Ecoul unui scandal a adus Spitalul Municipal Olteniţa în pragul unei crize medicale

Scandalul provocat în urma decesului unui copil de 8 ani din Olteniţa, fără a se cunoaşte foarte bine de la început cauzele care au dus la moartea copilului, a creat o stare de disconfort în rândul cadrelor medicale, o tensiune psihică şi o desconsiderare profesională.

Un copil de naţionalitate rromă a fost adus în urmă cu aproximativ 3 săptămâni la spitalul olteniţean cu lovitură la genunchi. Bunica acestuia l-a dus la camera de garda, unde i-a fost tratată rana. Copilul a fost trimis acasă, iar la două zile acesta a revenit la spital pentru control pentru că se simţea rău. După administrarea de substanţe pentru rehidratare şi antibiotice, copilul a intrat în comă, iar la aproximatvi o oră copilul a murit. Din acel moment, spitalul olteniţean a intrat în atenţia presei central. Necunoscându-se foarte multe cauze şi fără a se face o investigaţie pentru a se constata ce situaţii au dus la decesul copilului, fluxurile de informaţii de pe aproape toate canalele tv au scos în evidenţă vina medicilor care au fost în acea noapte de gardă. Aceştia au fost acuzaţi că au greşit diagnosticul, familia copilului fiind cea care a pornit cavalcada de incriminări la adresa personalului sanitar. Rezultatul de la medicină legală nu era pronunţat încă la ora verdictelor jurnalistice şi cu toate acestea, membrii familiei copilului au procedat la acte violente concretizate în spart de geamuri la spital, ţipete şi înjurături la adresa medicilor spitalului.

Urmările scandalului sunt extrem de grave pentru spitalul Olteniţa

Spitalul Municipal Olteniţa a rămas fără medici pediatri şi neonatologi în urma mediatizării negative a acestui caz. Singurul medic cu specializarea „pediatrie” care lucrează la această oră în spitalul olteniţean este directorul instituţiei, Liana Petculescu. Aceasta ne-a declarat că în 20 de zile, doar trei nopţi a dormit acasă. „Nu mai vin doctorii la gărzi. Doctor Niculescu a intrat în concediu medical iar după concediu se va pensiona. Este foarte supărată, nu doar de incidentul cu rromii care au făcut ravagii în spital, dar mai ales că la televiziunea OTV a fost acuzată că era băută în noaptea când a venit copilul, ceea ce nu este adevărat. Femeia asta nu pune picătură de alcool în gură. Imaginea i-a fost stricată. Doamna Niculescu este bolnavă de cancer la sân şi a venit după 2 ani la spital ca să nu mai spun că avea şi competenţă de cardiolog. Este o mare nebunie ce se petrece. Dr. Soare, medicul chirurg care a fost de gardă în noaptea aceea, este de asemenea marcat de ceea ce s-a petrecut. Dr. Sarivan-medicul pediatru colaborator al spitalului- a renunţat să mai vină pentru că nu-şi mai doreşte complicaţii. Îi este teamă de rromii care au ameninţat medicii spitalului. Nu m-am aşteptat să se ajungă aici. Dr. Niculescu nu putea ca după 34 de ani de servici să dea greş. A fost o embolie ceva care a omorât acel copil. Este foarte uşor să acuzi şi greu să cauţi adevărul” declară dr. Petculescu. Directorul interimar al spitalului Olteniţa mai spune că dacă nu se va găsi un medic pediatru şi un neonatolog, Olteniţa poate rămâne fără secţia „pediatrie”. Şi ce vor face atâţia copii care vin la gardă? se întreabă dr. Petculescu. „Rezidenţii pleacă din ţară. Am o promisiune care înseamnă un medic de la Bucureşti. Aştept răspunsul din clipă în clipă. Aşa am fi doi medici şi cu doi colaboratori am putea încropi o linie de gardă. La rezidenţiat sunt specialişti –un neonatolog şi doi pediatri- dar nu avem de unde să ştim dacă peste 4 ani când termină nu vor pleca din ţară. Dacă nu vom găsi medic pediatru, Casa de Sănătate nu va mai da bani pentru pediatrie acestui spital. Domnul Raed Arafat a fost înştiinţat pentru situaţie să permită comasarea a două linii de gardă pentru o perioadă, până găsim medic pediatru. Asta ar fi soluţia pentru ca secţia de copii să nu se desfiinţeze. Dar pentru asta trebuie ca medicul internist sau de altă specializare să ştie pediatrie. De asemenea, rezidenţii pot face gărzi din anul 5 şi 6, dar refuză pentru că sunt prost plătiţi. Pleacă personalul medical din ţară şi nu ştiu unde vom ajunge” mai spune dr. Petculescu.

