Olteniţenii sunt din ce în ce mai puţini ca asiguratori la sănătate

Din ce în ce mai mulţi olteniţeni nu mai plătesc asigurările de sănătate pentru că şi-au pierdut locurile de muncă în ultimul an. Unii dintre ei au fost scoşi de pe listele medicilor de familie după ce au ieşit din plata indemnizaţiei de şomaj şi nu şi-au făcut dosarele pentru ajutorul social.
Deşi reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate nu ne-au oferit o situaţie exactă privind numărul persoanelor scoase de pe listele medicilor de familie şi ale persoanelor care nu mai plătesc efectiv la fondul sănătăţii, aceştia spun că este vorba de destui olteniţeni în această situaţie.
Potrivit unor informaţii neoficiale, colecta la Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS) a scăzut în medie cu circa 30- 40 la sută. Există persoane fizice, dar şi destule firme mici şi mijlocii cu datorii la fondul asigurărilor sociale de sănătate. Din 2009, CNAS a pierdut sume importante ce urmau să ajungă în spitale.
Contribuţia la FNUASS se plăteşte lunar pentru salariaţi, trimestrial pentru persoanele care desfăşoară activităţi independente şi anual pentru persoanele cu venituri din agricultură şi silvicultură, din dividende şi dobânzi, din drepturi de proprietate intelectuală.

Un alt motiv ce a dus la scăderea colectei la FNUASS este şi acela că cei cu profesii liberale dar şi foarte mulţi alţi olteniţeni se gândesc să încheie pachete de asigurări de pensii private, la care să adauge alte programe de sănătate, ceea ce li se pare mult mai eficient decât colaborarea cu statul roman, care e pus pe jecmăneală decât pe făcut reforme economice sau ordine în propria ogradă. În Olteniţa au apărut din ce în ce mai multe agenţii de asigurări-filiale sau puncte de lucru, ce oferă pachete atractive în caz de boală, accidente sau deces ori pentru alte problem cum ar fi bursele de studii sau asigurările la case. Suma pe care un asigurat o lasă la un program de pensie privată la care se adaugă altele de sănătate, este mult mai mică decât contribuţia la stat pentru o pensie, la un salariu minim, ce nu asigură pentru viitor decât o pensie sub limita subzistenţei.

Comentarii

  1. Cora Moldoveanu spune:

    Cu asigurare, fara asigurare, spaga e la putere!

  2. florentina stoiciu spune:

    Da spaga e la putere,dar pentru internare trebuie sa fii asigurat (asta e)