Dan Puric la Oltenita

Dan Puric, martirii, creştinismul, nobleţea sufletească şi marii oameni din istorie

Dan Puric a poposit la Olteniţa joi, 4 noiembrie 2010, în Sala Mare a Primăriei Olteniţa. Tema aleasă de Puric la întâlnirea cu olteniţenii a fost „Despre iubirea creştină şi martiri”.

Capacitatea sălii a fost ocupată la maxim, alţi olteniţeni au dorit să-l urmărească şi să-i asculte vorbele şi geniul de pe marginea sălii stând în picioare. Tema aleasă de Puric nu a fost întâmplătoare, acesta considerând martirii oameni aleşi pe pământ.

Câteva fragmente din pledoaria lui Dan Puric:

„Venirea mea aici nu are legătură cu o conferinţă sau cu o zonă electorală, ci are legătură cu un simplu lucru mult mai firesc, care poate să fie subscrisă acolo la dragoste de poporul român: adică trebuie să ne întâlnim. Poporul român nu prea se întâlneşte cu propria lui inimă şi cu propria lui vocaţie. Suntem cam despărţiţi. Suntem cam atomizaţi. Suntem cam înstrăinaţi de propria noastră poziţie. Şi atunci mi-am asumat, în afară de spectacolele pe care le fac şi cu care mai merg prin ţară sau străinătate, prin aceste întâlniri, să nu fac altceva decât nişte legături sufleteşti între noi. Până şi titlul conferinţei „Despre iubirea creştină şi martiri” este un titlu inactual. În mod normal trebuia să vorbesc despre criza economică şi despre ce ne facem noi mâine dimineaţă.”

„ Prezenţa mea este motivată de faptul că o asemenea mărturisire pare un lucru de o maximă inutilitate. Pe cine interesează astăzi într-o lume din ce în ce mai interesată, într-o lume condiţionată din ce în ce mai mult de sfera economicului de sfera socialului şi a politicului de aşa ceva? Pare ca şi cum ar fi o cădere în timp şi un lucru de o mare gratuitate. Numai cuvântul „martir” are o dimensiune de trecut istoric, care nu te mai atinge şi nu are nici o eficienţă. Iar eu vin şi vă spun că este cel mai igienic lucru care trebuie făcut, este singurul care ne dă puterea de a căuta lucrurile de astăzi. În primul rând, trebuie amintit că un popor care nu dă martiri este unul care nu are rezistenţă în timp, pentru că martirul se jertfeşte şi este mai puternic decât moartea. Adică trece dincolo de moarte şi îţi lasă ţie o moştenire în valută forte, în care FMI-ul nu mai poate să facă faţă. Nu mai poate să facă faţă nici o organizaţie internaţională pentru că are în ochii ei un lucru care se poate numi demnitate creştină.”


Dan Puric a vorbit de istoria poporului român, citându-l pe Eminescu. A vorbit despre Antim Ivireanul pe care l-a pomenit şi la o altă întâlnire cu oamenii la Râmnicu Vâlcea, după care a vorbit despre martiriul lui Constantin Brâncoveanu. „Familia Brâncoveanu fiind decapitată s-au decapitat 300 de ani de cultură”. „Fără Brâncoveanu şi fără Antim Ivireanul, România a căzut. Dacă noi avem continuitatea actului cultural pe care l-a făcut Brâncoveanu şi Antim Ivireanul, România sălta cu 300-400 de ani. Poporul român este un popor martirizat.” De asemenea, a citat pe istoricul Vasile Pârvan. „În manualele de istorie de astăzi s-a scos tot ceea ce era legat de model de trecut. Martirii sunt cei care-ţi creează o demnitate şi un tonus atitudinal fără precedent. Este ca şi cum în familia ta ai avut un tată demn, o mamă demnă şi lucrul acesta te obligă şi responsabilizează nu la o şcoală de morală ci genetic şi în sânge. Mărăşeştiul s-a făcut în România. Aiudul, Gherla, rezistenţa s-a făcut aici, nu în Ungaria sau altă parte. În România a fost cea mai mare rezistenţă anticomunistă din tot lagărul. Ca să fii un martir trebuie să treci prin teroarea chinului şi să nu te dezici.”

„La Sf. Ioan Botezătorul spunea „pui de năpârci!!!” ca să trezească, nu ca să insulte. Să ştiţi că Iisus a apărut pe pământ când criminalitatea romană era cea mai ridicată, şi mai ales zic sfinţii părinţi nimeni nu vrea să se vindece. Dimensiunea unui martor nu e numai a unui om care mărturiseşte ceva, ci este a unui om care mărturiseşte ceva din trecut, ca să aibă funcţionalitate acum şi aici. Face un fel de transfuzie.”

