Consilierii PSD contra Executiv şi ceilalţi consilieri

În şedinţa ordinară de Consiliu Local a lunii aprilie, cei 5 consilieri PSD au refuzat să participe să voteze, deşi au ales să fie prezenţi de-a lungul dezbaterilor. Motivele invocate au fost împărţirea materialelor înainte cu 5 zile de şedinţă şi înainte de Paşte cu 2 zile, ceea ce pentru aceştia a însemnat o corvoadă. Consilier Gheorghe Lungu a fost cel care a luat cuvântul în numele tuturor consilierilor PSD, arătând că nu au avut timp să analizeze materialele, iar din cauza faptului că ele se dau în format electronic, este iarăşi o problemă în opinia consilierilor PSD, care nu se descurcă aşa, acestora fiindu-le mai simplu să urmărească proiectele pe support de hârtie.

Primarul municipiului Olteniţa, Costinel Milescu, a explicat consilierilor de ce s-a optat pentru varianta electronic, explicându-le că se produc cheltuieli foarte mari pentru multiplicarea exemplarelor de mapă şi cu întreţinererea xeroxului la un volum mare de xero-copii, prezentând inclusiv rugămintea prefectului judeţului de a se lucra în sistem electronic, amintind că anul 2011 este Anul Mediului dar şi că în Parlament se lucrează în acest sistem foarte bine. Milescu le-a propus consilierilor ca pe indemnizaţia lor adunată pe 5 luni să se facă licitaţii pentru aprovizionarea cu laptopuri, aşa reuşind să se achiziţioneze unele laptopuri performante şi la un preţ rezonabil. Consilierul PSD, Gheorghe Lungu, a propus să le fie opriţi bani din indemnizaţie nu pentru laptopuri, ci pentru cheltuielile necesare formării mapelor de şedinţă în format de hârtie.

Petre Țone

După jumătatea şedinţei, plecându-se de la un litigiu de teren ce îl vizează pe consilierul PSD Petre Ţone, discuţiile au luat altă turnură, şedinţa devenind un haos, iar dialogurile agresive fiind preferate în locul celor liniştite, atât consilier Ţone cât şi consilier Lungu fiind cei care şi-au manifestat nemulţumirile în privinţa tuturor discuţiilor abordate şi a punctelor de vedere.

Viorel Pironea

Consilierul PDL, Viorel Pironea, s-a oferit să transforme materialele celor de la PSD din format electronic în suport de hârtie şi să le trimită pe viitor mapele cu proiectele de hotărâre la sediul lor. Acesta a considerat că PSD-ul sabotează şedinţa, că membrii consilieri social-democraţi au fost prezenţi în şedinţă pentru a fi plătiţi, neînţelegând de ce aceştia nu au plecat.

 

Consilierul PSD Gheorghe Lungu a spus la începutul şedinţei că cei 5 consilieri se vor abţine de la orice discuţie şi nu vor lua parte la lucrările şedinţei. Cu toate acestea, consilierii PSD au participat la discuţii, nu s-au abţinut de la nici un comentariu, ba mai mult decât atât, Petre Ţone a adresat viceprimarului Florian Cercel mai multe cuvinte dure, printre care şi acela că viceprimarul este cel mai corupt dintre cei prezenţi, afirmaţie care l-a deranjat pe consilierul PDL, Viorel Pironea, care a spus că se simte jignit prin afirmaţia făcută de Ţone, Pironea înţelegând că Petre Ţone i-a făcut pe toţi corupţi, viceprimarul fiind deasupra tuturor.

Intervenţia primarului Costinel Milescu a mai potolit spiritele din sala de şedinţe. După ce edilul şef a explicat consilierilor PSD că nici acestuia nu îi este simplu cu noile tehnologii şi totuşi face eforturi să înveţe computerul, Milescu şi-a exprimat nemulţumirea vis a vis de atitudinea celor de la PSD, pe care îi consideră refractari la multe din iniţiativele Executivului, de-a lungul timpului, în nenumărate şedinţe de Consiliu Local, consilierii PSD căutând doar noduri în papură pentru a împiedica aprobarea unor hotărâri de Consiliu Local, aceştia legându-se de orice nimic pentru ca anumite proiecte de Consiliu Local să nu se aprobe.

