Olteniţa va intra într-un program naţional privind modernizarea străzilor

Primăria municipiului Olteniţa a iniţiat un studiu de fezabilitate cu scopul demarării acţiunii de pregătire a documentelor. Obiectul acestui SF este “Modernizare sistem rutier străzi în municipiul Olteniţa judeţul Călăraşi”. Cheltuielile de capital estimate în Studiul de Fezabilitate pentru obiectivul de investiţii, finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (P.N.D.I.), sunt de 32.585.731,32 lei (RON) fără TVA, din care C+M de 20.589.112 lei (RON) fără TVA.

Consiliul Judeţean Călăraşi a emis o adresă Primăriei Olteniţa cu referire la implementarea acestui program naţional, ce se derulează în toată ţara prin ministerele de resort.

Ţinând cont de adresa de mai sus, dar şi de Ordonanţa Guvernului nr. 105/2010 prin care a fost aprobat P.N.D.I., ca şi de adresa transmisă de reprezentanţii primăriei olteniţene Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului prin care se solicită participarea la derularea proiectului, s-a elaborat studiul de fezabilitate. În opinia Executivul Primăriei Olteniţa, şi potrivit consilierilor olteniţeni, studiul conceput de o firmă din Bucureşti are un cost foarte bun.

Primarul municipiului Costinel Milescu explică consilierilor locali complexitatea lucrării, cum funcţionează lucrarea şi relaţia primărie-minister.

Primarul Costinel Milescu:

“Am făcut diligenţe la Ministerul Dezvoltării în scopul introducerii municipiului în programul P.N.D.I., este vorba de acel program de 10.000 km de drumuri. Ni s-au cerut documente pregătitoare. Primul document este faptul ca Ministerul Transporturilor a trecut în administrarea noastră tronsoanele de drumuri aflate până acum în administrarea sa. Este vorba de Bd. 22 Decembrie de la Petrom până în Portul Olteniţa, Şoseaua Călăraşi, Bd. Mărăşeşti şi Bd. 1 Decembrie, în aşa fel încât au trecut prin Hotărâre de Guven în administrarea noastră, şi nu în proprietate. Printr-o dispoziţie de primar am stabilit o comisie care va semna protocolul cu Ministerul Transporturilor. Tot prin Hotărâre de Guvern, apărută în februarie, vom da pe perioadă limitată Ministerului Dezvoltării aceste tronsoane, care vor fi reabilitate şi se vor întoarce în patrimoniul municipiului Olteniţa ca administrare. Pe lângă aceste diligenţe, am făcut împreună cu domnul viceprimar o analiză a tronsoanelor de străzi în Olteniţa, am constatat că se încadrează în caracteristiscile P.N.D.I., în aşa fel încât am introdus câteva tronsoane şi am rezolvat în subsol tot ce era de rezolvat: apă, canal, gaz, tronsoanele de energie electrică, la care se lucrează acum, pentru a propune spre analiză Ministerului Dezvoltării.”

„În toată ţara există un standard de cost maximal cca 69,3 lei/km, standardul în care trebuie să intre toată lumea. Am trecut în aceste documente trotuare şi borduri unde sunt distruse, dar ministerul nu a acceptat decât asfalt curat, ne-a obligat să ne raliem acestui element de cost şi după ce am refăcut devizele generale ale acestui SF, după criteriile stabilite de Ministerul Dezvoltării, am făcut studiul (SF).”

„După ce oraşele, în special cele care au valori mari, vor intra în comitet interministerial, vor încerca să facă pachetele de câte două judeţe în aşa fel încât să le introducă în licitaţie, pentru că sunt şi nişte termeni de licitaţie întrucât valorile sunt foarte mari. Cred că un pachet se va duce undeva spre 100 de milioane de euro şi atunci sper să existe timpul fizic să putem intra anul acesta în construcţii montaj.”

