Profesorii Grupului Şcolar “Nicolae Bălcescu” din Olteniţa protestează pentru drepturile lor salariale

Aproximativ 70 de profesori ale Grupului Şcolar „Nicolae Bălcescu” Olteniţa s-au vineri 10 decembrie, în faţa Trezoreriei Olteniţa. Motivul pentru care profesorii liceului Bălcescu au suspendat orele şi au ieşit să-şi susţină drepturile, este reţinerea cu 75% din salarii. În opinia celor de la Trezorerie, reţinerea înseamnă 25% pentru luna noiembrie iar diferenţa de 50% este scăderea salariului pentru lunile de concediu din perioada de vară.

Potrivit liderului de sindicat pe liceu, prof. Nicolae Stoiciu, banii pentru salarii sunt în buget şi viraţi în conturile Trezoreriei, care nu are decât rol de casier. Profesorii şi personalul administrativ au pichetat sediul Trezoreriei începând cu ora 10,00 până la ora 14,30, protestul neavând nici un rezultat în favoarea profesorilor. „Cadrele didactice de la Grupul Şcolar *Nicolae Bălcescu* Olteniţa au venit să picheteze sediul Trezoreriei, nemulţumite de faptul că li s-au blocat drepturile salariale pe luna decembrie, printr-o măsură abuzivă a doamnei Georgeta Anghel, directorul Curţii de Conturi de la Olteniţa. Dumneaei refuză orice dialog cu noi, refuză să ne dea o explicaţie normală scrisă, o notificare scrisă a temeiului legal pentru care face acest lucru. Deşi dumneaei a primit dispoziţie de la Călăraşi să deblocheze aceste sume, refuză. Totodată, ordonatorul principal de credite, primarul municipiului Olteniţa, a semnat disponibilul de sold de bani, iar dumneaei fără să spună temeiul legal sau pe ce bază doreşte să se argumenteze această reţinere, refuză să dea drumul la bani, iar totodată să ne şi prezinte motivaţia pe care o are. Noi, cadrele didactice, vrem sa primim ori aprobarea deblocării salariului, ori o notificare a temeiului legal pentru care aceste drepturi salariale ne sunt blocate. Noi, cei de la Bălcescu, nu am retinut sumele de bani de 25% pe perioada de vară. Ori se ştie că asta nu înseamnă drept salarial, ci indemnizaţie de concediu. Este retribuirea anului anterior lucrat. Ca atare, nu există această motivaţie. După cum ştiti unele judeţe Dolj, Vâlcea, chiar şi Călăraşi, au acţionat în instanţă şi au câştigat contestarea acestei măsuri abuzive de reţinere a salariilor profesorilor pe perioada vacanţei de vară. Fondul de salariu pe care îl avem este de 300 de milioane de RON, iar pentru salarii nu ne trebuie decât 220 milioane RON. Deci bani există, aprobarea forurilor tutelare există, ordonanţarea făcută de domnul primar există, aici este singurul loc de care ne-am împiedicat. Această măsură abuzivă făcută în această perioadă a sărbătorilor de iarnă, când sunt probleme atât de grave cu care societatea românească se confruntă, aduce cadrele didactice într-o situaţie fără ieşire, singura noastră formă de manifestare fiind această acţiune paşnică. Intenţionăm ca şi săptămâna viitoare să suspendăm cursurile pentru că nu considerăm că suntem trataţi cu respectul şi onestitatea necesară de către Curtea de Conturi, respectiv de către această directoare Anghel” declară liderul de sindicat FSLI pe liceu, Nicolae Stoiciu.

Florentina Gaţea, contabil la Grupul Şcolar „Nicolae Bălcescu” Olteniţa, spune că nici conducerea liceului, nici Trezoreria nu pot decide reţinerea celor 50% în plus faţă de cei 25% de pe luna noiembrie, ci doar instanţa. După cum se ştie, Legea 118/2010 a apărut pe 30 iunie în Monitorul Oficial, şi a intrat în vigoare pe 3 iulie, iar porfesorii au intrat în concediu în data de 13 iunie. „Documentele pentru Trezorerie au fost trimise de noi la începutul lunii mai direct către Direcţia de Finanţe. Conform Codului Muncii, banii trebuiau viraţi înainte cu 5 zile de efectuarea primei zile de concediu de odihnă, iar Finanţele Călăraşi au virat banii pe 8 iulie intenţionat să ne încurce.” declară Florentina Gaţea.

Cadrele didactice ale Grupului Şcolar „Nicolae Bălcescu” din Olteniţa au continuat astăzi, 13 decembrie, cu o altă formă de protest. Dascălii au intrat la ore cu varianta japoneză de protest, purtând toţi banderole albe. Nicolae Stoiciu, a declarat astăzi că răspunsul primit vineri din partea Trezoreriei Olteniţa nu are nici un temei legal, iar prin cererea dusă tot astăzi directorului Trezoreriei, Georgeta Anghel, profesorii şi sindicatul solicită tocmai un răspuns logic şi legal la doleanţele lor. „Am cerut în petiţie să ni se explice temeiul legal prin care ne-au oprit 75% din salariu, cu atât mai mult cu cât Trezoreria nu este cea care decide soarta noastră. Ce am primit de la ei vineri este echivoc. Din răspunsul lor nu reiese decât că totul este un abuz, iar formularea este făcută numai din punctul lor de vedere, fără a fi amintită vreo lege cu prevederile care să ne incrimineze cererea noastră. Şi apoi, o lege dată prin Ordonanţă de Urgenţă este mai puternică decât una cu caracter permanent cum este Codul Muncii. Codul Muncii este o lege organică. În temeiul cărei legi au făcut această oprire? Noi am decis ca pentru lunile din vară să acţionăm instanţa pe contencios administrativ.” declară liderul de sindicat, prof. Nicolae Stoiciu.

Sărbătorile de iarnă se apropie, iar cadrele didactice ale liceului Bălcescu se află într-o situaţie dezonorantă.

Atât conducerea liceului cât şi personalul din cadrul biroului de contabilitate au declarat presei că vor depune plângere penală pentru abuz în serviciu pe numele directorului Trezoreriei, Georgeta Anghel. Profesorii Liceului Bălcescu au declarat că niciodată nu s-au simţit aşa de umiliţi cum au fost vineri, după atitudinea de superioritate şi sfidarea manifestată de personalul Trezoreriei. Directorul Georgeta Anghel spune că nu face decât să respecte nişte ordine de la Călăraşi.