Simpozion marcant de geografie la Olteniţa pe teme de Geografie Informatică

Sâmbătă, 2 aprilie, Grupul Şcolar „Nicolae Bălcescu” Olteniţa a găzduit un simpozion la care s-au întâlnit academicieni, doctoranzi, profesori universitari, profesori de şcoli şi licee. Tema comunicărilor a fost legată de Geografia Informatică aplicată în Şcoli (GIS), cel care a iniţiat dezbaterea ştiinţifică este profesor de geografie din cadrul Grpului Şcolar „Nicolae Bălcescu”, Daniel Anghel. Acesta împreună cu inspectorul de specialitate, Marie-Elena Belciu, au organizat simpozionul, ce s-a dovedit a fi o reuşită, după cum au declarat participanţii.

Inspectorul Belciu spune că geografia trăieşte prezentul şi vede viitorul, iar Olteniţa este un loc de referinţă pentru manifestări de acest gen. Inspector Marie-Elena Belciu îi consideră pe colegii olteniţeni, profesori bine pregătiţi. Aceasta susţine faptul că importanţa şi succesul simpozionului se datorează lui Daniel Anghel, profesor la Grupul Şcolar „Nicolae Bălcescu” Olteniţa.

În interviul său, prof. Daniel Anghel subliniază faptul că tema simpozionului -Geografia Informatică în Şcoală- este vârful de lance al geografiei din punct de vedere ştiinţific, făcând observaţia că aceasta este puţin reflectată în programele şcolare, nu numai în România, dar şi în Europa.

Printre invitaţii evenimentului s-au aflat câteva somităţi ale geografiei. Prof. dr. academician Dan Bălteanu spune că Dunărea va intra în curând în strategia de dezvoltare a bazinului fluviului Dunării, care pentru Olteniţa este esenţială în privinţa modului în care se va dezvolta în viitor. Acesta a fost prezent în zona Olteniţa cu ocazia realizării mai multor proiecte ale Organizaţiei NATO şi în cadrul unor proiecte finanţate de Banca Mondială, subiectul lucrărilor de cercetare fiind dezvoltarea pe viitor a fluviului Dunărea.

Prof. dr. univ. Mihai Ielenicz, presedintele Societatii de Geografie din Romania, spune că această tehnologie informaţională trebuie să fie cunoscută profund şi apreciat totul, în aşa fel încât ea să se aplice diferenţiat în funcţie de tipul de ore de la clasă, în funcţie de lecţii şi de pregătirea pe care o are profesorul de specialitate.

Alţi invitaţi ai simpozionului de sâmbătă de la Bălcescu au fost prof. dr. Octavian Mandrut de la Institutul de Stiinte ale Eduatiei, Nicolae Ilinca – prov. universitar şi decan al Facultăţii de Geografie din cadrul „Spiru Haret” Bucureşti, prof. Ionuţ Şandric – lector universitar la Facultatea de Cibernetică din cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti, profesori din judeţul Călăraşi, din zonele Giurgiu, Vâlcea, Teleorman. O parte din aceşti profesori au susţinut câteva comunicări legate de subiecte importante ale geografiei.

De remarcat faptul că prof. Şandric este foarte interesat de această parte a geografiei, el stăpânind foarte bine calculatorul şi programele informatice. Faptul că prof. Ionuţ Şandric este din Olteniţa, reprezintă un avantaj şi un stimulent pentru realizarea celor propuse de prof. Anghel, după cum acesta a declarat pentru Olteniteanul.

Simpozionul legat de cercetarea şi implementarea Geografiei Informatice în Şcoli s-a realizat sub auspiciile Societăţii Române de Geografie-filiala din Călăraşi.

După simpozionul de la Liceul „Nicolae Bălcescu”, invitaţii au făcut o plimbare pe Dunăre cu popas la Tutrakan, oraşul de pe celălalt mal bulgăresc, vecin cu Olteniţa. Aici au fost aşteptaţi să viziteze două dintre muzeele oraşului.

Laura Suzeanu

Comentarii

  1. Radu Oncescu spune:

    Felicitari domnului profesor Anghel Daniel pentru participarea la acest simpozion

  2. Gurita Alexandru spune:

    Felicitari profesorilor Anghel Daniel si Popa Manescu Constantin pentru acest simpozion, ma bucur ca se intereseaza pentru dezvoltarea GIS-ului in invatamant si pentru dezvoltarea durabila a acestui oras.

  3. Alina Manea spune:

    Domnul Profesor Popa da dovada in continuare de multa initiativa, pacat ca nu are parte de mai mult sprijin din partea celor din jur. Am senzatia ca multe persoane care au luat parte la simpozion au facut-o de dragul de a fi alaturi de mari nume ale geografiei contemporane precum Mihai Ielenicz,Octavian Mandrut,Nicolae Ilinca (pe care am avut onoarea sa-i am ca profesori)si mai putin pentru ca ar avea ceva de aportat.