Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi din 3 decembrie aniversată la Centrul Comunitar din Olteniţa

Complexul de Servicii Comunitare Olteniţa din cadrul Direcţiei de Protecţie a Copilului Călăraşi a pregătit, prin personalul instituţiei, o zi dedicată copiilor cu dizabilităţi. Copiii instituţionalizaţi au prezentat invitaţilor un program dedicat zilei internaţionale a lor.

Copiii din cadrul complexului, coordonaţi de psiholog Viorela Brighilă, au interpretat un program de cântece şi scurte poezii, adaptate în funcţie de capacitatea fiecăruia dintre ei.

Elevi ai şcolii generale nr. 6 din Olteniţa, însoţiţi de psiholog Mariana Capşa, au oferit copiilor cu dizabilităţi jucării din pluş, au stat alături de ei şi au desenat împreună. De asemenea, elevi de la Liceul „Neagoe Basarab” însoţiţi de părintele Daniel Ciobanu şi elevi de la Liceul „Nicolae Bălcescu” au fost alături de copiii cu probleme, prezentându-le la rândul lor un scurt program artistic. La final, invitaţii au împărţit copiilor diverse jucării şi baloane, iar alţi elevi ai şcolii generale nr. 1 însoţiţi de prof. de religie Sebastian Dobre au felicitat copiii din centru şi le-au împărţit portocale.

Coordonatorul Complexului de Servicii Comunitare, Giani Taflaru, mulţumeşte celor prezenţi pentru că au onorat invitaţia, arătând semnificaţia zilei de 3 decembrie. „Am organizat evenimentul pentru ca aceşti copii să aibă o viaţă mai bună şi şanse egale cu ceilalţi pentru a se integra în comunitate. Ei se bucură să fie vizitaţi de alţi copii din afara instituţiei pentru că acest lucru presupune momente de socializare. Vom trece la desfăşurarea programului, mulţumind Viorelei Brighilă care s-a ocupat de organizare alături de ceilalţi colegi. Foarte importantă este şi implicarea altor instituţii, pentru că pe parcursul unui an noi avem şi alte activităţi. Noi trebuie să înţelegem faptul că şi ei sunt oameni şi să acordăm copilului ce este al copilului.” declară coordonatorului complexului.

Cei care s-au mai implicat în organizarea evenimentului din 3 decembrie au mai fost logoped Carmen Mititelu, logoped Aura Surdu, psiholog Roxana Chirea, precum şi administratorul Roberta Niţu.

Comandant adjunct al Poliţiei Olteniţa, comisar Doru Voicu, invitat la aniversarea zilei de 3 decembrie, declară că este profund impresionat de acest loc, dar şi marcat de cei cu probleme mai grave de la etajele superioare, care nu au putut fi prezenţi la acţiune, din cauza gradului ridicat de handicap.

Ziua de 3 decembrie reprezintă în toată lumea de aproape două decenii ziua persoanelor cu dizabilităţi. Potrivit unor date statistice generale, România înregistra la finele anului 2009 aproape 700.000 de persoane cu dizabilităţi, dintre care 62.000 sunt copii.

Înfiinţată din anul 1992, Ziua Persoanelor cu Dizabilităţi are ca scop promovarea înţelegerii problemelor legate de dizabilităţi şi mobilizarea susţinerii demnităţii, drepturilor şi bunăstării persoanelor din această categorie.

Comentarii

  1. Felicia Dudueanu spune:

    eu am fost acolo, knd a inceput fata in rosu sa cante deja toata lumea se ineca in lacrimi.
    Oameni suntem si noi, oameni sunt si ei, mai dezavantajati ce e adevarat, insa suntem egali in sanse.
    Sunt bucuroasa ca am fost acolo, ca am adus macar umpic de bucurie in sufletul lor. Le urez multa sanatate si toate cele bune, si sarbatori fericite…

  2. angajat csc spune:

    editat de admin – va rugam sa completati asa cum se cere in campurile obligatorii (nume si prenume REAL + numar telefon REAL)