Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, în Rezervă şi Retragere s-a constituit şi la Olteniţa

La mijlocul acestei luni, s-a constituit la Olteniţa Sindicatul  Cadrelor Militare Disponibilizate, în Rezervă şi Retragere-filiala locală. Întrunirea a avut loc în Sala Mare a Primăriei, unde au fost prezente cadre militare disponibilizate, cadrele militare în rezervă şi retragere din municipiu. Este vorba de cadrele din structurile Ministerului Apărării Naţionale, al Administraţiei şi Internelor, Serviciului Român de Informaţii şi alte structuri din sistemul naţional de apărare. Din partea Comitetului Director al Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, în Rezervă şi Retragere (S.C.M.D.) a participat col (r) dr. Mircea Dogaru-preşedinte.

Col. Mircea Dogaru a mulţumit celor prezenţi la acţiunea de luni pentru iniţiativa luată. Acesta arată metodele constituirii acestui sindicat: “Procedura la noi este următoarea: aşteptăm să apară un grup de iniţiativă într-un oraş, suntem contactaţi, în acel moment solicităm să fie invitată toată lumea. Noi considerăm militarii activi pepiniera noastră de cadre, mai ales în condiţiile actuale în care salariile ni s-au înjumătăţit prin pierderea de sporuri şi norme, apoi prin pierderea cu 25% şi se vor înjumătăţi în continuare prin concediile fără plată. Momentan 5 zile pe lună, în foarte scurt timp 10 zile pe lună. Acesta este viitorul. Nu este necesar acest viitor, ne este impus.” declară Dogaru în discursul său susţinut în faţa celor prezenţi.

Preşedintele Comitetului Director al SCMD explică celor prezenţi că cei din sindicatul central nu au nici un amestec în organizarea filialelor, ideea principală fiind aceea ca oamenii să vină de bună voie şi hotărâţi să se bată pentru drepturile pe care le au, alegându-şi reprezentanţii pe care-i şi cunosc, în funcţie şi de timpul liber pe care îl au la îndemână. Col. Dogaru arată care este procedura de constituire a sindicatului în localitatea unde se formează, dar şi regulile interne, inclusiv faptul că nimeni din cei implicaţi nu va fi plătit, pentru că este vorba de o structură militară. Mircea Dogaru a făcut o prezentare a situaţiei actuale din România, atât cea politică, socială dar şi cea economică, ideea generală fiind aceea de prăbuşire. Statul român, în opinia lui Mircea Dogaru, este cel care îşi face singur rău până la dispariţia sa. Reprezentantul Comitetului Director mizează pe faptul că aceste sindicate create vor face eforturi să îşi apere drepturile: “Când vrei să distrugi o ţară, automat îi distrugi structurile militare, pentru că sunt coloana vertebrală a unui stat, pentru că pot întemeia state. Noi spunem că nu există ţări fără armate, dar armate fără ţări există şi sunt capabile să întemeieze state. Israelul şi Palestina ar fi două state întemeiate în jurul unor armate. N-am înţeles că în ultima fază a pregătirilor de revoluţii spontane în est, s-a declanşat războiul de imagine împotriva noastră, pentru că trebuie timp să schimbi mentalitatea unui popor, un popor pentru care întotdeauna armata a reprezentat ceva.”