„Este o sumă destul de importantă: 7.846.000 euro sunt costurile totale. Licitaţiile vor fi organizate de Ministerul Dezvoltării pentru transparenţă. Reprezentanţii din minister vor scoate la pachet câte două judeţe şi după licitaţie. Cei care vor coordona această licitaţie vor fi tot cei din Ministerul Dezvoltării. Rolul nostru este să predăm amplasamentele, să punem un diriginte de şantier, să urmărim calitatea lucrărilor. Sunt extrem de bucuros că au luat de pe umerii noştri sarcina licitaţiei. Regulile după care se vor desfăşura aceste lucrări vor fi stabilite de minister. Noi vom pune la dispoziţie, prin predarea amplasamentelor, terenurile pe care vom interveni. Costurile proiectului sunt suportate de Ministerul Dezvoltării. Pe noi ne costă doar SF-ul cu 7000 lei.”

„Câştigă toată lumea, sunt foarte multe comune care îşi vor ridica standardul. Şi noi vom reuşi să intervenim pe străzile astea pe care le-am făcut praf cu apă, canal, gaze şi alte gropi făcute pe şoselele lor.”

„Ministerul din SF-ul ăsta găseşte două lucruri: o problemă economică şi una tehnică, pentru că nu toate străzile sunt la fel. La ţară de exemplu, una e să lucrezi pe un drum pietruit şi alta e să lucrezi pe un drum viu, care nu are nimic pe el. Lăţimea în comune variază între 3,30 m şi 5 m pe când noi în municipiu la carosabil avem între 5,50 m şi 8,50 m. Probabil că va trebui să dăm lămuriri suplimentare în comitetul interministerial, care este un examen extrem de dur. Trebuie să ne cunoaştem foarte bine proiectul să ştim să-l susţinem acolo. Noi mai avem proiecte depuse şi mă gândesc să se aprobe.”

„Ar trebui şi Consiliul Judeţean să ţină cont de nişte lucruri, pentru că la partea de cofinanţare au venit bani de la Guvern, au rămas bani şi de la împărţirea Guvernului, aşa că ar trebui să lăsăm politica şi să facem şi treaba pentru care suntem aleşi.”

Hotărârea pentru aprobarea Studiului de Fezabilitate şi indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii „Modernizare sistem rutier străzi în municipiul Olteniţa” a fost aprobată de consilierii olteniţeni, în şedinţa extraordinară din 31 martie.

Laura Suzeanu

Comentarii

 1. marin barbu spune:

  teapa!stiti pe unde o sa fie varianta pt traficul greu?de ce nu o spuneti?Sos Viilor!

 2. Manciu Mihai spune:

  Este de salutat faptul ca se incearca implementarea acestui program si pentru Municipiul Oltenita.Dar ar avea un plus de credibilitate daca aceste programe ar fii anuntate de catre altcineva sa zicem cineva din Consiliul Local pe care oamenii il mai pot asculta.
  Si care ar fii motivele;
  In data de 01 aug. 2007 anuntati cu mindrie PINA IN 2010 OLTENITA VA AVEA APA PLATA LA ROBINET In urma unei investitii de 6,5 milioane de euro.Suntem deja in anul 2011 s-au sapat 4 puturi de adincime…si apa NU ESTE POTABILA.NU sunteti dumneavoastra de vina bineinteles.Ar fii fost MERITUL dumneavoastra daca treburile mergeau asa cum ati afirmat.Un lucru este de neinteles… daca apa nu a fost potabila de ce au mai fost sapate si celelalte.Pe vremea socialismului cind se sapau tunelele in munti incepeau din ambele capete ..daca nu se intilneau faceau doua.. dar totusi foloseau la ceva.
  Ati iesit cu vreo declaratie in acest sens?
  In cadrul ,,Programului National de imbunatatire a calitatii mediului” conf .H.G 1256din 17. 10. 2007 Oltenita a primit 12,4 miliarde lei vechi si a fost construit ,,Parcul de distractii Arges”.In afara de faptul ca acest parc nu are acces si ati incercat sa luati teren de la,, Casa Elevilor’ pentru realizarea accesului,suntem in anul 2011 si nu am vazut pe nimeni distrindu-se in acel parc.. si nici pe departe amenajarea acelui spatiu nu a costatat atitia bani.Sa nu mai spun ca terenul pe care l-ati pus la dispozitie ..o parte din el se pare ca face parte din domeniul public al statului(cititi componenta domeniului public in cazul canalelor),si se vede cu ochiul liber pila vechiului pod. Ministerul Mediului a mai alocat circa 13 miliarde lei vechi tot pentru amenajarea spatiilor verzi…de sumele acelea nu ati spus nimic..
  In luna mai a anului 2010 Parcul de distractii a fost reamenajat ..si la reamenajarea lui ati folosit si piatra sparta furata din organizarea de santier a SCUTOL SA ce era initial depozitata linga cimitirul nou.IN acest sens am anuntat prin adresa nr145 din 10 mai 2010 Politia Oltenita siInspectoratul Judetean de Politie Calarasi dar nu cred ca v-au deranjat.
  Cam atit deocamdata…daca doriti va mai pot spune cum au mai fost realizate cel putin din punct de vedere tehnic si alte investitii de anvergura in Municipiul Oltenita.

