Secţia de “pediatrie” din Spitalul Municipal Olteniţa a fost salvată

Spitalul Municipal Olteniţa a fost la un pas de a pierde secţia de “pediatrie”. Linia de gardă va fi menţinută de trei medici specialişti de familie. Directorul interimar al spitalului, dr. Liana Petculescu, a reuşit astfel să formeze garda pe secţie. „Spitalul are 4 linii de gardă: interne, chirurgie, pediatrie, obstretică-ginecologie. Se punea la un moment dat problema să se reducă o linie de gardă, prin comasarea a două specialităţi, dar nici un medic dintr-o altă specialitate nu şi-ar fi asumat răspunderea pentru a asista altceva din ce era pregătit. Sigur că toţi am trecut prin fiecare specializare, dar ne-am specializat la final pe o singură problemă. Este greu ca eu, pediatru, să tratez un infarct sau un accident vascular cerebral, în condiţiile în care medicina a evoluat, iar eu nu că nu aş fi în temă din tot ce a apărut, dar nu am făcut o perfecţionare pe linia asta. Şi un internist este foarte greu să reanimeze un nou născut sau un sugar, şi ca linia de gardă „pediatrie” să funcţioneze a trebuit să găsesc colaboratori la gardă. Ar fi fost de preferat să fie pediatri, dar pentru că pediatrii din Olteniţa au refuzat să-mi dea o mână de ajutor, am apelat la aceştia.” declară Liana Petculescu.

Medicii pediatri ai secţiei au refuzat să mai vină la gărzi după scandalul provocat de rudele unui copil de naţionalitate rromă din Olteniţa, care a decedat  în 15 august. Cei doi medici pediatri, dr. Niculescu şi dr. colaborator Sarivan nu mai vor să facă gărzi la spital din cauza ameninţărilor la adresa lor venite din partea rromilor, dar şi din cauza imaginii negative făcută acestora la buletinele de ştiri apărute pe canalele televiziunilor centrale după decesul copilului. Surse din spital dezvăluie faptul că acel copil fusese implicat înainte de a veni la gardă într-un accident, ce nu a fost declarat de rudele sale. Dr. Petculescu spune că medicii aduşi sunt foarte buni, iar     insistenţele sale în găsirea unor medici specialişti pediatri au primit şi răspunsuri: „Medicii specialişti de familie ce vor face gărzi în secţie sunt Lucian Marinescu din Olteniţa, doctorul Pociovălişteanu de la Odobeşti – Călăraşi, un medic foarte bun, cu vechime, are multă experienţă, este cred şi vicepreşedinte la Colegiul Medicilor din Călăraşi şi Cătălina Florea din localitatea Crivăţ, care a terminat rezidenţiatul şi este din câte am observat un medic foarte bun şi pasionat de meserie. Am făcut demersuri şi la Federaţia Sanitas, am dat mail-uri la toate spitalele de pediatrie din Bucureşti, am luat legătura cu directorii de DSP din Giurgiu. Se pare că Federaţia Sanitas mă va ajuta cu doi medici pediatri. Am scos un post la concurs care este spre aprobare la Ministerul Sănătăţii, mi-a dat şi domnul primar Milescu acordul pentru post şi pentru ceilalţi medici, care să facă gărzi. Federaţia „Sanitas” mi-ar fi găsit un medic specialist pediatru şi în momentul în care vine acest medic, cu doctoriţa de la Crivăţ, cu mine şi cu doctorul Marinescu, vom acoperi linia de gardă.” mai spune dr. Petculescu.

Aceasta ne relatează faptul că internările în spital şi intervenţiile la camerele de gardă pe copii au fost multe în ultima perioadă, contrar aşteptărilor medicilor, după scandalul mediatic şi local provocat. Directorul spitalului olteniţean mărturiseşte că este într-un impas nu numai de medici pediatri, dar şi de medic de laborator şi personal auxiliar, pentru care a cerut aprobare de la minister. „Am cerut suplimentare de personal auxiliar, pentru că au plecat mulţi şi mai avem nevoie de medic pediatru şi medic de laborator. Aici am urgenţe. Mi-e teamă că după evenimentul din 15 august va pleca şi dr. Soare de la chirurgie. Suntem foarte ameninţaţi şi medicii s-au speriat foarte tare.” declară dr. Liana Petculescu.

Comentarii

 1. mirela spune:

  ESTE FOARTE BINE K NU S-A DESFIINTAT SECTIA DE PEDIATRIE.ESTE DE MARE AJUTOR PENTRU COPII, CARE SUNT MAI TOT TIMPUL CU PROBLEME.DACA S-AR INCHIDE ,UNDE NE-AM DUCE CU EI???LA BUCURESTI???SI DACA NU AM AVEA MASINA PERSONALA ,CUM AM AJUNGE, IN SITUATIA IN CARE COPILULUI I-AR FI FOARTE RAU???EU AM AVUT PROBLEME CU FETITA CEA MARE SI DNA.DOCTORA PETCULESCU,NE-A AJUTAT FOARTE MULT.AM RAMAS O NOAPTE IN SPITAL SUB OBSERVATIA DANSEI SI A FOST DE BUN AUGUR.DACA NU ERA SECTIA UNDE MA PUTEAM DUCE,FIIND SEARA SI MEDICUL DE FAMILIE NE MAI PUTAND FI CONTACTAT?????BINE AR FI SA SE INVESTEASCA SI BANI IN SPITAL SPRE AJUTORUL NOSTRU AL TUTUROR SI IN SPECIAL AL COPIILOR.SI CU FETITA CEA MICA AM AVUT PROBLEME SI, NI S-A ACORDAT PRIMUL AJUTOR AICI, DUPA CARE, AM FOST TRIMISE DE URGENTA LA BUCURESTI, CU SALVAREA.PUTEAM EU SA MA DESCUR ,DACA SECTIA ERA INCHISA????SAU ALTA MAMICA S-AR DESCURCA ATUNCI CAND COPILUL ESTE IN STARE GRAVA FARA UN AJUTOR DIN PARTEA UNUI CADRU MEDICAL?????DOAMNE AJUTA SA FUNCTIONEZE IN CONTINUARE!!!

