La Olteniţa a fost lansat un proiect pentru integrarea persoanelor vulnerabile pe piaţa muncii

Sala Mare  a Primăriei Olteniţa a fost marţi, 15 martie, gazda lansării un proiect privind integrarea persoanelor vulnerabile pe piaţa muncii. În prezenţa invitaţilor, cei implicaţi în derularea proiectului au făcut o prezentare a cărţii lor de vizită. Ecaterina Cocoşel este reprezentantul Asociaţiei Cuore din Bucureşti, Mihaela Grigoriu face parte din Asociatia Colfasa din Bucureşti, iar Diego Froncillo coordonatorul Asociaţiei A.Vo.G din Italia.

Reprezentanţii celor trei asociaţii au arătat faptul că proiectul urmareşte facilitarea accesului pe piaţa muncii pentru persoanele vulnerabile, cele care adesea sunt percepute negativ de angajatori şi au probleme privind integrarea sau reintegrarea pe piaţa muncii. Prin implementarea acestui proiect, persoanele vulnerabile care fac parte din grupul ţintă vor fi formate în meserii ce sunt cautate pe piaţa muncii. Grupul ţintă îl reprezintă familiile monoparentale, cele cu mai mult de 2 copii si copiii de etnie rromă. Excluziunea socială, marginalizarea şi discriminarea se vor realiza prin înfiinţarea a două Centre de Incluziune Socială, unul în regiunea Bucureşti-Ilfov şi celălalt în regiunea Sud-Muntenia. Prin acestea se vor asigura şanse egale în integrarea pe piaţa muncii, prin oportunităţi de ocupare, servicii de sprijin şi acompaniere, prin conştientizarea factorilor socio-economici şi a comunităţii cu privire la abilităţile, drepturile şi beneficiile sociale ale integrării pe piaţa muncii a persoanelor din grupurile vulnerabile.

Reprezentanţii celor trei asociaţii au făcut o trecere în revistă a misiunii şi scopurilor organizaţiilor participante la proiect. Reprezentantul Colfasa, Mihaela Grigoriu, a făcut o prezentare de proiecţie video a asociaţiei. Ceilalţi doi reprezentanţi, Ecaterina Cocoşel de la Cuore şi Diego Froncillo de la Asociaţia Italiană A.Vo.G., au descris celor prezenţi la lansare toată structura organizaţiilor non-profit. Printre cei care s-au numărat ca invitaţi de seamă la această lansare şi care se vor implica sub diverse forme în acest proiect, s-au aflat primarul municipiului Olteniţa, Costinel Milescu, şi reprezentantul romilor spoitori, Constantin Gheorghe. Edilul şef i-a asigurat pe responsabilii de proiect că vor primi sprijinul administraţiei locale olteniţene, pentru ca iniţiativa să aibă efectul scontat.

Asociaţia Colfasa este o organizaţie nonprofit, parte integrantă a Grupului Colfasa, care de mai bine de 10 ani elaborează şi gestionează proiecte finanţarte de Uniunea Europeană. Misiunea asociaţiei o constituie dezvoltarea unor proiecte de anvergură, finanţate din fondurile Comunităţii Europene, adaptate şi performante, care să contribuie la dezvoltarea şi valorificarea infrastructurii şi a capitalului uman din România.

Asociaţia Cuore este o organizaţie neguvernamentală, înfiinţată în anul 1997. Scopul acesteia este acela de promovare a solidarităţii sociale şi a unor activităţi umanitare precum: sprijinirea familiilor cu mai mulţi copii, lipsite de mijloace de subzistenţă, oferirea de servicii îngrijire copii şi persoane cu deficienţe fizice şi mentale, organizarea de cursuri de formare profesională, asigurarea de servicii de asistenţă socială şi socio-sanitară.

A.Vo.G este o asociaţie neguvernamentală din Italia, înfiinţată în anul 1995. Aceasta are o experienţă semnificativă în elaborarea, implementarea şi gestionarea proiectelor cu finanţare nerambursabilă, având numeroase proiecte finalizate finanţate din FSE în Italia, Regiunea Campania. Încă de la înfiinţare, A.Vo.G. s-a ocupat de persoanele defavorizate şi de minorii cu risc din regiunea Campania. De asemenea, A.Vo.G. organizează cursuri de formare profesională acreditate pentru Regiunea Campania.

Proiectul privind integrarea persoanelor vulnerabile pentru zona Olteniţa va intra în responsabilitatea prof. de limba franceză-romani, Violeta Ibiş.

Laura Suzeanu

Comentarii

 1. Mihai Popescu spune:

  editat de admin – va rugam sa completati asa cum se cere in campurile obligatorii (nume si prenume REAL + numar telefon REAL)

 2. Mihai Popescu spune:

  editat de admin – va rugam sa completati asa cum se cere in campurile obligatorii (nume si prenume REAL + numar telefon REAL)

 3. Mihai Ceauşu spune:

  E bine ca facem lucruri care dau bine, dar pentru persoanele majoritare, pentru persoanele normale cand facem ceva consistent?

 4. Cipleu Rodin Bogdan spune:

  Care este definitia omului „vulnerabil”?
  Si care sunt oamenii non-vulnerabili?
  Si noi cand o sa devenim seriosi?

 5. george iulian spune:

  o mare vrajeala ..am umblat tot orasul sa imi caut un loc munca ..parerea mea este ca suntem discriminati.cei care nu au „relatii”.in oltenita ca sa obti un loc de munca trebui sa dai „plocoane”..nu conteaza ca esti „rom”sau roman”..in loc sa angajeze tineret dar o arunca ca nu ai experienta pai daca nu ma angajeaza nimeni unde pot capata experienta ..as vrea sa ii intreb „oare ei sau nascut invatati ?