Poliţiştii de frontieră călărăşeni şi olteniţeni au făcut bilanţul activităţilor pe anul 2010

Vineri, 14 ianuarie, a avut loc la sediul Poliţiei de Frontieră Olteniţa o conferinţă de presă. Aici s-a analizat evaluarea activităţilor şi rezultatele obţinute de Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Călăraşi în anul 2010.

Comisar şef Mihai Şerban, şeful IJPF Călăraşi, spune că anul 2010 a fost marcat de efortul personalului instituţiei de perfecţionare a pregătirii în domeniul Schengen, de a răspunde exigenţelor stabilite prin Hotărârea Consiliului Suprem de Apărare a ţării nr. 69 privind prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale adoptate în şedinţa C.S.A.T. din 28.06.2010 şi a Deciziei nr. 1 din 23.08.2010 a Grupului de Lucru  Interstituţional pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale la frontieră şi în zona de frontieră, precum şi de eforturile factorilor de conducere, de gestionare a situaţiei create prin aplicarea Legii nr. 118/30.06.2010  privind restabilirea echilibrului bugetar. Comisarul şef Şerban mai spune că în anul 2010 s-au avut în vedere obiectivele prevăzute în Strategia Naţională de  Management Integrat al Frontierei de Stat a României, referitoare la controlul trecerii frontierei şi combaterea criminalităţii transfrontaliere, direcţiile principale de acţiune ale PFR stabilite în Planul de măsuri pentru perioada  pre-aderare la spaţiul SCHENGEN 2006-2010 şi realizarea Sistemului Informatic Schengen.

Creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţean a reprezentat unul dintre obiectivele principale pentru  asigurarea unui spaţiu de libertate, securitate şi justiţie, în zona de competentă a inspectoratului conform Programului de Guvernare 2009- 2013.

În perioada 01.01 2010– 31.12.2010, au fost  înregistrate 57 de cereri si petiţii,  soluţionate favorabil şi au fost  primite în audienţă  8 persoane.

În ceea ce priveşte cooperarea internă şi colaborarea cu autorităţile de frontieră ale statului vecin, activitatea de patrulare în comun a cuprins în total în anul 2010, 66 de misiuni, din care 43 acţiuni desfăşurate pe fluviul Dunărea (37 cu ambarcaţiuni româneşti şi 6 cu ambarcaţiuni bulgăreşti)  faţă de 16 acţiuni desfăşurate pe fluviul Dunărea în anul 2009 şi 23 acţiuni desfăşurate în teritoriu (13 pe teritoriul românesc şi 10 pe teritoriul bulgăresc) faţă de 9 acţiuni desfăşurate în teritoriu în 2009.

„IJPF Călăraşi a transmis un număr de  17 cereri de verificare prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională -Biroul Naţional Interpol. Un număr de 5 cereri de verificare privind autenticitatea documentelor şi 4 cereri de verificări de persoane cu 30 de cereri de verificare a autovehiculelor au fost transmise punctului de contact din Oradea. La punctul de contact Giurgiu au fost trismise 7 cereri de verificări de persoane, 5 cereri pentru verificări de autovehicule iar de aici către IJPF Călăraşi au fost transmise 3 cereri de verificare de persoane.” arată comisar şef Mihai Şerban. Acesta vorbeşte mai departe despre braconajul cinegetic şi de traficul internaţional de autoturisme: “Deşi linia de muncă analizată se referă la traficul internaţional de autoturisme furate ca faptă ilegală transfrontalieră, apreciem că există o serie de acte ilegale conexe ce pot fi asimilate acesteia, fapte pentru care au  fost înregistrate 76 lucrări penale cu 97 făptuitori (faţă de 96/106 în 2009) la O.U.G. 195/2002. Constatările au fost înregistrate în cadrul a 152 acţiuni  din care 20 proprii şi 132 în cooperare : 90 cu IPJ Călăraşi şi 42 cu ARR, AND, DRDP. Pe linia combaterii faptelor la regimul braconajului cinegetic au fost aplicate 33 sancţiuni contravenţionale (3 contravenţii în 2009), conform HG 984/2005 în valoare de 10290 lei. Au mai fost întocmite 3 lucrări penale (8 în 2009) din care una conform L243/2002 şi două conform Legii 407/2006. Au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor  bunuri în valoare totală de 6509 lei: 4 arme de vânătoare calibrul 12 mm; 2 permise de armă, un permis de vânătoare şi un carnet de membru vânător; 3 cartuşiere; 49 cartuşe calibrul 12 mm; doi iepuri sălbatici.”

Poliţiştii de frontieră au mai acţionat şi pentru combaterea migraţiei ilegale şi a traficului de persoane. Este vorba de 28 de acţiuni, s-au întocmit 3  lucrări penale cu 5 făptuitori la legea 678/2009 şi au fost aplicate 16 sancţiuni contravenţionale la legea 243/2002 în valoare de 1300 lei. Pentru asigurarea cadrului de normalitate şi protecţia cetăţeanului au fost executate 156 misiuni în cooperare cu IPJ Călăraşi în cadrul acţiunilor „Strada” şi „Siguranţa”, ocazie cu care au fost instrumentate 8 infracţiuni şi au fost aplicate un număr de 214 sancţiuni contravenţionale (72 avertismente), conform prevederilor Legii 61/1991 în valoare de 57.120 lei. Acţiunile au fost desfăşurate în comun cu celelalte structuri MAI din judeţ şi au avut scop atât preventiv, cât si sancţionator, în cazul încălcării normelor civice.

Comentarii

 1. vali valentin spune:

  editat de admin – va rugam sa completati asa cum se cere in campurile obligatorii (nume si prenume REAL + numar telefon REAL)

 2. marin barbu spune:

  In afara de iepurii aia salbatici..ceva bibilici nu ati confiscat??
  Halala bilant In Germania ,tara pe care o mentionati,cred ca la asa bilant ,maine va catati de lucru ….in alt domeniu (padurar ,paznic de vanatoare ,etc..)

 3. valentina igor spune:

  o fotografie de grup frumoasa si plina de de un iz al amintirilor ce vor urma!Figuri demne si o parte dintre ele grave…arata ca pana ACUM au facut tot ce s-a putut face si atat cat li s-a permis necrutatoarea stare de de lucruri din tara asta!Pe o parte dintre ei ii recunosc chiar daca anii si-au pus amprenta brumarie asupra lor ….De fapt, nimic nu mai e ca odinioara ,nimic nu mai mai poate pulsa ca acum ceva ani!Stiu exact ce inseamna sa pleci in zori sau sau la miazul noptii pt. a confisca chiar si un iepure salbatec -cum spune stimabilul domn-MARIN BARBU! De fapt ce stii tu draga d-le despre noptile pierdute de acesti oameni departe de famliile lor ???? Vorbesc in calitate de fiica si sora a unor astfel de oameni si te asigur ca nu sant cu nimic mai prejos decat cei asemeni voua care trec prin aceleasi si permanente ,,LUMESTI”!Ma dezgusti profund d-le MARIN BARBU…si nu ar fi rau daca ai gandi putin inainte de a face astfel de comentarii!

 4. marin barbu spune:

  Mai bine ati fi mai realisti!Ca vorba aia ,suntem cunoscuti, prin EU,campioni la contrabanda!Asta demonstreaza ca nici europeni nu gandesc?