Laura Suzeanu

Comentarii

 1. flavius cristian spune:

  Am citit astazi , culmea ca in ziarul lui Tone , la sediul BI-VIO , precum ca acest ar fi prejudiciat primaria , prin obtinerea unui spatiu comercial in buricul targului.Este vorba de cel de la piata sau cel de pe Tineretului?Observam ca odata cu descoperirea de astfel de ispravi , acesta nici nu mai are chef sa voteze.Chiar a facut puscarie acest distins domn?De ce il face vicele puscarias???Imi este greu sa cred ca a facut asa ceva.Cazierele pe masa , domnule primar , vice si consilieri.Vrem sa va cunoastem adevaratele fete , asa e corect , sa stim si noi cine ne conduce destinele!!!

 2. florin tudor spune:

  Mi se pare normal ca unele materiale sa ajunga in timp si in formatul corect in posesia tuturor consilierilor. Adica in hartie. Cine vine cu laptopul la sedinta ??? Un dosat sau un material pentru un anumit proiect se descifreaza pe hartie nu electronic dlor. Daca cei din ,,executiv” , primar, viceprimar, stiu in detaliu despre ce e vorba, nu pot spune acelasi lucru despre ceilalti consilieri. Dar nu stiu de ce se irita lumea cand se cer materiale fizice ??? Dlor executivi, munciti si produceti. Va rog mult sa faceti asta sau daca nu, lasati pe altii care au dovedot ca pot. Adica au putut fara oportunitati. Asa ca …… dle vice …. latrati incet ca e foarte bine.. . atat.

 3. Ionescu Dan Lucretiu spune:

  Buna ziua !
  Din cate mai cunosc ..la viitorele alegeri Primarul va fi ales din primul tur . Sunt de acord si se si reduce cheltuiala publica nu n’spe tururi de scrutin .
  Mi-ar placea sa putem alege tot din primul tur si Viceprimarul ……..consilierii sa fie alesi doar independent ..nu sa stea ascunsi pe o lista de partid , sa poata candida 40-50 de insi din care primii 17 sau 19 care au cele mai multe voturi sa fie declarati consileri locali , mi-ar placea sa putem alege direct , noi ca cetateni si Seful Politiei , Managerul Spitalului , Seful Jandarmeriei si de ce nu …chiar si pentru fiecare Biserica in parte sa alegem acolo unde suntem arondati …Parohul si respectiv Protoiereul . Asta inseamana democratie…….daca dupa un mandat de 4 ani cetatenii nu sunt multumiti de activitatea Politiei ….au puterea sa schimbe prin vot ……asa si la Spital si asa mai departe .
  Sa revenim la Consilieri . Din punctul meu de vedere ei nu trebuie sa fie retribuiti . Cat am fost eu Consilier din 2000 pana in 2007 cand am fost dat afara din PSD ….am refuzat indemnizatia ….Primaria imi achita intr-un cont banii si eu donam suma numai la o Asociatie de Rugby …deci la sport .
  Am si propus in anul 2000 si inca odata in anul 2001 eliminarea acestei indemnizatii …dar consilierii nu au fost de acord cu asta .
  Putin mai jos am sa incerc sa va arat cat cheltuie statul roman cu acesti Consilieri ….facem un calcul pe o luna si pe un an ….pentru un mandat de 4 ani o sa faceti dvs.
  Deci :
  In Romania sunt aproximativ 13.832 de localitati .
  1 . Avem 41 de judete + municipiul Bucuresti .
  Fiecare judet are cate un Consiliu Judetean format din media 33 consilieri .
  41 de judete x 33 de consilieri media = 1353 de consilieri judeteni .
  Municipiul Bucuresti are un Consiliun General si 6 Consilii de sectoare
  Consiliul general are 31 de Consilieri
  Consiliul de sector are ca medie 21 de consileri .
  6 sectoare x 21 de consilieri = 126 de consilieri
  In concluzie : 1353 Consileri judeteni + 31 de Consilieri Generali PMB + 126 Consilieri de sector = 1510 Consileri .
  Acestia au o indemnizatei medie lunara de 500 lei .
  1510 consilieri x 500 lei / luna = 755.000 lei RON ( aproximativ 185.000 euro / luna ) x 12 luni = 2.220.000 de euro / an numai Consilerii judeteni x cu 4 ani de mandat = 8.880.000 de euro / mandat ;
  2. In Romania avem aproximativ 375 de orase si aproximativ 2686 de comune …deci aproximativ 3100 de localitati care au Consilii Locale .
  Un consiliu local in medie are in componenta 15 membri care primesc o indemnizatie medie de 300 lei / luna .
  3100 de localitati x 15 membri = 46.500 de consilieri locali x 300 lei / luna = 13.950.000 lei RON / luna ( 3.400.000 euro lunar ) x 12 luni = 40.800.000 de euro / an x 4 ani de mandat = 163.200.000 euro / mandat ;

