Taxa pentru burlăcie, o plăteşti la primărie

Dacă până acum primăria te căsătorea, odată cu apariţia Legii 202/2010, tot aici vei şi divorţa dacă asta doreşti. Divorţul administrativ durează 30 de zile. Trebuie doar să completezi o cerere şi o „declaraţie de stăruinţă”. Legea 202/2010 stabileşte noile prevederi, potrivit cărora se întocmeşte cererea, se dau 30 de zile de gândire şi, dacă nici unul dintre soţi nu s-a răzgândit, în alte 15 zile aceştia primesc actul de divorţ. Pentru „divorţul administrativ” există nişte condiţii: ambii soţi să fie de acord cu desfacerea căsătoriei, să se înţeleagă asupra numelui pe care îl vor purta ulterior, să nu aibă copii minori şi nici unul dintre soţi să nu fie pus sub interdicţie.

Pentru ca dosarul de desfacere a căsătoriei să fie complet, ambii soţi au nevoie de actele de identitate în original şi copie, de certficatele de naştere în original şi copie şi de certificatul de căsătorie în original. În cazul în care soţii nu au domiciliul comun trebuie să dea o declaraţie notarială prin care să declare adresa la care locuiesc. Împreună cu aceste acte, solicitanţii trebuie să mai anexeze la dosar o cerere tip pe care o semnează ambii soţi şi să plătească o taxă de divorţ. În cazul în care solicitanţii nu se prezintă la starea civilă la 30 de  zile de la depunerea actelor de divorţ, ofiţerul stării civile face un referat către primar, care respinge cererea de divorţ.

Consilierii olteniţeni au votat în ultima şedinţă de Consiliu Local taxa pentru desfacerea căsătoriei pe cale administrativă. La Hotărârea nr. 146/2010 a Consiliului Local privind stabilirea taxelor speciale ce se vor aplica în Olteniţa, s-a mai adăugat o taxă special. Este vorba de taxa pentru desfacerea căsătoriei prin divorţ pe cale administrativă, care s-a stabilit la 350 de lei.

Până în acest moment, la Biroul de Stare Civilă din cadrul Primăriei Olteniţa este depusă o singură cerere de divorţ, dar nedefinitivată.

Laura Suzeanu

Comentarii

  1. Mihai Ceauşu spune:

    Si eu care ma grabeam sa ma insor ca sa nu ma amendeze primaria…