Seara interculturala la Oltenita

Se pare ca Dunarea la Oltenita nu aduce in aval doar ape poluate, ci si turisti amatori de calatorii. Se stie ca nemtii fac adesea calatorii in josul Dunarii, plecand de la izvor si ajungand pana in delta , trecand prin toate localitatile danubiene. Cei mai indrazneti isi fac bagajele si le urca pe biciclete, pedaland peste 500 de kilometri, insa de data aceasta, 4 tineri din Germani, Spania si Serbia au pornit la vanatoarea de interviuri. Tinerii studenti in Berlin faceau un studiu pentru o organizatie non-guvernamentala cercetand daca cetatenii din cele 10 tari dunarene se identifica sau nu cu raul. Oamenii au fost intrebati ce inseamna pentru ei “acasa” dar foarte putini au fost cei care au rostit cuvantul cheie, Dunare.

La kilometrul 430 al Dunarii, tinerii au cunoscut liceul “Neagoe Basarab” unde au realizat cateva interviuri din care au aflat de activitatile organizatiei non-guvernamentale Dunare.Edu care lucreaza cu tineri, atat la nivel local, cat si international. Ulterior, Flavius Stanciu, capitan de port gradul I in zona Oltenita, le-a acordat un interviu de specialitate si un punct de vedere avizat cu privire la strategia europeana Dunare- Marea Neagra, fascinandu-si musafirii cu echipamentele de ultima generatie folosite in monitorizarea traficului fluvial.

De la intalnirea interculturala nu au lipsit schimburile de cadouri cu specific national, iar cei patru au marturisit ca Oltenita a fost orasul dunarean in care s-au simtit cel mai bine.

Lavinia Iancu