Etnobotanicele, o moda printre liceeni

Se gasec  la “magazinele de vise”, poti sa le cumperi online, si chiar poti sa le comanzi la domiciuliu. Se numesc substante etnobotanice si continua sa fie indragite de adolescenti in ciuda faptului ca sunt foarte periculoase. Conform Agentiri Nationale Antidrog,  numai in primele luni ale anului trecut, 235 de personae au ajuns la camera de garda intoxicate cu astfel de substante si este preconizat ca numarul comsumatorilor se va mari anul acesta.

Pentru ca nu a fost indentificata nici pana acum structura lor chimica exacta, scoaterea lor in afara legii se doveste a fi o sarcina foarte dificila. Pe masura ce una dintre substante e identificata si declarata ilegala, apar altele zece in locul ei. Astfel magazine ce vand etnobotanice se gasesc intr-un numar foarte mare in toata tara.

In ciuda reglementarilor actuale, “magazinele de vise” sau “spice shop-urile” sunt amplasate strategic in prejma scolior si a liceelor. In Oltenita, singurul “spice shop” situat pe strd. Pescarilor a fost inchis in urma unei hotarari a consiliului local, dar a continuat sa functioneze cu usile inchise. Doritorii nu trebuiau decat sa vina si sa bata la usa chiar si in miez de noapte . Nici nu mai trebuiau sa intre in magazin, primeau substantele psihotrope direct printre gratii. Acum se pare ca Amsterdam shopul de pe Pescarilor a fost inchis definitiv, pana si imensul banner de la intrare a fost dat jos.

Marian Iatan

Comentarii

  1. Mihai Ceauşu spune:

    Oare e vreo prostie pe care sa nu o incerce lumea?

  2. gheorghe sorinel spune:

    Stau si ma uit la voi cat sunteti de …(dak zic ma cenzureaza). Etnobotanicele astea sunt si ele niste substante chimice ca de altfel tot ce ne inconjoara. Si noi suntem compusi dintr-o multime de substante chimice. Problema apare cand anumite persoane (cretine consider eu) folosesc aceste substante in alte scopuri decat cel pentru care sunt destinate. ”Etnobotanicele astea” sunt niste ingraseminte pentru plante, deci oamenii ar trebui sa le foloseasca pentru cresterea plantelor, nu sa le prizeze sau sa le ingere. Rezulta deci ca nu etnobotanicele ar trebui interzise ci cei care le consuma, prin introducerea unor pedepse (penale) in legislatie. Modalitatea de lucru ar trebui sa fie urmatoarea > cand vreun individ este depistat sub influenta unoar astfel de substante (la spital, pe strada sau in alte locuri) ar trebui imediat intocmit dosar penal si arestat pentru vreo cativa ani. Sa vedeti daca mai sunt dupa aceea o problema etnobotanicele.

  3. Pedro spune:

    editat de admin – va rugam sa completati asa cum se cere in campurile obligatorii (nume si prenume REAL + numar telefon REAL)