 3. Ruse Mircea spune:

  Foarte tare!Acum ramane sa vedem si daca se va intampla.Ar fi bine pentru toti copiii ccare se dau pe bicileta,role,skateboard etc. sa faca si un parc special amenajat.Dar asta este un vis pe care copiii olteniteni il vor avea mereu in minte.Totusi eu o sa incerc sa strang niste semnaturi pentru construirea unui astfel de parc.

 4. MARIAN MARDARE (FACEBOOK) spune:

  FAC PE DRACU….SE APROPIE DIN NOU ALEGERILE SI NU STIU CUM SA MAI CASTIGE POPULARITATE….CAT DE GRIJULII MAI SUNT UNII CAND SE APROPIE INCET-INCET, … 2012…AR MERITA PRIMARIA MUNICIPIULUI OLTENITZA , O COMISIE DIN EXTERIORUL ZONEI NOASTRE, CARE SA EVALUEZE DACA ANUMITZI BANI CHELTUITZI CICA IN FOLOSUL COMUNITATZII , O EVALUARE, NU DOAR A DOCUMENTELOR, CI O EVALUARE A GARANTZIILOR LUCRARILOR EFECTUARE PE LA NOI…ORICUM , DIN PARTEA MEA, O BILA NEAGRA…SI URNELE, TOT CU BILE NEGRE SE V-OR UMPLE CANDVA…AU PROIECTE PE NAIBA…TOTZI VISEAZA CU OCHII DESCHISHI….MAI VEDEM….

 5. Mihai Ceauşu spune:

  La noi s-au distrus leagane, topogane, etc. acum vrem si piste de skate sau role ?!
  Daca sunt drumurile proaste, mergem cu masina la service, daca sunt drumurile bune, riscam sa fim calcati de niste descreierati. Ce sa alegem?

 6. cornelius calin spune:

  Eu zic ca-i laudabila chestia…E bime ca se face ceva bun pt.comunitate.Ca vin alegerile,ca se mai combina ceva pe ici-colo,intereseaza mai putin,zic eu…Numai sa se faca ceva,cu rezultate vizibile pt. olteniteni.Poate…mai umbla si la drunurile din oras,ca rupem masinile…la propiu,nu la figurat!

 7. fanel lacatusiu spune:

  ar trebui sa vina alegerile in Oltenita cam pe fiecare an,poate asa se mai face ceva prin oras.Ce sa spun?…Spor la treaba domnilor de la primarie,ca tare as vrea sa vad ca mai si faceti…..ca de vorbaaaaaaa!!!!!!!!!

 8. elena velicu spune:

  Rau de fac… rau de nu fac…..

 9. gody marian spune:

  ce sa mai zic ca la mine pe strada sa terminat asfaltul sau mai bine alegerile si asa a ramas strada zici ca suntem la clinciu ….da la sa ca e bine pt astia cu spalatoriile >>>>sa faca ce o face de facut nu zic nu …ca a facut primaru asta cel mai mult bafta lui da sa nu uite ca mai are de terminat

 10. Manciu Mihai spune:

  RAU DE NU FAC..DAR DACA FAC..SA NU FACA RAU…