Ziua Porţilor Deschise reuneşte în 26 august specialiştii în arheologie din ţară şi străinătate

Pe 26 august se va deschide a IV-a ediţie a manifestării „Ziua Porţilor Deschise”. Programul zilei va începe la ora 10,00 cu vizitarea Muzeului de Sit şi a şantierului de pe davele „Gorgana întâia” şi „Gorgana a doua”. Done Şerbănescu, directorul Muzeului Civilizaţiei Gumelniţa Olteniţa, arată că prin stăruinţa arheologilor au fost puse la dispoziţia comunităţii locale, sub diferite forme, piese de mare valoare ştiinţifică. De-a lungul timpului, la cercetările arheologice de la Radovanu au participat studenţi, masteranzi şi doctoranzi de la Universităţile Bucureşti, Târgovişte, Galaţi şi Alba Iulia, dar şi cercetători din mai multe ţări precum SUA, Anglia, Bulgaria, Germania.

Actuala ediţie a manifestării cultural-istorice este dedicată protecţiei siturilor arheologice şi istorice. Arheologii îndeamnă locuitorii comunităţilor de pe teritoriul judeţului Călăraşi şi din alte zone, să manifeste toleranţă şi înţelegere faţă de mărturiile arheologice ale civilizaţiei multimilenare umane. „Istoria trebuie păstrată şi transmisă mai departe generaţiilor viitoare. Moştenirea înaintaşilor trebuie s-o păstrăm, la care trebuie să adăugăm şi contribuţia noastră” este de părere directorul muzeului olteniţean de arheologie, Done Şerbănescu.

Acţiunea din 26 august este organizată de Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa în colaborare cu Institutul de Arheologie al Academiei Române „Vasile Pârvan” din Bucureşti.

Manifestarea are loc în localitatea Radovanu din judeţul Călăraşi.