Potrivit informaţiilor medicilor din spitalul Olteniţa, duminică 29 august au venit la camera de gardă 70 de copii. Cine oare va răspunde de viaţa unor copii din zona Olteniţei şi împrejurimi, după ce secţia de pediatrie se va desfiinţa din lipsă de medici?
Punctul de lucru de la ambulanţă dispune de 4 maşini, ce nu pot face faţă niciodată cazurilor ce apar. Ca să nu mai vorbim de faptul că pentru a ajunge la cel mai apropiat spital pentru copii din Bucureşti, înseamnă foarte mult timp parcurs pe drum, iar dacă un caz de îmbolnăvire are o gravitate mare, acel copil riscă să moară pe drum fără o primă intervenţie la Olteniţa.

Nimeni nu vrea să ajute spitalul cu pediatri

Din diverse motive, nimeni nu vrea să ajute spitalul olteniţean cu medici pediatri acum: nici ministerul, nici celelalte instituţii tutelare din Călăraşi. Aceasta a fost declaraţia dr. Petculescu făcută astăzi, 2 septembrie, după ce directorul interimar ne-a declarat că nu mai rezistă acestei situaţii create.
La Spitalul Municipal Olteniţa vin nu doar cazuri din Olteniţa, dar mai ales din localităţile învecinate, iar desfiinţarea secţiei de pediatrie va însemna o pierdere uriaşă pentru zonă şi cu urmări dintre cele mai grave.

Rugăm televiziunile care au putut fi prezente la primul imbold şi primul apel de telefon la Olteniţa pentru o ştire de senzaţie, să vină zilele acestea la Spitalul Olteniţa să vadă ce se petrece, cum se face faţă la gărzi, ce cazuri sunt şi ce poate face o informaţie transmisă în câteva minute cu acuze şi defăimarea imaginii unor persoane fără vină.

România a devenit obsedată de ştiri de genul: viol, crimă, accident cu descarcerări, atacuri violente, bătăi, alte poveşti dramatice care, înflorite şi mai mult, duc la final spre poveşti catastrofale, doar de dragul şocului şi al ratingului.
Oare nu ne dăm seama că distrugerea psihică şi morală a omului creează jungla, sălbăticia, primitivismul?

Ar trebui să ne dăm seama cât încă nu este foarte târziu să mai putem face ceva pentru a face BINE.

Comentarii

 1. radu_adriana spune:

  Este strigator la cer ce se intampla!!!sunt mama unui baietel de 9 ani si ma ingrozeste gandul ca am putea ramane fara sectia de pediatrie,ce o sa facem?incotro o vom lua cu copii in toiul noptii cu febra sau alte complicatii, d-na dr.Petculescu are dreptate pana la Bucuresti sunt 60 de km,haideti sa facem ceva pt acest spital care nu ne-a inchis usile cand am ajuns acolo,lumea mai este si rea sa fim cinstiti acesti medici au facut mereu tot ce le-a stat in putinta ,eu cred ca avem medici prea buni pt acest oras atat de sarac,totusi acesti oameni nu sunt DUMNEZEU,eu una vreau sa le multumesc doamnei dr.Petculscu care din punctul meu de vedere este o profesionista pune foarte mult suflet in ceea ce face,de cate ori am deranjat-o indiferent la ce ora din zi si din noapte aceasta femeie mi-a pus copilul pe picioare,jos palaria si in fata doamnei dr.Niculescu care este un medic deosebit,o femeie cu un caracter deosebit de cate ori am ajuns la dumneaei nu stia ce sa faca sa se simta copilul bn sa fim multumiti, nu cred nici o secunda ca aceasta femeie ar putea sa bea alcool,dr.Sarivan la fel un medic bun nu cred ca vreunul din acesti oameni si-ar fi dorit sa se intample ceva cu acel copil,dar nu au puteri supranaturale nici dansii,sa deschidem ochii si sa ii apreciem mai mult pt ca acesti oameni fac garzi si cate 3 zile in spital si au salariu de mizerie,acesti oameni au uitat de familiile lor nu se duc cu zilele acasa, haideti sa facem ceva pana nu este prea tarziu si o sa ne para rau…..