Istoricul armatei făcut de col. Dogaru a cuprins atât etapele comuniste cu dictatura şi ordinele ce se impuneau, cu dezavantajele regimului comunist, dar şi perioada după revoluţie, cu alte dezavantaje ce au atins structurile militare. Col. Dogaru este nemulţumit de statutul dat militarilor români în ultimii ani, el considerând că aceştia nu au mai oferit serviciile lor şi nu au mai îndeplinit rolul pentru care militarii din toate structurile de apărare există într-un stat. Dogaru condamnă tratamentul oferit militarilor din România de mai mulţi ani, motiv pentru care la revoluţia din 1989 au fost militari care nu ştiau să folosească o armă: “Astăzi suntem nesimţiţii care au tras în noi, înainte sau după 22 , se minte şi se fabrică o istorie aşa cum s-a făcut întotdeauna, apar filme, în care eroii nu se ştie care sunt agresaţi, atacaţi şi lichidaţi, este motivul pentru care din când în când ieşim la bătaie şi ameninţăm ‘Dacă nu vă potoliţi o să ne aducem aminte ce forţe de diversiune de tip batalion se antrenau la Debreţin pe bagheta Transilvaniei din Franţa şi Germania, o să ne aducem aminte cam ce forţe şi cum erau structurate ne-au invadat în decembrie ’89, aparţinând tuturor statelor membre ale celor două tratate, o să ne aducem aminte o grămadă de lucruri.’ Şi mai spunem: primul împuşcat al Timişoarei pe data de 17, la ora 11,27, a fost fruntaşul Zduri Adrian. De unde aveau revoluţionarii arme şi de ce erau mai instruiţi decât militarii? Pentru că şi noi facem la rândul nostru contracarare. Rătzboiul după cum vedeţi astăzi nu se mai câştigă în tranşee. Se poartă la televiziune, pe internet, radio, mai puţin în presa scrisă, cu specialişti în domeniu se creează emotiv opinii de masă, iar împotriva noastră sistematic s-a lucrat şi s-a ajuns la situaţia când toată lumea trebuie să ne urască în momentul în care păţeam ce-am păţit. Din fericire pentru noi, procedeul a fost aplicat tuturor categoriilor socio-profesionale pe idea femeia de serviciu să-l urască pe învăţător, învăţătorul pe profesor, profesorul pe medic, medicul pe militar, militarul pe pilotul civil, ăsta pe judecător ş.a.m.d. Şi când exagerezi, buba sparge. La ora actuală avem convenţii încheiate cu toţi nesimţiţii, cu toate categoriile socio-profesionale care sunt lovite de aceste legi, în afară bineînţeles de magistraţi,  inclusiv cu Federaţia Sindicatelor din Ministerul de Justiţie. Totul este controlat, totul este penetrat, totul este distrus. S-a mizat pe mentalul colectiv al românului.” mai spune preşedintele comitetului director al sindicatului.

La finalul şedinţei, voturile celor din sală au constituit comitetul filialei de la Olteniţa. Astfel, preşedinte al SCMD Olteniţa este lt. col. MApN Adrian Măcău, iar vicepreşedinţi sunt comisar de poliţie pensionar Marian Preda, comisar Poliţia de Frontieră pensionar Vasile Vian, maistru militar MApN pensionar Vasile Grăjdeanu. Secretarul sindicatului olteniţean este maistrul militar MApN pensionar Anghel Vasile.

În prezent, la Olteniţa sunt 40 de membri fondatori iar fondatorii sindicatului de la Olteniţa aşteaptă creşterea numărului membrilor sindicatului. Preşedintele fialialei-SCMD Adrian Măcău este mulţumit că a reuşit constituirea la nivel local a sindicatului: “Căutăm un sediu şi îmi doresc ca filiala să culeagă multe roade în urma eforturilor noastre de a apăra nişte drepturi fundamentale şi să avem numai rezultate pozitive, dacă se poate. Vom fi alături de administraţia locală în orice situaţii şi mai ales atunci când va fi nevoie de noi. Am încercat după puterile mele, împreună cu un comitet de organizare, să înfiinţez acest sindicat şi spre bucuria mea am şi reuşit. Pentru acest lucru, mulţumesc celor care m-au susţinut.”


La acţiune a mai fost prezent col.  Paul Zvider – preşedintele comisiei de cenzori în cadrul conducerii executive a sindicatului şi preşedinte al Filialei Călăraşi. Au mai fost invitaţi urmaşii militarilor care au luptat pentru apărarea patriei şi văduvele de război.

Lt. Col. Dr. Mircea Dogaru este istoric şi scriitor. Acesta a publicat numeroase lucrări pe teme controversate ale istoriografiei româneşti. Este absolvent al Facultății de Istorie-Filosofie din București în 1979. După repartiţie, renunță la învățământ în favoarea cercetării. Astfel devine cercetător-științific la Institutul de Istorie și Teorie Militară (1979-1999), specialitatea „Istorie militară antică, medievală și arheologie”. Este specialist în istoria Uniunii Europene la Institutul Francez (1997) şi în Politici de apărare NATO în Canada (1998). În anul 1994 obține titlul de doctor în istorie militară. În calitate de publicist obține premiul pentru debut în 1984, devenind membru al UZP din 1999. Începând cu anul 2002 este profesor asociat la Facultatea de Istorie, Geografie, Filosofie a Universității Craiova. Col.  Mircea Dogaru este realizator de emisiuni TV de succes la postul România de Mâine.
Din 2009 este președintele-fondator al Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, în Retragere şi în Rezervă, singurul sindicat de acest tip din România.

