Zilele de Crăciun la Olteniţa

Sărbătorile au venit la Olteniţa cu concursuri, colinde, datini şi obiceiuri.

Concurs „Deschide-ţi inima, creştine!”

În 19 decembrie, concursul „Deschide-ţi inima, creştine!”, organizat de Protoieria Olteniţa, s-a aflat la a VII-a ediţie. Spectacolul a fost susţinut de copii din localităţile Crivăţ, Curcani, Nana, Prozanic, Ulmeni, Stancea, Radovanu, Mânăstirea şi din Olteniţa de la şcolile 1, 3, 5, 6, Liceele „Neagoe Basarab” şi „Nicolae Bălcescu”.

Juriul a fost format din părintele protopop Marian Necula, prof. Ecaterina Mitran, părintele Constantin Simion, prof. Done Şerbănescu, prof. Nicolae Mavrodin, inspector şcolar Laura Munteanu, prof. Florina Suzeanu.

Premiile şi diplomele au fost oferite participanţilor de inspector Laura Munteanu, părintele protopop Marian Necula şi primarul municipiului Olteniţa, Costinel Milescu.

Astfel, la Secţiunea „Scenete”, clasamentul a fost următorul:

Premiul Special – Şcoala din localitatea Crivăţ

Premiul I – Şcoala nr. 1 Curcani

Premiul II – Liceul „Neagoe Basarab”-clasa de gimnaziu

Premiul III – Şcoala generală nr. 3 Olteniţa

Menţiune – Şcoala din localitatea Nana

La Secţiunea „Poezii”:

Premiul I – Şcoala din localitatea Prozanic şi Şcoala generală nr. 5 Olteniţa

Premiul II – Şcoala generală nr. 1 Curcani

Premiul III – Şcoala din localitatea Crivăţ şi Şcoala nr. 1 Ulmeni

Mernţiune – Şcoala Stancea

La Secţiunea „Colinde” clasamentul a fost:

Premiul Special – Liceul „Neagoe Basarab” Olteniţa, Şcoala Prozanic, Liceul „Nicolae Bălcescu” Olteniţa

Premiul I – Şcoala generală nr. 5 Olteniţa

Premiul II – Şcoala generală nr. 1 Ulmeni, Şcoala Curcani

Premiul III – Şcoala Radovanu, Şcoala generală nr. 6 Olteniţa, Şcoala Mânăstirea

Serbări în şcoli

Şcolile şi grădiniţele din Olteniţa au susţinut, prin elevii lor, programe cu serbări de sfârşit de an şi cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Colindători

În ziua de 23 decembrie, un grup de colindători teologi a susţinut un program coral de colinde tradiţionale româneşti în mai multe instituţii olteniţene, bănci şi firme.

Tradiţii pierdute-brezăi şi moşi

Tradiţia cu privire la obiceiurile străbune se mai păstrează foarte puţin în zona noastră. În Olteniţa copiii merg la colindat în ziua de 25 decembrie, se pleacă cu capra a doua zi, iar a treia zi cu steaua. Deşi foarte mulţi dintre copii nu cunosc exact originea şi scopul acestor colinde, ei pleacă pe la case şi cântă diverse colinde pe care le aud şi învaţă de la alţi copii.

În ziua de 25 şi pe 26 decembrie, grupuri de brezăi -tineri mascaţi- se plimbă pe străzi fără însă a cunoaşte rostul acestui obicei. Ei nu fac decât să alerge câteva tinere pe străzi, speriindu-le şi arătându-le ameninţător sau cum spun ei „în glumă”, ciomegele ce fac parte din ţinuta brezăii.

În Olteniţa Nord, pe 24 şi 25 decembrie de dimineaţă până spre seară cete de tineri umblă prin cartier şi colindă pe la case, iar la final se strâng toţi la staroste acasă şi chefuiesc.

Tradiţiile de Crăciun nu s-au conservat foarte bine în zona de sud, acestea deformându-se de-a lungul timpului, olteniţenii neputând decât să vadă umblând fără un scop, pe străzi, nişte măşti cu coifuri foarte lungi, confecţionate din blană şi materiale textile, iar clopotele care însoţesc costumele să asurzească trecătorii.

În localităţile vecine cu Olteniţa, tinerii se costumează în moşi şi brezăi, iar în seara zilei de 26 decembrie se strâng la un fel de bal, se distrează şi cântă colinde.

Mos Craciun  a venit si la INSPECTORATUL JUDETEAN AL POLITIEI DE FRONTIERA CALARASI

Radio Voces Campi si Complexul AQUA PARC au oferit un premiu deosebit unui ascultator fidel

Pentru ca sarbatorile de iarna soseau ne-am gandit ca putem face o bucurie unor copii cu dezabilitati de la spitalul din Oltenita.Un grup de colindatori a caror nume sunt:Dumitrache Ioana,Dragu Denissa,Fricosu Alexandra,Dragu Sabina,Roxana Aldescu,Manta Marian,Toma Razvan,Stoica Ovidiu,Aurel Sandu si Alin Gheorghe au mers pe la casele oamenilor,restaurante si firme,iar timp de o zi au cantat pentru ca strange o suma frumusica.Am pus mana de la mana si am reusit sa daruim tuturor copiilor din cadrul spitalului pe langa cadourile ause de noi,o bucurie imensa,aa cum copii familiilor voastre s-au putut bucura de daruri de Craciun.

Va urma !La multi ani in noul an !


Vis De Iarna * Balul Piticilor | Oltenita 2010

Comentarii

  1. Stefi Kapincheva spune:

    Felicitări organizatorilor concursului. Frumoase colinde interptetate de copii frumosi.Ma bucur ca am posibilitatea sa ma ating de traditiile romanesti.

  2. Martha Andreea spune:

    Frumoase colinde!Dar de ce nu sa filmat si concertul de la biserica Sf. Gheorghe???Si acolo au fost colinde si poezii si piesa de teatru si au cantat copii…..pacat .

  3. Laura Suzeanu spune:

    Nu am fost invitati la concertul de la biserica. Daca are cineva inregistrare sau filmare il asteptam cu ele si vom posta.