  Deci 8.880.000 euro ( consilierii judeteni) + 163.200.000 euro (consilierii Locali ) = 172.080.000 euro / mandat de 4 ani ….172 de milioane de euro !!!!
  Oare ce poate face statul roman cu acesti bani ? Macar daca ar putea construi teatre de papusi si tot cred ca suntem mai castigati !
  Redau mai jos proiectul de hotarare la care am facut referire putin mai sus :
  ROMANIA INITIATOR
  CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI Consilier local
  OLTENITA DAN IONESCU
  Luna……………………

  PROIECT DE HOTARARE

  privind diminuarea cuantumului indemnizatiei de participare
  la sedintele Consiliului Local si ale sedintelor Comisiilor de
  specialitate ale Consiliului Local pentru consilierii municipali
  din Oltenita.

  Consiliul Local al Mun.Oltenita,jud.Calarasi intrunit in sedinta(extra)ordinara din data de…………………….avand in vedere:
  -raportul de specialitate nr………/……………….al Biroului Buget-Finante din cadrul Primariei Mun.Oltenita;
  -avizul comisiilor de specialitate consemnat in procesele verbale nr………../…………….;
  -prevederile legii nr.189/1998 privind finantele publice locale ,cu modificarile si completarile ulterioare;
  -prevederile art.52 alin.7 din Legea nr.215/2001 privind administratia publica locala;
  In temeiul art.46 alin.1 din Legea nr.215/2001 privind administratia publica locala,

  H O T A R A S T E

  Art.1 Se aproba diminuarea cuantumului indemnizatiei de participare la sedintele de consiliu local si la sedintele comisiilor de specialitate ale consiliului local al mun.Oltenita de la nivelul existent la urmatoarele niveluri:
  a)pentru participarea la o sedinta a comisiei de specialitate a consiliului local= 100.000 lei net/consilier prezent;
  b)pentru participarea la o sedinta (extraordinara sau ordinara) a consiliului local = 150.000 lei net/consilier prezent;
  Art.2 Pentru absenta nemotivata la sedinta comisiei de specialitate sau de la sedinta consiliului local se anuleaza indemnizatia pentru sedinta respectiva;
  Art.3 Pentru absenta motivata (caz de boala,deces in familie, delegatie in interes de serviciu stampilata si semnata ), indemnizatia de sedinta se diminueaza cu 50 %;
  Art.4 Primarul mun.Oltenita prin serviciul de specialitate va duce la indeplinire prezenta hotarare;
  Art.5 Odata cu adoptarea prezentei hotarari,se modifica prevederile regulamentului de functionare al Consiliului Local la prevederile indemnizatiei de sedinta corespunzator prevederilor art.1-3 din prezenta hotarare;
  Art.6 Secretarul mun.Oltenita va comunica prezenta hotarare autoritatilor precizate de legea administratiei publice in termen legal
  S.A.P.L. va comunica prezenta hotarare celor interesati;

  Nr………….. Adoptata la Oltenita,astazi………………………….

