Noul ONG olteniţean “Paşi spre Viitor” lansează la Olteniţa două acţiuni importante

Vineri, 15 octombrie, o acţiune de sensibilizare a populaţiei, dar în acelaşi timp şi cu scop caritabil s-a desfăşurat în parcul din centrul municipiului Olteniţa, pe platoul vis a vis de primărie. Grupuri de elevi au expus aici alimente şi conserve făcute în gospodăria proprie a fiecăruia din cei prezenţi la expoziţie. Coordonatorul acţiunii, prof. de istorie şi director educativ al Grupului Şcolar “Nicolae Bălcescu”, Liliana Niculiţă, ne descrie ce presupune acţiunea de vinery când s-au aniversat două evenimente: “Pe 15 octombrie este Ziua Eradicării Sărăciei şi pe 16 octombrie este Ziua Mondială a Alimentaţiei Sănătoase. Elevi de la Şcoala “Spiru Haret”, şcoala generală nr. 5, Liceul Teoretic “Neagoe Basarab şi Grupul Şcolar “Nicolae Bălcescu” au adus fructe, legume şi conserve făcute în casă, le-au expus aici, fiecare are un afiş care va fi premiat, astfel încât populaţia să înţeleagă că trebuie să mănânce sănătos. După acţiune, toate alimentele vor fi predate Căminului de bătrâni “Sf. Gheorghe” şi Grădiniţei cu program prelungit de pe Bd. Mărăşeşti. Cel mai frumos desen care simbolizează Ziua Alimentaţiei Sănătoase va fi premiat cu un calendar gastronomic.” declară prof. Niculiţă.

Elevii prezenţi la acţiune au votat cel mai frumos desen, cel câştigător fiind cel făcut de reprezentantul Grupului Şcolar “Nicolae Bălcescu” Olteniţa.

ONG-ul “Paşi spre Viitor” a luat fiinţă în martie 2010. Scopul acestuia este ca la nivelul comunităţii locale să se popularizeze organizaţia ce are nu doar scop educaţional, dar şi cultural-artistic, ştiinţific, sportiv.

Unul dintre proiectele la care s-a lucrat şi care a fost depus se cheamă “Parcul şcolii – suflet liber”, prin care se va reamenaja parcul Grupului Şcolar “Nicolae Bălcescu”. Proiectul a fost depus la 1 octombrie.

Comentarii

 1. cipleu rodin bogdan spune:

  ?????????????????????????????????????????????????

 2. sabina spune:

  editat de admin – va rugam sa completati asa cum se cere in campurile obligatorii (nume si prenume REAL + numar telefon REAL)

 3. MARIAN MARDARE spune:

  Ce sunt şi ce ofera organizaţiile neguvernamentale

  Organizaţiile neguvernamentale sunt persoane juridice de drept privat, funcţionând în baza Ordonanţei 26/2000 privind asociaţiile şi fundaţiile, modificată prin Ordonanţa 37 / 2003. Pot fi asociaţii sau fundaţii. Ele acţionează în beneficiu public general sau comunitar, sau / şi în beneficul personal nepatrimonial al membrilor. Au un scop şi un set de obiective, statut şi regulamente interne de funcţionare. Ele sunt nonprofit (termen sinonim cu cel de nelucrativ sau fără scop patrimonial) , adică nu oferă profituri asociaţilor/membrilor de pe urma activităţilor desfăşurate. ONG pot realiza, în mod accesoriu, unele venituri din activităţi de tip economic, dar acestea trebuie investite în activităţile viitoare neeconomice ale organizaţiei. Ele pot avea salariaţi, dar de regulă acţionează bazându-se în mare parte sau chiar exclusiv pe voluntariatul membrilor şi altor oameni cu interese şi idealuri asemănătoare.