 2. stanciu stanciu spune:

  pacat.am o mare admiratie si consideratie pt dr. petculescu.are foarte mare dreptate in ceea ce spune. daca nici pt copii nu facem nimic cumva ne meritam soarta.nimeni nu vede nimeni nu aude.pana cand.a devenit obisnuinta complacerea asta.haideti cu totii sa facem ceva.

 3. Paul Niculita spune:

  Domnule Primar si domnilor consilieri municipali, decât să daţi miliarde pentru inlocuirea stâlpilor si a trotuarelor prin centrul orasului, mai bine dădeaţi banii la spital !

 4. Mihaela Florea spune:

  Tot respectul pentru dna Petculescu…Ii voi fi vesnic recunascatoare pentru ceea ce a facut pentru mine

 5. Gaman Silvia spune:

  Locuiesc in acest oras de cand m-am nascut; ceea ce traim in ultimii ani este ceva de neimaginat.Am doi copii mari care au beneficiat de asistenta medicala atat a dnei Petculescu cat si a dnei Sarivan.
  Cum este posibil ca medici cu competente necontestabile cu experienta in domeniu de peste 30 de ani sa fie sa fie denigrate si abrutizate .

 6. Luciana Serbulea spune:

  Imi pare rau ca in orasul nostru se intampla astfel de lucruri si nimeni nu i-a nici o masura.Pe d-nul primar si pe d-nul vice ii preocupa alte lucruri lipsite de importanta,in loc sa se ocupe de spitalul nostru.
  Imi pare foarte rau ca s-au facut acuzatii la adresa d-nului Dr.Soare si a d-nei Niculescu,cu sigurantii dansii nu au nici o vina,sunt ferm convinsa ca acel copil a avut alte coplicatii care la noi la spital nu puteau fii descoperite deoarece nu avem aparatura necesara.
  Pacat ca nimeni nu i-a nici o masura,nimeni nu are curaj sa-i spuna d-ului primar ca nu toata lumea are masina ca sa mearga la Bucuresti la Spital,bineinteles asta in cazurile mai usoare pt ca daca ne gandim la cazurile grave care trebuiesc stabilizate inainte de-a fii trimise la Bucuresti,atunci cu totii o sa ne dam seama cat de necesar ne este acest spital.
  As vrea sa inteleaga toata lumea ca acest spital are medici foarte buni,dar ceea ce ii lipseste cu desavarsire este aparatura performanta si de asemenea mai are nevoie si de bani pt medicamente.

 7. Mare Alexandra spune:

  Tot respectul pentru dna Petculescu cat si pentru dna Niculescu. Am ajuns cu fetita la spital cu febra 40 si totul sa rezolvat .Acum ce ne vom face pana la Bucuresti iti poate muri copilul.Este foarte, foarte grav ceea ce se intampla. Dar se pare ca nimeni nu vede si nu aude, deoarece nu se i-a nicio masura.

 8. MARIAN M. spune:

  O FI O DOAMNA DNA PETCULESCU, DAR LASA DE DORIT…AU MAI INCERCAT SI PE LA NOI IN SPITAL SA VINA DOCTORI STAGIARI, SI CUM AU SOSIT, ASA AU PLECAT…IMPINSHI DE ALTI CALAI AI SPITALULUI , PENTRU A NU LE OCUPA POSTURILE SI SHPAGA…LUPI SI LUPOAICE BATRANE….SI ACUM NU AU PERSONAL….PAI VINE UN MEDIC TANAR , MAI PREGATIT SI CU MAI MULTE STUDII DE CAM LE DERANJEAZA TRONUL VECHILOR MEDICI…DE ASTA LE ESTE TEAMA…NU CA NU SUNT DOTATE SPITALELE…MI-E SCARBA DOAR SA AUD DE ANUMITE TREBURI….DAR SA MAI …,,,NO COMMENT!