  EXPUNERE DE MOTIVE

  In calitate de Consilier Local, consider ca am fost alesi democratic pentru a reprezenta cu cinste si onoare cetatenii din mun.Oltenita,cetateni care si-au pus mari sperante in noua echipa de lucru a Consiliului Local si doresc rezultate concrete in munca desfasurata pe plan local.
  Consilierii Locali ,ca autoritate deliberativa , Primarul si Viceprimarul ca autoritate executiva, sunt oglinda fidela a problemelor si rezultatelor muncii cat si a municipiului Oltenita.
  Avand in vedere bugetul auster cu care ne confruntam,cu lipsa posibilitatii de plata a cetatenilor a taxelor si impozitelor locale,cu rata somajului ridicata, consider oportuna si binevenita diminuarea indemnizatiei lunare pentru consilierii locali.
  Mai mult decat atat,conform art.52 din Legea 215/2001 –CONSILIERII SUNT IN SERVICIUL COLECTIVITATII LOCALE PE PERIOADA EXERCITARII MANDATULUI.
  Consider ca suntem platiti din banii colectivitatii locale,bani care nu sunt foarte multi si suma de 1.943.267 lei net este prea mare in raport cu minimul de subzistenta din comunitatea noastra.
  Functia de consilier nu este o meserie,ci o datorie de onoare pentru cetatean,mai ales ca toti alesii au si alte mijloace de venit regulat.
  In municipiul nostru sunt zeci de familii care nu au nici un venit si poate sute de copii pentru care o masa cu standardul de calorii este o poveste SF.
  Consilierul ales este un nume pe o lista,o entitate dematerializata, care pentru activitatea desfasurata pe scaunele din sala de sedinte nu poate emite pretentia recompensarii cu bani, fiindu-i suficienta doar multumirea cetateanului.
  Salariul minim pe economie actual este de 1.450.000 lei pentru 22 de zile lucratoare /8 ore pe zi = 8.239 lei/ora;
  Indemnizatia unui consilier este de 1.943.267 lei pentru 1sedinta de comisie si 1sedinta in plen(ordinara)+rezerva a 2 sedinte extraordinare pe luna, revin in total la 2 ore sedinta=8 ore de sedinta pe luna maxim ,deci 242.908 lei /ora;
  Diferenta este de 2948 % !!!!!!!!!!!
  In conditii similare un medic ar trebui retribuit cu 103.000.000 lei pe luna, un profesor cu 80.000.000 lei pe luna,iar un pensionar ar trebui sa primeasca 60.000.000 lei pe luna.
  Intr-un asemenea paradis,probabil, un cersetor te-ar privi cu greata daca i-ai intinde o bancnota de 50.000 de lei.Toate astea s-ar intimpla in conditiile in care o paine ar costa numai 3.000 de lei !
  Probabil cand acestia vor castiga cu adevarat acesti bani atunci ar trebui sa cerem si noi o indemnizatie ca cea pe care totusi,o primim acum.Imi este destul de greu sa inteleg de unde reusim sa adunam acesti bani !
  Stimati colegi ! A fi consilier nu inseamna sa ai mai multe drepturi,ci mai degraba, sa ai mai multe responsabilitati !
  In concluzie , consider ca trebuie sa diminuam cheltuiala publica ce se face pe seama veniturilor din impozitele si taxele locale suportate de cetatean.
  Stimati colegi consilieri,prin votul nostru, vom arata ca suntem solidari cu cetatenii si am fost alesi pentru a face bine orasului nostru, fara a ne gandi la alte foloase materiale personale.
  Suntem la jumatatea mandatului si consider ca mai avem timp sa demonstram celor care ne-au ales ca suntem de partea lor si sa oferim o lectie de umanitate si apropiere fata de cetatean.
  De asemenea,pentru a intari increderea cetatenilor in membrii Consiliului Local,odata cu reducerea indemnizatiei sa dublam efortul pe care il depunem pentru a gasi cele mai bune solutii pentru problemele municipiului Oltenita !
  Sunt convins ca voi fi injurat de mama de unii alesi, cand vor citi randurile acestea ,dar la randul nostru suntem injurati de aproximativ 19.000 de alegatori !