Martirii creştinismului sunt pentru Dan Puric o putere spirituală, o forţă ce a rezistat în timp. După exemple de creştini martiri la gena poporului român, mărturisiri de suflet, maestrul Puric face referire la doctorul Pavel Chirilă şi l-a citat pe Schiller, poet, dramaturg, filozof şi istoric german: „Există martiri în istoria creştinismului unde îi arunca în arenă, unde îi supunea la nişte chinuri groaznice. Dacă aţi lua medicina biblică a domnului doctor Pavel Chirilă, unde se studiază martirajul, să vedeţi le mânca ficatul, le scotea ficatul în timp ce trăiau, le scotea ochii. Este inimaginabil cum un om este supus la torturi numai pentru faptul că credea în Dumnezeu. Să ne întoarcem puţin la Schiller, la sufletul ales… Şi Schiller zice aşa: Sufletul frumos, sufletul ales nu are altă avere decât că există. El nu face fapte frumoase. El e tot frumos. Pentru că el nu concepe, nu-i trece prin cap să facă o faptă urâtă. El din născare până la moarte este aşa.”

„Omul dezlipit de Dumnezeu începe să se teamă. Omul este singur. Când îl are pe Dumnezeu, el are o forţă de dincolo care îşi depăşeşte instinctul de conservare.”

„Comunismul este un vid, iar în acest vid s-a făcut un experiment. Noi toţi de aici suntem sechelari ai acestui experiment şi prin credinţă creştină am reuşit să nu murim, nu prin ideologii. Dacă ne-a mai salvat ceva, a fost bunul Dumnezeu. Dacă nu suntem ologi total, El este Dumnezeu.”

„Identitatea noastră faţă de Dumnezeu este aceasta: de sfinţi martiri.Vă rog să vă gândiţi că aceşti sfinţi martiri, între glăsciorul lui Matei Brâncoveanu care a spus ,Loveşte! Vreau să mor creştin’ şi glasul lui Mircea Vulcănescu ,Să nu ne răzbunaţi’ este coloana infinită a jertfei româneşti pe care curge sângele nevinovaţilor noştri. Sunt popoare care au dat martiri. Popoarele care au dat martiri au o demnitate şi o forţă ascunsă.”

A vorbit despre ecumenism şi umanism ca răspunsuri la întrebările publicului olteniţean despre aceste forme de manifestare umane. A vorbit despre monarhie şi nobleţea regală.

I-a amintit citându-i pe marele gânditor creştin Petre Ţuţea, pe celebrul Mircea Eliade, pe profundul filosof Constantin Noica, scriitorul de reputaţie internaţională Emil Cioran, a citat fragmente de idei, a reiterat secvenţe de viaţă care au evidenţiat sacrificiul celor marcaţi prin destin, umanitatea, moştenirea românului. De asemenea, maestrul Dan Puric a vorbit despre creaţia literară a unui autor de carte olteniţean, ce l-a surprins şi căruia acesta i-a admirat talentul scriitoricesc. Este vorba de Aurel Guran.

SUPER VIDEO: Dan Puric vorbeste despre: Prințul Charles, Mircea Eliade si… Gigi Becali.

video:  youtube ( Tudor Nicolae )

Dan Puric şi-a încheiat pledoaria cum numai un maestru o poate face, citând un preot de la Fântânele: „Dacă un om  vă face un rău, nu-l daţi dracului că de acolo vine. Trimite-ţi-l lui Dumnezeu. Vă mulţumesc!”


Dan Puric  s-a născut la 12 februarie 1959. El este actor şi regizor, om de cultură, autor de carte. Spectacolele sale – Toujours l’amour, Made in Romania, Costumele, Don Quijote – au fost reprezentate în mai multe țări. În film, a jucat rolul principal în coproducția româno-sârbă Broken Youth, iar spectacolele sale de pantomimă au fost transmise de televiziunile BBC Belfast Royal College, 3SAT Frankfurt și RTL Luxemburg. A mai jucat în filme pentru televiziunea publică din Lausanne, Elveţia. Puric conduce Compania de Teatru care-i poartă numele şi are în “subordine” nu mai puţin de 80 de oameni, pe care-i conduce într-un mod cât se poate de original.

Organizator şi iniţiator al evenimentului a fost părintele protopop Marian Necula.

Comentarii

 1. Lavinia Iancu spune:

  Hey, am scris si eu un articol, ce-i drept din amintiri ca nu mi-am notat niciun citat

  Daca va intereseaza, http://laviniaiancu.blogspot.com/2010/11/dan-puric-medicament-pentru-suflet.html

  Enjoy!

 2. Sanda Pop spune:

  Felicitari parintelui protoiereu Marian Necula pentru organizarea acestui eveniment important pentru orasul nostru! Pacat ca nu a fost subliniat acest lucru in articol decat la sfarsit printr-o singura propozitie! Nu stiu daca intentionat sau s-a omis pur si simplu! Parintele protoiereu a avut multe initiative de acest gen de cand este in functie si nu cred ca trebuie trecut atat de usor cu vederea actiunile unui om care din cand in cand mai aduce un suflu nou unui oras amortit de inactivitate. De curand cu ocazia hramului bisericii SF. CUVIOASE PARASCHIVA parintele a adus spre pastrare particele din moastele a nu mai putin de noua sfinti care vor ramane la biserica noastra parohiala! Asteptam cu mult interes sarbatorile de iarna cand sigur parintele ne va delecta din nou cu traditionalul de acum festival de colinde!
  Succes parinte protoiereu dr. Marian Necula si viata lunga sa va dea Dumnezeu ca sa ne pastoriti pana la adanci batraneti.