Comentarii

 1. plt.maj.Marcel Stancu spune:

  felicitari pentru efortul depus si sa va mearga bine.Sper sa apuc sa mai intru in rindurile dvs.

 2. florian tudor spune:

  Daca acolo se afla dl. lt.col. Macau Adrian cu siguranta se vor face multe lucruri bune si care vor conta in viitor..

 3. florian tudor spune:

  si sa nu-i uitam pe cei care il sprijina …domnii maistri militari Anghel si Grajdeanu pentru care am un respect deosebit..

 4. corneamircea@yahoo.com spune:

  Sa traiti.ma numaesc Iacob Isiv si daoresc sa im dati o datresa la care pot depune un memooriu catre domnu Colonel Dogaru Mircea.
  va multumesc.anticipat.

 5. MARIAN M. spune:

  Fiecare ceratzean contribuabil la stat de o viatza are dreptul sa ishi ceara drepturile sale…sistemul nu are dreptul sa il fure cu nimic….ptr ca el, persoana in cauza si-a platit dealungul vietii sale si muncii prestate , toate datoriile catre statul care astazi ishi face de cap….dinastia BASE.YNG-UDREA.YONG – BOC.YUNG!…OAMENII AU PERFECTA DREPTATE!…NO COMMENT !

 6. dan stoian spune:

  de ce nu scad pensiile militare sunt prea mari si nemeritate nu au facut nimic in plus fata de cei din sist civil rusine dlor guvernanti de ce se fac discriminari in regimul pensiilor unii iesiti la 40 de ani cu pensii de peste 2500 lei iar cei din sist militar doctori ingineri profesori muncitori iesiti la 62 de ani la pensie cu pensie de 1200 lei nu va e rusine militarilor

 7. SILE spune:

  editat de admin – va rugam sa completati asa cum se cere in campurile obligatorii (nume si prenume REAL + numar telefon REAL)

 8. ION spune:

  editat de admin – va rugam sa completati asa cum se cere in campurile obligatorii (nume si prenume REAL + numar telefon REAL)

 9. dorina mihai spune:

  sa scada pensiile militare sunt nemeritate

 10. Mihai Ceauşu spune:

  @ dan stoian, pe langa ce ati mai spus, adaugati si niste sute de milioane (rol) plati compensatorii pentru militari, pe cand celelalte categorii sociale nu au primit nimic. Iar altii chiar au iesit la 65 de ani.

 11. manuel man spune:

  Cand facem tot posibilul ca toti pensionarii militari indiferent de minister sa inteleaga ca trebuie sa fie uniti? Cand explicati in direct populatiei civile ca militarii nu au pensii de 300.000,oo lei sau 400.000,00 lei ci doar cei de la Autoritatea Aeronautica Romana etc. si care nu sunt militari. Explicati pe post ca platile compensatorii sau ordonantele au fost o masura de protectie sociala pentru militari, politisti, ceferis-ti, mineri etc. din fonduri NATO siUE nerambursabile si nicidecum nu au fost in cuantum de miliarde de lei vechi ci pana la cateva sute de milioane cum crede populatia civila in continuare si ne denigreaza spunand ca suntem niste paria. Acesta a fost scopul stapanirii, cel de a induce o stare de lucru negativa militaarilor si de invrajbire. Daca explicati populatiei civile concret ce s=a primit si de ce daca functiile in Armata au fost stabilite ca de la un anumit caracter sa nu=ti mai dea voie sa ramai in sistem, atunci lumea va intelege de ce militarii au dreptul la un sistem special. Va multumin si „Avem Onoarea sa va salutam!”