  In speranta ca am fost inteles,va rog sa votati diminuarea indemnizatiei!
  Cu stima si respect,
  Dan Ionescu
  Consilier Local

  Catre Primaria Municipiului Oltenita ,

  In atentia Consiliului Local Municipal

  Va inaintez spre prezentare in sedinta consiliului local urmatoare, proiectul de hotarare privind diminuarea indemnizatiei consilierilor, cat si expunerea de motive ale carui initiator sunt,ambele in 6 exemplare.

  Mentionez faptul ca acest proiect de hotatare a mai fost depus cu nr. de intrare 6880 / 04.05.2001 si dupa cum se stie nici pana acum nu a fost pus in discutie.

  Consilier Municipal,
  Dan Ionescu

 4. Gheorghe Vasile spune:

  Mi se pare corect ca fiecare consilier sa primeasca materialul in ce format doreste, nu cum vrea primarul sau cine stie ce fatuca de pe la primarie. Oricum nu asta conteaza, substratul e altul. Nu acesta e motivul pentru care nu au votat consilierii respectivi. Nici nu va dati seama ce interese sunt in oraselul nostru. Totul are o aparenta legala, dar e vorba de acelasi lucru.
  Un exemplu: sunt o multime de romi care sunt prigoniti ca sustrag fier vechi din fostul santier naval, iar unii chiar au suferit condamnari. Foarte bine, asa le trebuie, ar zice oricine.
  Compania ”indiana” TRANSDANUBES INDUSTRIES face asta legal. In fapt aceasta companie indiana e un SRL romanesc infiintat in anul 2006 cu cifra de afaceri cat costa un Logan si, zic ei, ca vor face o mare investitie acolo. De fapt vor lua tot fierul si-l vor vinde, apoi vor vinde si terenul si apoi nu se va mai auzi nimic de ei. Credeti ca acest SRL face asta de capul lui. Totul este gandit, iar banii revin cui trebuie. Ei ( consilierii si alesii nostrii) stiu despre ce este vorba si care dintre ei este beneficiarul a tot ce iese de acolo, dar nu o zic. Cine stie ce matazparlacuri au facut sau vor face fiecare dintre ei si nici lor nu le-ar conveni sa se stie. Pan la urma de-asta candideaza la alegeri si vor sa castige. nu pentru indemnizatia aia de 200 lei si sa faca bine oamenilor, ci sa se aranjeze ei.
  Cu stima pentru oltenitenii obisnuiti.

 5. raluca tudorache spune:

  Din toata povestea asta eu inteleg atat: consilierii locali olteniteni sunt frustrati din cauza necunoasterii unei tehnologii care are peste 20 ani vechime, si din cauza acestei frustrari nu se pot informa si deci nu pot actiona in consecinta… :))

 6. Ionescu Dan Lucretiu spune:

  Se actioneaza cu tactica germana , viteza americana si politica romana 🙂

  aMIC a fost primul calculator romanesc prin 1983

 7. VLAD ANTON spune:

  Nu mai vrem scandal , vrem ca cei pe care i-am ales sa ne reprezinte interesele.Nu ne intereseaza ca Tone a facut puscarie , e problema lui . Vrem numai ca cei pe care ii platim sa isi faca treaba , indiferent ca documentele se pun la dispozitie in format electronic sau pe hartie.In afara de injurii si jigniri , nu vedem nimic in interesul comunitatii.Personal , o sa holbez bine ochii la urmatoarele alegeri pentru a nu mai ajunge in consiliu tot felul de specimene.

