nimic acolo, nici la stat nici la Spiru Haret, este un balamuc infernal dar şi o mare batjocură, ceva fără cuvinte. După ce am trecut prin etapele premergătoare examenului şi am învăţat atât pentru acest examen, suntem scoşi din liste. Ne sunt primite dosarele, iar înainte de examen cu două zile nu ne vedem pe liste. Cine ne va spăla personalitatea pătată şi atâtea umilinţe prin care am trecut, cine ne spune nouă pe ce criteriu s-au luat aceste decizii şi ce ţară din lumea asta face aşa ceva? Cine ne explică nouă cum poţi să ataci un om la acest mod fără precedent şi fără pic de omenie, când de aceste examene depind atâtea? De ce doar în România se întâmplă această ţigănie? Inspectoratul Călăraşi a trimis dosarele, aici nu a fost nici o problemă, Bucureştiul le-a primit, de asemenea nu a fost nici o problemă, ca înainte de examen să ni se pregătească această mişcare mişelească, ordinară care să te facă să nu mai doreşti să trăieşti în această ţară. Dacă prin justiţie se obţine un drept, atunci aşa vom proceda. La muzică suntem 27 nedreptăţiţi în acest fel ordinar. Ce selecţie este asta? Să se facă o selecţie profesionistă şi umană în acelaşi timp. Sunt de acord cu asta, nu cu înfipt pumnale prin spate. Ca să nu mai vorbesc de atacul la un drept obţinut şi refuzul unei diploma semnate de minister la ora respectivă. O colegă din Vaslui a reuşit să obţină examenul la fostul Conservator din Iaşi, dar mi-a povestit cum cei de la limbi străine au fost lăsaţi luni să susţină examenul şi astăzi (n.r. marţi 24 august) nu au mai fost primiţi aceiaşi profesori la examenul de psiho-pedagogie. Ca fasciştii, astea sunt metode fasciste. S-au supus astfel puterii de la Bucureşti. Toţi sunt pe probleme de bani şi interese politice.”, declară profesoara de muzică din Olteniţa.

La Universităţile de stat din Iaşi, Oradea sau Cluj examenele de definitivat şi grade la muzică s-au susţinut înaintea celor programate la Bucureşti înainte cu aproximativ o săptămână, iar nota ce din punctul de vedere al ministrului Funeriu are valoare de lege, a fost primită de Universitatea Naţională de Muzică miercuri, 18 august, şi făcută public în week-end, punându-i pe profesori într-o situaţie fără precedent.

Unde a ajuns România şi cine o va mai salva?

Comentarii

 1. Mihai Ceauşu spune:

  Desi am cunostinte care au absolvit „spiru”, eu consider ca nu e o facultate, e un srl unde dai banul si primesti diploma, mimandu-se niste examene pe parcursul a 3-4 ani. Poate gresesc eu.
  Tot in legatura cu aceasta fundatie, Abramburica a gresit ca nu a interzis institutiile care nu au nicio treaba cu invatamantul superior.

  Cine va salva Romania? Tot noi, candva, cand vom intelege ca doar noi ne putem salva pe noi insine. Nu cu aroganta, nu cu nesimtire fata de vecini, nu cu piedici, etc, ci prin munca si corectitudine.

 2. Vlad Popescu spune:

  Subscriu la cele scrise mai sus de Mihai C.
  Am citit undeva ca la Spiru Haret termina cam 40.000 de absolventi pe an in timp ce la Universitatea Politehnica aprox 3000. Asta spune mult. Acum un an in timp ce cumparam ceva din piata, duduia care imi cantarea ceapa discuta cu o alta aflata la rand (amandoua nu se mai aflau la prima tinerete) despre examenul la teoria probabilitatilor ce urma sa vina… 🙂

 3. Ghiculescu Gabriela spune:

  Cred ca Funeriu are o problema grava de comportament,incalca legea crezand ca e pe cai mari si e nemuritor.Eu vreau sa vad cum scoate camasa Funeriu cand o sa aiba zeci de mii de procese.Pana nu cerem daune morale nu se potoleste.A distrus invatamantul si nu are scolile la standarde ,a angajat analfabeti sau muzeografi pe catedre de matematica in timp ce ne izgoneste pe noi cei cu USH din inv.E cretin daca nu stie ca unii suntem de zeci de ani in invatamant,acum doar ne-am continuat studiil,e la USH.In invatamant sunt titularizarile,definitivatul,gradele -toate ne selectioneaza ,nu e nevoie sa ne dea el in cap.Ce performante o sa aiba cu necalidicatii lui pe catedre de matematica?!