Mici talente artistice olteniţene şi nu numai în trei expoziţii la muzeul de arheologie

La Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa din Olteniţa s-au vernisat joi, 14 aprilie, trei expoziţii. Parterul muzeului adăposteşte două expoziţii. Una dintre ele se găseşte în camera din partea dreaptă de la intrarea în muzeu şi este dedicată unor creaţii realizate din coji de ouă, expoziţie intitulată “Expresivităţi plastice”. Cealaltă expoziţie aparţine micilor pictori începători şi este amenajată în faţa intrării în muzeu. Aceasta este intitulată “Îngeraşul păzitor” şi cuprinde lucrări pictate pe sticlă de cei mai mici elevi ai cercului de pictură de la Clubul Elevilor. Îndrumătorul artiştilor, prof. Ecaterina Mitran, spune că lucrările realizate din coji de ouă constituie o tehnică decorativă:

La etajul superior al muzeului, mai multe picturi realizate de copii au fost expuse pentru participarea la ediţia a VII-a a expoziţiei de icoane şi simboluri creştine, „Lumină din Lumina Învierii”. Creaţiile sunt realizate cu diferite mijloace tehnice şi stiluri de la pictură pe lemn şi sticlă, la picturi ce semnifică scene religioase realizate din seminţe sau hârtie creponată. Aceste tablouri vor fi expuse mai departe, în ierarhia bisericească până la Patriarhie, făcând astfel parte dintr-un concurs. În sala mare a muzeului de la etaj au fost expuse şi ouă încondeiate sau pirogravuri, până la diverse alte lucrări artistice realizate cu ajutorul tehnicii origami. Toate aceste creaţii au fost create de elevi ai şcolilor şi liceelor din oraş, dar şi de elevii ai şcolilor din localităţile vecine municipiului Olteniţa: Sohatu, Ulmeni, Progresul, Stancea, Şoldanu şi altele. Standul copiilor din Şoldanu este unul ce conţine icoane cu chipuri de sfinţi, realizate din diverse seminţe şi hârtie creponată. Câţiva copii din Stancea au rezervat un spaţiu în care sunt prezentate creaţii la care s-a folosit tehnica origami.

În deschiderea expoziţiei de la etajul superior al muzeului nu au lipsit câţiva preoţi din Olteniţa şi zonă şi părintele protopop de la Protoieria Olteniţa, care au rostit câteva cuvinte de rugăciune.

Expoziţiile vor fi deschise pentru publicul larg până în ziua de 2 iunie. Pentru elevii organizați în grupuri, intrarea în muzeu este gratuită.

Laura Suzeanu

Click AICI pentru a descarca fotografii (link valabil pana pe 30 Aprilie 2011)

Comentarii

  1. Liliana Sfetcu spune:

    Multumesc redactiei pentru rectificarile facute cu privire la expozitia de icoane si aranjamente pascale. Daca mi ati fi postat ambele mesaje s ar fi putut intelege mai bine ce am vrut sa spun referitor expozitia intitulata „Cochetarii cu locurile natale”.Asa a ramas doar cel de al doilea comentariu, care luat separat nu are legatura cu aceasta expozitie. Oricum ma bucur ca m am facut inteleasa.Felicitari tuturor copiilor si sarbatori cu bucurie!!!