Primarul Costinel Milescu interzice comercializarea produselor etnobotanice pe piaţa olteniţeană

Primarul munucipiului Olteniţa, Costinel Milescu, a iniţiat o hotărâre prin care se reglementează regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor halucinogene, euforice şi psihotrope, altele decât cele al căror regim juridic este reglementat prin legislaţia în vigoare, pe raza teritorială a municipiului Olteniţa. Consilierii locali au votat în unanimitate pentru aprobarea hotărârii locale.

Astfel, începând din 30 noiembrie, în municipiul Olteniţa se interzice comercializarea, deţinerea şi distribuţia plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante, halucinogene, euforice şi psihotrope de orice fel, care aduc atingere au pun în pericol viaţa şi sănătatea populaţiei, ordinea şi liniştea publică. Interdicţia se aplică şi oricăror derivaţi, compuşi sau amestecuri conţinând una sau mai multe plante şi substanţe stupefiante care pun în pericol viaţa şi sănătatea populaţiei, indiferent de procentul în care se regăseşte substanţa activă, de starea fizică în care se află, de modul de divizare în unităţi de administrare, disimulate, falsificate sau contrafăcute, precum şi a celor care au o altă destinaţie de utilizare decât cea pentru care sunt etichetate spre a fi comercializate.

Potrivit aceleiaşi hotărâri, în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri, comercianţii din Olteniţa sunt obligaţi să distrugă, pe cheltuiala lor şi fără afectarea mediului înconjurător, toate stocurile de plante, substanţe şi preparate de natura celor numite mai sus.

De asemenea, este interzisă distribuirea sau oferirea de eşantioane ale plantelor, substanţelor şi preparatelor prevăzute mai sus.

Nerespectarea celor prevăzute în hotărâre constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă contravenţională cuprinsă între 3.000 şi 5.000 lei. În cazul în care faptele comise întrunesc elementele constitutive ale unei infracţiuni, vor fi sesizate organele de urmărire penală.

Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor se face de către primarul municipiului Costinel Milescu şi împuterniciţi ai acestuia, agenţii comunitari din cadrul Poliţiei Comunitare Olteniţa, ofiţeri şi agenţi din cadrul Poliţiei Municipiului Olteniţa.

În Olteniţa există un magazin ce comercializează produse etnobotanice pe str. Pescarilor, în apropierea pieţei centrale. Magazinul funcţionează din primăvara-vara acestui an, edilul şef al municipiului Olteniţa luând această decizie de instituire a unei hotărâri, după ce a fost sesizat de mai multe persoane că este un pericol în special pentru tineri.

În şedinţa din luna noiembrie, Costinel Milescu arată cum se prezintă situaţia legată de acest subiect, subliniind faptul că se află la limita legii cu această hotărâre. Mai mult decât atât edilul şef a spus că va institui pază în zonă pentru interzicerea definitivă a comercializării substenţelor etnobotanice.

În conformitate cu prevederile art. 34 din Constituţia României, „dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat, statul fiind obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi sănătăţii publice”. În consecinţă, această obligaţie revine administraţiei publice locale.

Comentarii

 1. Tup Silviu spune:

  Dar degeaba. Acuma nu mai tin magazinul deschis e inchis si ca sa cumperi suni si vin ei afara.

 2. Bradeanu Alin spune:

  Salut.Sunt din Chirnogi so m-am intrebat mereu dece guvernu nu ii baga in puscarie pe acesti nenorocisti.

 3. Edward spune:

  editat de admin – va rugam sa completati asa cum se cere in campurile obligatorii (nume si prenume REAL + numar telefon REAL)

 4. Gruianu Marian spune:

  Pai Aline , cum sa-i bage Guvernul la puscarie pe cei ce comercializeaza asa ceva ? Tu iti aduci aminte ce a spus Eba in campania electorala pentru alegerile europarlamentare? Nu ea a spus ca daca va ajunge la Bruxel va lupta pentru legalizarea acestori droguri? Si atuci despre ce vorbim ?

 5. Luce spune:

  editat de admin – va rugam sa completati asa cum se cere in campurile obligatorii (nume si prenume REAL + numar telefon REAL)

 6. Mai lasatii in pace pe ETNOBOTANISTI, daca nu le mai prieste carnea de porc sau de vita, s-au facut vegetarieni, noi consumatori de iarba, pana cand or sa le iasa si pe ochi…Cu varf si indesat…Primaria are tot dreptul sa interzica acest consum al acestor asha zise ierburi ushoare, numai ca,…considera ca: AM FI DE MODA VECHE…Fiecare face, in fond, ce vrea cu viata lui…Nu?

 7. Edward spune:

  editat de admin – va rugam sa completati asa cum se cere in campurile obligatorii (nume si prenume REAL + numar telefon REAL)

 8. Vali Tugui spune:

  Nu stiu cat este de legal dar cu siguranta este moral.
  Oricum pe ambalaje scrie „ingrasamant pentru flori” sau alte prostii care ne fac vizibila ilegalitatea provenientei. Se naste astfel intrebarea : Cand au fost controlati ultima data de organele de control fiscal si/sau OPC ? … facem un pariu ?

  Felicitari D-lui Primar si Consilierilor.

 9. viorel costache spune:

  hai sa fim high….baga jointul …:))

 10. olteanu anghel spune:

  in sfarsit s-a dat o lege adevarata in oltenita ca pana acum ati dat legi ca sa jupuiti cetatenii de banutii si asa putini pe care ai au .BRAVOOOOOOOOOO, PE BUNE O ZIC.

 11. kelix smoke spune:

  editat de admin – va rugam sa completati asa cum se cere in campurile obligatorii (nume si prenume REAL + numar telefon REAL)

 12. kelix smoke spune:

  editat de admin – va rugam sa completati asa cum se cere in campurile obligatorii (nume si prenume REAL + numar telefon REAL)