Prof. Nicolae Mavrodin a lansat vineri cronica “Personalităţi curcănene”

Biblioteca Orăşenească a municipiului Olteniţa a fost vineri, 6 august, gazda unei lansări de carte. Lucrarea documentară “Personalităţi curcănene”, este una din publicaţiile pe care profesorul şcolii generale din Curcani, a reuşit s-o scoată de sub tipar după 8 luni de muncă. Printre invitaţii de seamă prezenţi la această lansare, s-au numărat personalităţi din zona Olteniţa şi Curcani, oameni plecaţi în urmă cu ani de zile în diverse locuri din ţară: prof. dr. univ. de talie internaţională Alexandru Ionescu, senior editorialist la publicaţia “Avangarda” Alexandru Oblu, ofiţer M.A.I. în rezervă şi purtător de cuvânt al Federaţiei Române de Oină Mihai Matei, funcţionar la Monitorul Oficial Florin Stănilă, colonel în rezervă Ioan Stoica, asistent medical şi colaborator la Vatra Românească Nicolae Pârşe.

Prof. Mavrodin spune că are o colaborare cu prof. de geografie din Olteniţa, Gheorghe Bălan, pentru o lucrare asemănătoare acesteia, dar care se va adresa numai personalităţilor olteniţene. Despre personalităţile olteniţene, prof. Mavrodin a vorbit în cadrul mai multor emisiuni difuzate pe fostul post local de radio – Radio Olteniţa, acum fiind colaborator la Radio Voces Campi Călăraşi.

Profesorul de istorie speră să finalizeze lucrarea despre personalităţile olteniţene la finele anului 2010.

Prof. Alexandru Ionescu declară celor prezenţi la lansare, că a venit cu plăcere la expunerea cărţii, completând zâmbind “Întotdeauna eu voi veni de la Bucureşti să vă văd, fără să vă spun că am astăzi de dat salarii.”

Printre oaspeţii sosiţi din afară s-au numărat şi invitaţi olteniţeni, printre care avocat scriitor Năstase Zanfir, muzeograf Olga Androne, Viorica Gureşoaie, pensionar autodidact Paul Amu, student Radu Oncescu.

Năstase Zanfir a făcut o recenzie a cărţii, în timpul căreia a lăudat iniţiativa profesorului Mavrodin şi munca acestuia: “Este un merit al domnului Mavrodin că a reuşit să conceapă această lucrare şi să se bată pentru ea, să o scoată la iveală. Meritul este cu atât mai mare, cu cât chestiunea valorilor în societate nu mai interesează prea mult, adică într-o epocă în care îl batjocorim pe Eminescu în “Dilema”, când asupra lui Preda s-a aşternut un val de tăcere, când nu mai pomeneşte nimeni de Rebreanu, iată că domnul Mavrodin îşi face curajul şi duce până la capăt această intenţie de a pune în evidenţă, fie şi la nivelul unei comune, personalităţile care s-au născut sau care au provenit din altă parte, dar au trăit în acesastă localitate: Curcani…Să subliniem faptul că domnul Mavrodin şi-a făcut un crez din această intenţie: de a scoate în evidenţă personalităţile şi valorile locale. Meritul este incontestabil în publicarea acestei cărţi. Sunt personalităţi din toate domeniile: din artă, din învăţământ, cercetători, din armată şi i-a prezentat foarte bine. Este un omagiu pe care îl aduce acestor oameni, pentru valoarea dumnealor. Este o modalitate de a păstra în memoria acestor generaţii, memoria acestor personalităţi. Îi putem folosi şi ca modele, într-o perioadă ca această, în această degringoladă în care noi nu mai avem nişte repere morale sau culturale. Ori prin aducerea în memorie a acestor oameni, regăsim nişte modele pe care să ne pliem şi prin care să ne structurăm existenţa şi activitatea noastră. Este o răsplătire a dumnealor. Este şi un gest de mulţumire pentru ceea ce aceşti oameni au făcut. ”

Prof. Nicolae Mavrodin este şi membru al Cenaclului Olteniţa, jurnalist, publicist în presa vorbită, poet. El s-a născut în localitatea Curcani la 22 septembrie 1947 şi trăieşte în prezent în municipiul Olteniţa. A publicat mai multe antologii colective, iar din anul 1981 colaborează cu postul naţional de radio. Acesta ne-a declarat că pregăteşte spre publicare un studiu intitulat “Controversatul veac fanariot”. De asemenea, va publica două volume de versuri intitulate “Sub povara gândului” şi “Coloana vertebrală”. Alte cărţi definitivate şi care aşteaptă lumina tiparului mai sunt “Mari sultani ai Imperiului Otoman”, “Mari personalităţi ale Diasporei Române, “Jurnalism în fuga anilor”. Printre cărţile sub formă de manuscris, prof. Mavrodin menţionează “Amintiri…amintiri” şi o carte dedicată unui prieten din Statele Unite ale Americii intitulată “O viaţă închinată demnităţii”.

Realizatorul cărţii declară că naşul localităţii Curcani a fost însuşi principele Carol, comuna fiind atestată documentar în urmă cu 132 de ani, la 24 septembrie 1878.

Comentarii

 1. Mihaela Florea spune:

  Felicitari dlui profesor!

 2. Calin Iulian spune:

  Domnule Profesor…Jos Palaria!
  Sunt un hibrid curcaneano-sibian, unul aflat deja pe panta unicitatii si a disparitiei inevitabile, si nu pot sa ma abtin in a va felicita pentru ceea ce faceti in folosul unei comunitati aproape necunoscute. Ma tot gandesc daca nu cumva numele comunei Curcani nu are cumva legatura directa cu acei curcani care au scris istoria la 1877-1878, in razboiul pentru independenta, sau poate exista cumva vreo legatura cu puzderia de boboci de curca ce se fac mari pe marginea santurilor in Curcaniul modern.
  Oricare ar fi explicatia sunt convins ca este una profund documentata. Inca o data „Jos Palaria!”…

 3. dominic diamant/Petre Vlad spune:

  Sunt unul dintre curcanenii prezentati in carte si regret ca nu am putut veni la Oltenita,sa particip la lansarea cartii d-lui Nicolae Mavrodin.
  Aceasta nu inseamna ca nu pot sa-l felicit inca o data pentru realizarea d-sale si sa-i urez,cu aceasta ocazie,succes in realizarea celorlalte proiecte.
  Asemenea actiuni culturale sunt oricand binevenite si-i onoreaza pe cei ce le intreprind.

 4. popescu radu spune:

  jos palaria tinetio tot asa sa traiti o 100 de ani un fost elev deal dv.

 5. Felicitarile mele domnului Mavrodin. O carte care merita citita din plin. In afara ca este un scriitor extraodinar ii acord domnului prof. cele mai presus merite deoarece este un foarte bun dascal , intotdeauna dandu-si interesul de elevii dansului . FELICITARI !!!

 6. Mustatea Madalina spune:

  Felicitari Domnule !