 2. adriana radu spune:

  cred ca am rasuflat linistita la aflarea vestii ca domna dr.Petculescu a facut mari eforturi sa ramana sectia pediatrie in picioare, pt ca nu te poti juca cu vietile copiilor pana la bucuresti,bv doamna dr.sunteti o femeie minunata toata stima pt dvs….

 3. CE BINE CA DOAMNA DR.PETCULESCU SI-A AMINTIT CA EXISTA MEDICI PEDIATRI CARE AU FOST IGNORATI DE-A LUNGUL TIMPULUI,SI NICI PRIETENIILE NU MAI SUNT CE AU FOST.ORICUM BINE CA ESTE SI SECTIE DE PEDIATRIE DAR MAI RAMANE O PROBLEMA LEGALA;IN VIRTUTEA CAREI LEGI POTI FACE O SPECIALITATE PENTRU CARE NU ESTI ABILITAT

 4. MARIAN M. spune:

  multa coruptzie ptr un ciolan….
  si prin aceasta maniera se pierd vietzi omenesti….aha….oare nu ies de pe bancile facultatilor, medici stagiari si cu mai multa cultura generala si studii….de ce oare, intr-un spital ca, cel din orashul nostru nu au loc?….
  ne plangem domnitza dr. Petculescu ca, nu avem medici, sau ne este teama sa nu ne ia scaunelul de sub fund , cineva mai competent intr-o buna zi?!vai, vai…noi …medicii si asistentii din spital, nu luam shpagi si alte bunuri…nu …nu…doar le dam de intzeles ca fara bani….noi nu insanatoshim nici un pacient pe degeaba….deci, familiile bolnavilor sa se comporte decent si cu respect fatza de buzunarul nostru, al medicilor si asistentilor….suntem foarte sarmani….FARA BANI….NICI DRACUL NU SE UITA LA NIMENI….AHA…

 5. Ciprian Palici spune:

  Pentru Marian M. – Cred ca ai vazut prea multe filme sau ai stat prea mult prin Bucuresti, nu mai vorbi aiurea te rog.

 6. MARIAN MARDARE spune:

  @Ciprian Palici …Filme despre asemenea tragedii, nu mi-au placut niciodata, dar sa le mai vizionez…Cat despre Bucuresti, din pacate nu am locuit pe acolo! Cert este ca am trait ceva ani prin strainatate si am observat pas cu pas cum este tratat un pacient prin acele spitale, prin seriozitate, profesionalism,indiferent din care tzara de origine ar fi fost bolnavul, fara shpagi si multe alte chestii ! La noi , mai persista inca indiferentza si mentalitatea rau voitoare ! Intreaba-ti prietenii tai care poate unii sunt peste hotare, despre cadrele medicale de pe acolo si felul in care esti tratat ca, pacient, si ai sa imi dai dreptate intr-o oarecare mica masura ! In rest , toate cele bune si sa auzim si noi , numai de bine!

 7. cipleu rodin bogdan spune:

  Pentru orice lucru este o clipă prielnică şi vreme pentru orice îndeletnicire sub cer.

 8. COLCIGEANU IRINA spune:

  Spitalul din Oltenita trebuie sa functioneze, mai ales sectia de pediatrie unde copii sunt tratati foarte bine chiar daca nu sunt fonduri, doamnele de acolo se ingrijesc de toti copii(FARA SPAGA)Eu am avut baietulul acolo si d-na dr.Petculescu la tratat ffffff bine si toti copilasi care erau internati pe sectie au fost tratati bine fara a tine cont de nimic desi nu plecase din spital de cateva zile.
  Pentru d-na dr Petculescu numai cuvinte de lauda, sa va dea dumneazeu multa sanatate si putere de munca, faceti un lucru minunat acolo in Oltenita.

 9. stefan radu spune:

  Toata stima pt doamna director; sint un tata fericit pentru ca a ramas sectia de pedriatie prin care fetita mea a fost salvata cu toate ca dotarile spitalului lasa de dorit! multumesc din suflet dr.petculescu care a facut tot ce a putut pentru o viata de copil

 10. oprea eva spune:

  Am 4 copi si vin mereu la sp oltenita doamna dr petculescu a facut foarte multe pentru puisori mei ma ajutat mult cu toate ca spitalu are multe nevoi. Am constatat ca e un spital bun pentru noi oameni de rind.avem nevoie de pediatrie .va multumesc mult stimata doamna doc.Petculescu.