  ONG-urile sunt rezultatul voinţei cetăţenilor de a activa organizat pentru un anumit scop şi sunt o expresie a democraţiei. Sunt suficiente trei persoane pentru a înfiinţa o asociaţie. Nu este obligatoriu ca aceasta să dobândească personalitate juridică, deşi nici aceasta nu este aşa greu de obţinut. Dacă ştii cum, înscrierea unei asociaţii poate dura maxim 4-5 săptămâni şi costa cu totul sub 100 EUR, iar dacă suma se împarte pe mulţi membri fondatori veţi realiza că înfiinţarea unui ONG care să vă apere drepturile şi prin care să vă promovaţi interesele este de fapt la îndemâna aproape oricărui cetăţean! Iar dacă vă lipsesc informaţiile cum se poate asta face concret, puteţi apela la organizaţii existente ca să vă sfătuiască. Oricum, pentru a nu dispersa forţele societăţii civile, e bine ca înainte de a înfinţa o nouă asociaţie, să vă interesaţi dacă nu există una cu scop şi obiective şi caracteristici care să vă convină astfel încât să merite mai mult să aderaţi la ea decât să înfiinţaţi una nouă…

  Beneficiul pe care organizaţiile neguvernamentale (numite şi ONG) îl aduc societăţii este concurent cu cel al instituţiilor publice. Asociaţiile şi fundaţiile pot prelua unele sarcini ale instituţiilor publice şi pot oferi servicii populaţiei. Ele pot fi şi militante, în acest caz încercând să modifice politicile publice şi actele normative, dar şi mentalităţile şi obiceiurile concetăţenilor.

  ONG-urile de mediu din România se află în plin proces de evoluţie, reuşind să-şi facă simţită prezenţa în mod pozitiv în cadrul eforturilor generale pentru crearea unui cadru natural sănătos, depoluat fizic şi moral. Organizaţiile active de mediu sunt încă destul de reduse numeric pe ansamblul ţării. La Cluj-Napoca sunt chiar mai dezvoltate cantitativ şi calitativ decât media pe ţară şi sunt în continuă creştere în ciuda marii penurii de resurse, ca dovadă a interesului pe care publicul îl acordă rezolvării problemelor de mediu.
  ONG-urile si viata de student O data cu perioada studentiei, vocabularul nostru intalneste o sumedenie de termeni pe care numai dictionarul explicativ sau wikipedia ni-i pot explica. Organizatiile nonguvernamentale (ONG-urile) intra si ele in aceasta categorie. Ce sunt ONG-urile si ce beneficii aduc in vietile studentilor doritori sa se afirme? In primul rand, o organizatie nonguvernamentala este o institutie care lucreaza independent de activitatea guvernului. Poate fi reprezentata de asociatii sau fundatii si sunt nonprofit. Cu toate acestea, ele prezinta o serie de norme si un set de obiective de care membrii trebuie sa tina cont. Si in Romania, acestea incep sa capete amploare, iar domeniile in care activeaza sunt multiple, de la protejarea mediului inconjurator si combaterea poluarii la ajutorul acordat copiilor sau batranilor bolnavi si nevoiasi. Avantajele inscrierii ca voluntar pentru o agentie sau fundatie sunt numeroase. In primul rand, lupti pentru o idee, iar entuziasmul si dedicarea de care un tanar da dovada pentru a schimba lumea nu se compara cu o suma de bani. Mai mult, activitatile in sine te vor urca pe treapta mai inalta a maturizarii: responsabilitatea va avea un cuvant important de spus. Dar in acelasi timp, vei fi mai pregatit pentru o viitoare slujba deoarece experienta dobandita si intreactiunea cu ceilalti sunt asii pe care ii vei scoate din maneca. Daca ti-am starnit interesul si vrei sa aflii mai multe despre ONG-ui, intra pe http://www.stiriong.ro.
  FOARTE INTERESANT, NU?

 4. dumitru madalin spune:

  da nu i chiar asa d sanatos sa mananci alimente conservate

 5. Ioana Tanase spune:

  Ong-ul se numeste PAS IN VIITOR nu pasi spre viitor…8-|

 6. sadaka rim spune:

  Mama mama ce idiotenie.
  NU am iesit deloc nici in poze nici in filmari :O
  ce ma oftic!:-l