 12. manuel man spune:

  D/le Mihai Ceausu, ai fost privat de familie din cauza serviciului pe mai mult timp? Ai stat departe de casa ca acum la batranete sa nu ai nimic si asta tot din cauza serviciului care prin contract spunea altceva, adica si ca iti va asigura cazare pentru familie etc. Vezi, de aceea s=au dat plati compensatorii dar nu=ti fa probleme , nu erau din banii dumneavoastra precum tablele de marcaj de pe marginea drumului. Dar asa sunt cei care au trecut doar 16 luni sau 12 luni prin armata, nu pot fi ca cei de zi cu zi angajati si care aveau alarma de Paste, Craciun, Anul Nou, la nasterea copiilor , la decese in familie, la inundatii si alte calamitati.

 13. manuel man spune:

  Va rog respectuos pe toti cititorii acestor mesaje si in deosebi pe cei precum Dl. Mihai Ceausu si stimata D/na Dorina Mihai, daca ai fost privat de familie din cauza serviciului pe mai mult timp? Ai stat departe de casa ca acum la batranete sa nu ai nimic si asta tot din cauza serviciului care prin contract spunea altceva, adica si ca iti va asigura cazare pentru familie etc. Vezi, de aceea s=au dat plati compensatorii dar nu va faceti probleme , nu erau din banii dumneavoastra precum tablele de marcaj de pe marginea drumului=cu|”AIICI SUNT BANII DVS.”=s=a dorit compensarea cat de cat a erorilor facute si a banilor pierduti de noi pe chirii si pe mijloacele de transport pentru a merge la femilie cam la 6 luni.Credeti ca dvs. cu suma de 20.000=30.000lei ati putea sa va achizionati macar o garsoniera? Nuuu crrreeed. Dar asa sunt cei care au trecut doar 16 luni sau 12 luni prin armata, nu pot fi ca cei de zi cu zi angajati si care aveau alarma de Paste, Craciun, Anul Nou, la nasterea copiilor , la decese in familie, la inundatii si alte calamitati. Cand facem tot posibilul ca toti pensionarii militari indiferent de minister sa inteleaga ca trebuie sa fie uniti? Cand explicati in direct populatiei civile ca militarii nu au pensii de 300.000,oo lei sau 400.000,00 lei ci doar cei de la Autoritatea Aeronautica Romana etc. si care nu sunt militari. Explicati pe post ca platile compensatorii sau ordonantele au fost o masura de protectie sociala pentru militari, politisti, ceferis-ti, mineri etc. din fonduri NATO siUE nerambursabile si nicidecum nu au fost in cuantum de miliarde de lei vechi ci pana la cateva sute de milioane cum crede populatia civila in continuare si ne denigreaza spunand ca suntem niste paria. Acesta a fost scopul stapanirii, cel de a induce o stare de lucru negativa militaarilor si de invrajbire. Daca explicati populatiei civile concret ce s=a primit si de ce daca functiile in Armata au fost stabilite ca de la un anumit caracter sa nu=ti mai dea voie sa ramai in sistem, atunci lumea va intelege de ce militarii au dreptul la un sistem special. Va multumin cu respect !

 14. manuel man spune:

