Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice cere un preţ drept răspuns

Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice cere conducerii societăţii Termourban Olteniţa să stabilească la nivel local preţul de referinţă la energia termică.  Directorul societăţii Termourban Olteniţa, sing. Cornel Ştefănescu, a solicitat consilierilor olteniţeni luarea unei decizii privind preţul local al energiei termice.

Director interimar Termourban, Cornel Ştefănescu:

„S-a hotărât într-o şedinţă anterioară ca preţul local de facturare să fie egal cu preţul de producţie pentru energia termică, adică 299 de lei cu TVA. Numai că acum s-a anunţat că de la Guvern se dau subvenţii. Propunerea noastră este să suspendăm Hotărârea de Consiliu Local prin care am mărit preţul la preţul de producţie şi să lăsăm preţul vechi, plus mărirea aceea de 5 puncte procentuale la TVA.”

Viceprimarul Florian Cercel intervine şi arată riscurile ce ar apărea în situaţia modificării tarifului. Cercel arată cât de ambiguă este legislaţia actuală românească.

Viceprimarul Florian Cercel:

„Noi tot încercăm să facem ceva să găsim soluţii pentru a trece de iarna asta: din punct de vedere financiar, că tehnic există soluţii. Numai că Guvernul este foarte ambiguu. Domnul Boc a spus că va rămâne cum a fost şi până acum. Noi suntem în corespondenţă cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, pentru că tot ajutorul ăsta la diferenţa de preţ la combustibil a fost aprobat de către Guvernul României, printr-o Ordonanţă de Guvern, printr-o schemă de ajutor de stat, ajutor de stat care este monitorizat de Oficiul Concurenţei. Această HG este valabilă, acest ajutor de stat este valabil cu sume defalcate şi aruncate până în 31 decembrie 2009. În 2010 nu mai este asigurat în faţa Consiliului Concurenţei acest ajutor de stat. Există riscul ca şi acest ajutor de stat, aceşti aşa de puţini bani ce ne-au fost daţi, diferenţa asta de preţ la combustibil, să fie luaţi înapoi, dacă Guvernul nu dă o hotărâre prin care să se reglementeze ca acest ajutor să fie unul de stat şi să se dea sumele precise. Noi am discutat cu cei de la Oficiul Concurenţei la Călăraşi. Au zis că nu ştiu nimic, nu a apărut nimic, dar dacă vin în control există riscul să dăm şi banii ăştia puţini înapoi. Şi atunci am venit cu o documentaţie, am transmis-o la Ministerul Administraţiei şi Internelor să ne spună foarte clar care este soarta acestor ajutoare de stat, pentru că la ora asta nimic nu e clar

„Eu vă spun sincer, pe mine se funică pielea. Noi vrem să facem ceva, dar nu ştim ce să facem, pentru că suportul legal este foarte ambiguu. Până vom primi răspuns de la minister, vom încerca să vorbim şi cu domnul prefect să se clarifice într-un fel că e la nivel naţional. ANRSCE avizează nişte preţuri şi în baza acestor avize suntem puşi într-o bază de date, în care se stabileşte ce sumă trebuie acordată municipiului Olteniţa, sumă pe care de exemplu noi n-am primit-o toată anul trecut. Am dat în judecată Guvernul pentru faptul că nu ne-a dat sumele întregi. Pentru anul trecut avem un suport legal – schema ajutorului de stat care ne permite nouă, ne îndreptăţeşte pe noi să cerem banii ăştia. Pentru anul ăsta din punctul meu de vedere nu avem suportul legal să le cerem bani, pentru că nu e aprobat ajutorul de stat. Există varianta să suspendăm ultima hotărâre cu preţul local de referinţă egal cu cel de producţie şi să rămânem pe varianta veche, dar nimeni nu ne garantează că vom primi vreun ban. Numai noi ştim cum am trecut anul trecut prin iarnă, dar acum nu mai avem soluţii. Nu poţi face nimic cu banul public dacă nu ai suport legal, ori acum suportul legal este ambiguu. Noi încercăm să forţăm puţin nota să mergem chiar la Guvern, dar întâi respectăm procedura legală de intervenţie, de aşa manieră încât să avem timp să mai luăm şi nişte hotărâri, pentru că vine iarna. Eu personal ştiu că e treaba foarte încurcată şi nu trebuie să ne jucăm.”

Consilierii au fost de acord cu Florian Cercel, aceştia fiind convinşi că dacă vor modifica preţul energiei termice la nivel local iar subvenţiile nu vor fi acordate, vor fi nevoiţi să-l mărească iar, ceea ce ar crea nelămuriri printre oameni, situaţii confuze, mulţi nu vor înţelege şi vor învinui consilierii sau conducerea Primăriei Olteniţa pentru aceste oscilaţii.

Decizia stabilirii unui preţ s-a amânat pentru o proximă întâlnire.

Consilierii olteniţeni vor stabili într-o şedinţă viitoare preţul local de referinţă al energiei termice, după care acesta va fi transmis Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice.

Comentarii

 1. MARIAN M. spune:

  🙂
  vaya noticias…

 2. Popa Vlad spune:

  Pentru subventionarea caldurii se puteau gasi bani! Oare amenajarile de pe Republicii erau neaparat necesare? Bani au fiast si sunt la primarie,numai ca sunt prost directionati!

 3. MARIAN M. spune:

  stimata redactie…1- aveti idee cum s-a petrecut tragicul accident se sambata seara pe soseaua ce leaga Oltenita de Chirnogi? ne puteti aduce la cunostinta mai multe detalii privitoare la acest caz?…2- s-au apucat parca sa restaureze sau sa modifice fostul hotel al d-lui SANDU VOINEA, are cineva idee daca il v-a finaliza cineva spre a avea si orasul nostru un hotel cat de cat mai decent?…sugestii sau opinii?!