 9. elena spune:

  Pacat ca doamna Petculescu nu a spus si concluzia medicului legist in privinta copilului mort. Copilul a fost accidentat de o masina, familia a primit „darul”de la sofer sa nu declare ca este accident de maina si ca a cazut cu rolele. Domnule Marian M medicina asta ca facultate este data naibii si nu se face nici la ff, nici la compact, nici nu are mai putin de 6 ani studii de baza si alti ani de munca,invatat si examene. Eu va garantez ca acesti medici din Oltenita au facut corect si complet aceste studii cei de care spuneti dumneavoastra cu mai multe studii si mai pregatiti poate au repetat cei 6 ani de facultate si atunci au siguri mai multi ani de studiu .

 10. Adriana Stan spune:

  Dragilor,nu-i mai laudati atata pe ,,calai,,.V-ati intrebat cum ar fi fost sa vi se-ntample voua asa ceva?Cunoasteti aceasta familie ? I-am vazut la tv.si NU mi s-au parut rromi.Chiar daca ar fi,tragedia lor nu se poate spune in cuvinte.Au reactionat asa(au trantit o usa si au ridicat tonul cerand explicatii)pentru ca nu-ntelegeau,asa cum nu-nteleg nici eu cum poate muri un copil cu o zgarietura la picior si cu temp.37,6 . Nu s-a mentionat faptul ca unchiul copilului a sunat la 112 de 8 ori ,unde tot de atatea ori s-a cerut aprobare medicului pentru deplasarea SMURD-ului , medicul refuzand cu nerusinare,spunand ca se descurca.Vine ,apoi,ridicand din umeri ,spunand:,, L-AM PIERDUT,,. Cum mai traiesc asemenea oameni cand stiu ca unicul copil a murit in asemenea conditii ? Ma-ntreb cum traiesc medici acestia,care au depus un JURAMANT . N-au constiinta ?

 11. Adriana Stan spune:

  Nu s-a mentionat ,de asemenea,ca bunica si unchiul copilului(ei il aveau in grija)au comunicat d-nei dr.ca i-au administrat antibioticul prescris de dr ortoped.Neluand in seama ,i-au pus antibiotic in perfuzie(doza care o stie numai MADAME DR.) Stie el ortopedul de ce nu mai vrea sa vina,el regreta faptul ca a trimis copilul la pediatru,dupa ce a spus ca din punctul lui de vedere rana e OK.Daca ar fi stiut ca-l trimite la DR.MOARTE sigur ar fi luat alte masuri.El n-are nici o vina .Ce resuscitare ? Ce masuri ? Sa spuna cardiologul daca are un dram de constiinta! El a intrebat-o pe dr.M.R. cand a vazut copilul in ce stare era:,,CE I-AI FACUT?,, ATI MAI VREA DRAGILOR APARATORI DE CALAI SA VA FIE TRATATI COPII DE ACEASTA DOCTORITA PEDIATRU DIN SPITALUL OLTENITA ? SAU DE DIRECTOARE CARE O APARA CU ATATA INDARJIRE CAND NU STIE CLAR CUM STAU LUCRURILE? EA SPUNE:,, A FOST O EMBOLIE CEVA ,, Acesta e diagnostic ?

 12. MARIAN M. spune:

  @ Adriana Stan- foarte bine spus….si la obiect….felicitari!…@ Elena- nu le mai pune partea unor medici incompetenti….sa fi fost fratele tau acel copil…tu ce reactie ai fi avut?…nu ai fi incercat sa primesti niste explicatii de la medici, sau le-ai fi cerut sa iti spuna cati ani au de studiu in medicina?! …ce te-ar fi interesat mai mult, familia ta sau studiile altora?!

 13. Victor P spune:

  editat de admin – va rugam sa completati asa cum se cere in campurile obligatorii (nume si prenume REAL + numar telefon REAL)