  Nu va convine ca militarii lupta pentru drepturile pensionarilor militari, dar si ale celor civili (SI MACAR CU CEI 5,5% LUATI PE TOATA SUMA)adica pentru a nu se mai putea recurge la retroactivitatea legii lucru ilegal oriunde in lume. Cred ca nu va convine ca acum dupa ce ati vazut ca legea X a fost blocata prin instanta, s=au dat norme de aplicare si acestea fiind blocate la fel, acum a aparut OUG =1/2011 care a fost respinsa, M.Ap. N. continua cu nesimtire recalcularea in mod ilegal, dar dumneavoastra care nu sunteti militari ii sustineti. Nu credeti ca vi se poate intampla la fel? Credeti ca nu puteti pati la fel daca exista deja precedentul?Noi oricum o sa rezolvam problema la CEDO sau mai sus de aceea va rugam „SUSTINETI=NE!” pentru ca toti veti fi pensionari.Va rog respectuos pe toti cititorii acestor mesaje si in deosebi pe cei precum Dl. Mihai Ceausu si stimata D/na Dorina Mihai, daca ai fost privat de familie din cauza serviciului pe mai mult timp? Ai stat departe de casa ca acum la batranete sa nu ai nimic si asta tot din cauza serviciului care prin contract spunea altceva, adica si ca iti va asigura cazare pentru familie etc. Vezi, de aceea s=au dat plati compensatorii dar nu va faceti probleme , nu erau din banii dumneavoastra precum tablele de marcaj de pe marginea drumului=cu|”AIICI SUNT BANII DVS.”=s=a dorit compensarea cat de cat a erorilor facute si a banilor pierduti de noi pe chirii si pe mijloacele de transport pentru a merge la femilie cam la 6 luni.Credeti ca dvs. cu suma de 20.000=30.000lei ati putea sa va achizionati macar o garsoniera? Nuuu crrreeed. Dar asa sunt cei care au trecut doar 16 luni sau 12 luni prin armata, nu pot fi ca cei de zi cu zi angajati si care aveau alarma de Paste, Craciun, Anul Nou, la nasterea copiilor , la decese in familie, la inundatii si alte calamitati. Cand facem tot posibilul ca toti pensionarii militari indiferent de minister sa inteleaga ca trebuie sa fie uniti? Cand explicati in direct populatiei civile ca militarii nu au pensii de 300.000,oo lei sau 400.000,00 lei ci doar cei de la Autoritatea Aeronautica Romana etc. si care nu sunt militari. Explicati pe post ca platile compensatorii sau ordonantele au fost o masura de protectie sociala pentru militari, politisti, ceferis-ti, mineri etc. din fonduri NATO siUE nerambursabile si nicidecum nu au fost in cuantum de miliarde de lei vechi ci pana la cateva sute de milioane cum crede populatia civila in continuare si ne denigreaza spunand ca suntem niste paria. Acesta a fost scopul stapanirii, cel de a induce o stare de lucru negativa militaarilor si de invrajbire. Daca explicati populatiei civile concret ce s=a primit si de ce daca functiile in Armata au fost stabilite ca de la un anumit caracter sa nu=ti mai dea voie sa ramai in sistem, atunci lumea va intelege de ce militarii au dreptul la un sistem special. Va multumin cu respect si va cerem scuze daca v=am deranjat!

 15. Mihai Ceauşu spune:

  @manuel man, nu eu am luat banii militarilor, nu pot spune ca e corect ce li se intampla, dar nici nu pot plange de mila lor.
  Lucreaza in ture si medicii, soferii de tir sunt plecati cu saptamanile, in fiecare zi sunt microbuze pline cu oameni de paza ce fac naveta buc-oltenita, sunt oameni plecati in afara si nu-si vad familiile cu anii, samd.
  Pensionarii militari isi pot continua activitatea in civilie ca personal de paza, unii sunt soferi de tir/autocar, altii si-au deschis mici afaceri. Cei carora sanatatea nu le mai permite au ramas doar cu pensia, acelasi lucru se intampla si pentru orice persoana civila care se imbolnaveste.
  Intr-un fel sau altul banii tot de la populatia activa vin. Ca au venit intai de la nato, de la ue, de la sua, etc, au existat niste conditii intre tari; apoi tot statul roman plateste pensii.
  Eu nu am facut armata, nici nu sunt pensionar, sunt mult prea tanar; dar, imi aduc aminte de colegi mai mari sau de rude mai mari care au facut armata. Mi s-a parut aberant cand un membru al armatei romane, un analfabet cu 8 clase trase de par punea un economist, un inginer sau un profesor care au facut 17 ani de scoala sa spele wc-uri, sa faca patul unui prost sau sa mearga taras prin noroi la picioarele unui alt prost. Fara suparare, dar acolo a fost vorba de nesimtire si cheltuire aiurea a banilor publici. Multi din structurile militare nici nu si-au avut rostul, dar sunt sigur ca au fost si oameni foarte capabili in aceste structuri.
  Daca nu v-au placut conditiile de munca, puteati sa va dati demisia, dar, probabil, beneficiile erau prea mari in comparatie cu majoritatea bugetarilor din tara aceasta. Puteti intra pe inse sa vedeti care e pensiea medie in tara aceasta, care e pensie pe structuri profesionale si veti vedea ca nu e chiar atat de rau sa fii (ex)militar.
  Asa e la noi, fiecare isi vede interesul, el e cel mai bun, cel mai chinuit, merita ce e mai bun, iar restul sunt fraieri.
  ps: poate va ganditi mai bine cand votati data viitoare, sau, daca nu ati votat, poate faceti efortul respectiv.
  ps2: dati in judecata statul si primiti ceea ce v-a fost dat initial prin lege.