 8. gabi sarbu spune:

  Cu totii trebuie sa ne gandim bine inainte sa punem stampila la alegeri , nu trebuie sa ne mai bucuram la un mic , o bere sau o sticla de ulei.Cu astfel de mici atentii , 4 ani putem urmari activitatea unor persoane dubioase , eventual infractori.Dupa aceea ne intrebam cum au ajuns ei la conducere.Prin noi,e simplu.Asa s-a ajuns la ce vedem acum in consiliu.Speram ca cel putin acum sa nu se mai repete istoria…..

 9. raluca tudorache spune:

  In ce ma priveste, eu nu voi mai vota niciodata… Politica asta iti distrage atentia de la lucru… ntz ntz ntz :))))

 10. Gheorghe Vasile spune:

  Credeti ca viitorii alesi vor fi altii? Tot astia vor fi, ca tot ei vor candida, dar in alta formula. Intre Cercel, Milescu, Tone si un necunoscut (care ar fi onest dar nu este bagat in seama) pe cine ar vota lumea? Va zic eu ca tot pe Cercel, Milescu sau Tone. Astia daca nu ar fi fost pe la primarie nu s-ar fi aranjat asa niciodata. Problema nu e ca s-au aranjat si le merge bine. Foarte bine pentru ei, dar au facut asta prin hotie in detrimentul locuitorilor orasului care platesc impozite si unii muncesc pentru firmele lor, multi fara contracte de munca legale si pe cativa banuti. Cand zic firmele lor nu e neaparat nevoie sa fie pe numele lor. Chiar daca sunt pe numele unor amici de-ai lor, banii tot la ei ajung. Firmele astea fac cam tot ce se face in orasul asta : asfaltari, trotuare, borduri (de proasta calitate si pe bani foarte multi), fac manarii cu terenurile bune cu potential si pozitie, le trec din domeniul public in domeniul privat apoi le vand pe sume derizorii apropiatilor lor sau firmelor acestora pentru ca in final tot ei (alesii nostrii) sa beneficieze de ele. Asa se fac afacerile in Oltenita.
  Cred ca 99% din locuitorii orasului nici nu-si dau seama de aceste lucruri. Oamenii vad ca s-a turnat asfalt pe o strada de exemplu, si asta doar inainte de alegeri. Asfaltul ala in cateva luni se degradeaza si cresc buruieni prin el, cand de fapt ar fi trebuit sa dureze cel putin 10 ani. Nu mai zic de gurile de canalizare care se scufunda si sunt adevarate capcane pentru masini. Banii platiti sunt foarte, foarte multi.
  Cu stima pentru oltenitenii obisnuiti

 11. vali ghita spune:

  Ce vrajala….consilierii se cearta de ochii lumii , PSD este ca un fel de opozitie , dar atunci cand voturile lor stabilesc daca se praduieste ceva din patrimoniul primariei se face o alianta inopinanta MILESCU-PSD.V-ati uitat prea mult la televizor , domnilor consilieri , primar , viceprimar , totul este facut de ochii lumii.NICIODATA , in istoria oltenitei nu s-au praduit atat de multe terenuri.Auzim in fiecare zi povesti cu investitori , indieni , chinezi , turci , toate natiile de pe pamant , dar realitatea este ca nu vine nimeni si unii isi baga banii in cont….Astept alegerile de la anul sa am posibilitatea a penalizez acesti oameni , asta daca are vreo importanta ce votez , depinde cati miei o sa fie in joc , cati mici , bere , ulei , zahar,etc.Rusine , domnilor !