La Grupul Şcolar “Nicolae Bălcescu” din Olteniţa s-a aniversat Ziua Mondială a Apei

Ziua de 22 martie este cunoscută ca Ziua Mondială a apei, ocazie cu care elevii şi profesorii Grupului Şcolar „Nicolae Bălcescu” din Olteniţa au organizat un program dedicate acestei aniversări. Profesorii de specialitate Constanţa Voinea, Mirela Niculae şi Nicoleta Tudor au fost cei care au îndrumat elevii în desfăşurarea programului oferit cu proiecţie video, recitări de poezie şi interpretări melodice. Au fost realizate calendare de perete amplasate prin şcoală, afişe, două panouri sugestive cu mesaje clare referitoare la tema zilei – “apa”. Mai mulţi elevi din clase diferite au confecţionat ecusoane personalizate, pe care fiecare participant le-a purtat la festivitate. Echipa antidrog a confecţionat un glob cu mesaje haioase privind alimentaţia sănătoasă, iar prin şcoală a amplasat săgeţi cu mesaje directe către consumul de apă.
S-au prezentat doua filme privind întrebuinţările apei şi două filme despre poluare.

Invitatul acţiunii a fost un reprezentant de la Ecoaqua-societatea de distribuţie a apei potabile în municipiu, Marian Chirica, unul dintre tehnicienii cu experienţă. Acesta a făcut un istoric al societăţii şi a explicat circuitul apei din punct de vedere al consumului în Olteniţa, explicând elevilor că turnul de apă care acum este muzeu, era cu mulţi ani în urmă spaţiul unde, cu ajutorul diverselor procese tehnologice, apa devenea potabilă şi ajungea în casele oamenilor din oraş. Odată cu modernizarea sistemului, s-a ajuns la crearea Uzinei de Apă din zona portului olteniţa, unde apa se transformă în apă de băut din Dunăre spre locuinţe, procesele tehnologice care o fac să fie potabilă desfăşurându-se în mai multe compartimente din cadrul uzinei.

Marian Chirica a mai prezentat elevilor proiectele societăţii de apă-canal Ecoaqua, desfăşurate prin Compania Naţională de Investiţii pentru Olteniţa, destăinuind celor prezenţi faptul că până la sfârşitul anului 2011, Olteniţa va consuma apă din puţurile de mare adâncime. Patru dintre aceste puţuri sunt finalizate în momentul de faţă, printr-un proiect de anvergură desfăşurat prin Primăria Olteniţa. Evenimentul din 22 martie a fost unul dintre cele mai reuşite organizate în liceul Bălcescu. O echipă a elevilor clasei a XII -a a servit prin sală apă minerală şi plată. Echipa de majorete a liceului a încheiat programul.

Apa este o substanţă absolut indispensabilă vieţii, indiferent de forma acesteia, fiind unul dintre cei mai universali solvenţi. Apa este un compus chimic al hidrogenului şi al oxigenului, având formula chimică brută H2O. Apa este una din substanţele cele mai răspândite pe planeta Pământ, formând unul din învelişurile acesteia, hidrosfera. Apa există în multe forme, în cele mai variate locuri. Sub formă de apă sărată există în oceane şi mări. Sub formă de apă dulce în stare solidă, apa se găseşte în calotele polare, gheţari, aisberguri, zăpadă, dar şi ca precipitaţii solide, sau ninsoare. Sub formă de apă dulce lichidă, apa se găseşte în ape curgătoare, stătătoare, precipitaţii lichide, ploi, şi ape freatice sau subterane. În atmosferă, apa se găseşte sub formă gazoasă alcătuind norii sau fin difuzată în aer determinând umiditatea acesteia. Apa se găseşte continuu în mişcare şi transformare, evaporarea şi condensarea, respectiv solidificarea şi topirea alternând mereu. Această perpetuă mişcare a apei se numeşte ciclul apei şi constituie obiectul de studiu al meteorologiei şi al hidrologiei. Apa care este potrivită consumului uman se numeşte apă potabilă. Cam acestea au fost lecţiile oferite de echipa profesori-elevi cu ocazia Zilei Mondiale a Apei.

Laura Suzeanu

Comentarii

  1. Daniel Barsan spune:

    Constanta Voinea.. 🙂 fosta mea profesoara de chimie de acum vreo 30 de ani, pe atunci fiind proaspat repartizata la „Grupul de pe linga SNO „…cine nu invata chimie din 2 si 3 nu iesea 🙂 e o experta in domeniu chiar daca multi nu se pot obisnui cu chimia..
    Mai incolo apare si d-na Ghercu parca , profesoara mea de fizica din aceeasi perioada.La fel , o experta in fizica.
    Le doresc sanatate si putere de munca deasemeni tuturor fostilor mei profesori ce mai predau inca acolo, la Balcescu .
    Cu toata stima , un fost elev al „Grupului SNO” angajat si stabilit de citiva ani intr-o tara din vestul europei.