„Cochetării cu locurile natale” la Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa din Olteniţa

O altă încăpere de la parterul Muzeului Civilizaţiei Gumelniţa adăposteşte încă o expoziţie, a patra ca număr din instituţia de cultură olteniţeană. Aceasta întruneşte fotografii, picturi şi desene în creion ale câtorva copii coordonaţi de prof. de matematică, Mariţa Cucuianu, cea care a intitulat expunerea artistică „Cochetării cu locurile natale”. Prof. Cucuianu consideră că oamenii nu mai au timp sa observe frumosul din jur şi atunci s-a gândit la această expoziţie. Pentru profesorul artist, frumuseţea trebuie văzută, impuls pe care l-a transmis elevilor care au lucrat la creaţii. ”Artistul dezvăluie omenirii calea spre armonie, către fericire şi deci fiecare artist contribuie cu talentul şi munca sa la cultivarea frumosului, menit să dea un impuls pornirilor cele mai nobile ale sufletului. Ceea ce contează este să vibrezi tu însuţi şi să-i faci şi pe alţii să vibreze cum a spus George Enescu. Frumosul există pretutindeni în jur, dar vedem acest lucru foarte rar, fie că nu avem timp, fie din nepăsare. Am căutat să dezvolt la copii simţul estetic, să stimulez creativitatea elevilor şi sper că această expoziţie să contribuie la faptul că pot fi înnobilaţi şi să trezească emoţii şi sentimente în sufletul lor.” declară prof. Cucuianu. Ea doreşte ca lucrările realizate de copii să ajungă şi în Bulgaria, la Tutrakan, profesoara fiind şi iniţiatoarea unui proiect în colaborare cu elevi din Bulgaria.

Mariţa Cucuianu a ţinut să menţioneze participarea unor creaţii originale realizate mai mult din hârtie, ce aparţin elevilor clasei I de la şcoala nr. 4, îndrumaţi de învăţător Tanţa Alexandru.

Directorul muzeului gazdă, prof. dr. Done Şerbănescu, i-a felicitat pe creatorii lucrărilor şi pe iniţiatoarea expoziţiei, făcând observaţia că nici unul dintre artişti nu a surprins un obiectiv industrial din Olteniţa.

Lucrările ce au făcut subiectul expoziţiei „Cochetării cu locurile natale” sunt realizate de elevi ai claselor a V-a, a VI-a, a IX-a şi a X-a de la Liceul „Neagoe Basarab”, elevi ai clsasei a VIII-a de la Şcoala nr. 1 „Spiru Haret” Olteniţa, iar un colţişor foarte interesant cu un alt fel de creaţie aparţine micuţilor clasei I de la şcoala generală nr. 4 „Constantin Deculescu”, şcoală alipită şcolii nr. 3 din Olteniţa Nord.

Laura Suzeanu

Comentarii

  1. Liliana Sfetcu spune:

    Pentru a nu omite pe cineva… am sa amintesc scolile si institutiile participante la expozitia „Lumina din lumina Invierii”: Clubul elevilor-Oltenita, Scoala „Nicolae Petrescu”-Crivat, Parohia „Valea lui Soare”-Ulmeni, Liceul „Neagoe Basarab”-Oltenita, Scoala „Alexandru D. Ghica”-Oltenita, Scoala Nr.6 -Oltenita, Scoala „Mircea Eliade”-Oltenita, Scoala Nr.2 -Ulmeni, Scoala Soldanu, Scoala de „Arte si meserii”-Galbinasi, Scoala „Spiru Haret”-Oltenita, Scoala Nana, Scoala Chiselet, Parohia Fundeni, Parohia Progresu, Parohia Orasti, Scoala Nr.1 -Ulmeni, Scoala Curcani, Parohia Sohatu si prichindeii de la Gradinita din Oltenita.