La Olteniţa mai e de lucru pentru punerea la punct a sistemului de intervenţie în caz de cutremur

Acţiunea de vineri, 13 mai, de la Olteniţa a fost una cât de cât reuşită, dar cu ceva lipsuri ce pe parcurs se vor remedia, după cum recunoaşte primarul municipiului, Costinel Milescu.

După o zi de la desfăşurarea acţiunii la Călăraşi, exerciţiul de intervenţie în caz de cutremur de la Olteniţa de vineri a mobilizat toate forţele responsabile în cazul unor calamităţi naturale. Prefectul judeţului Călăraşi, Emil Muşat, spune că astfel de acţiuni se organizează tocmai pentru a vedea unde există deficienţe şi cât de bine sunt pregătite instituţiile, în cazul unor catastrofe, vineri fiind vorba de situaţia declanşării unui cutremur. Prefectul Emil Muşat, constată că ce a lipsit Olteniţei ca şi Călăraşiului şi multor localităţi din ţară ar fi o logistică adecvată la nivelul instituţiilor implicate, de exemplu pentru pompieri sau primării, importante fiind staţiile de comunicare la care mai este nevoie de intervenţii.

La Olteniţa, exerciţiul s-a desfăşurat în trei puncte: la Grupul Şcolar „Nicolae Bălcescu”, la căminele fostului Olfil şi la o staţie Peco.

Angajaţii Căpităniei Portului nu au participat direct la acţiunea de vineri. Prefectul judeţului Călăraşi, Emil Muşat, a solicitat căpităniei mijloace de intervenţie, în general o bună logistică, o şalupă rapidă pentru intervenţie, mijloace de comunicare, inclusiv un sistem de supraveghere prin satelit, unde se poate vedea totul în timp real, după cum declară comandantul Căpităniei Portului, Flavius Stanciu.

Pompierii olteniţeni au participat la acţiune cu 5 autospeciale cu apă şi spumă la cele 3 puncte de intervenţie, cu 3 ofiţeri şi 30 de subofiţeri, ne spune şeful detaşamentului de la Olteniţa, căpitan Marin Gheorghe.

Jandarmeria Olteniţa a participat la acţiunea de vineri cu 2 ofiţeri, 19 subofiţeri, 3 autovehicule pentru blocarea zonei şi asigurarea măsurilor de ordine publică, pentru evacuarea persoanelor din zonă, paza bunurilor şi dirijarea circulaţiei împreună cu poliţia rutieră. Potrivit şefului Jandarmeriei din Olteniţa, locotenent-colonel Ionel Marcu, jandarmii au asigurat comunicaţiile din timpul exerciţiului cu mijloacele de emisie-recepţie.

Poliţia locală din cadrul Primăriei Olteniţa a participat cu 2 oameni la fiecare obiectiv. Ei au participat la blocarea zonei şi realizarea fluidizării traficului pietonal. Poliţiştii locali i-au informat pe olteniţeni despre regulamentul exerciţiului prin semnale acustice şi voce, atât la începutul cât şi la finalul operaţiunii.

Poliţia de Frontieră Olteniţa a participat la acţiune cu 2 ofiţeri, 7 agenţi şi un personal contractual. Au avut 2 autovehicule ce au fost folosite la dirijarea circulaţiei şi blocarea accesului în zona calamitată. Potrivit reprezentanţilor Poliţiei de Frontieră, cei din cadrul acestei structuri sunt pregătiţi pentru a participa la eventualele puncte calamitate, inclusiv cei din rezervă. Poliţiştii de frontieră au planuri proprii de acţiune.

Poliţia naţională a participat la acţiunea de vineri cu 3 ofiţeri şi 8 agenţi plus 3 echipaje, fiecare cu atribuţiuni directe la fiecare locaţie de simulare, cu atribuţiuni concrete pentru restricţii rutiere, asigurarea fluenţei traficului în zona Petrom pe traseul Bucureşti-Olteniţa. Comandantul adjunct al Poliţiei Olteniţa, comisar Doru Voicu, declară că au fost degajate zonele unde sunt pompele staţiei, s-a acţionat pe linia menţinerii ordinii şi liniştii publice cu 4 poliţişti de la structura “Ordine Publică Urbană”.

foto: Liliana Niculiță

Cea mai mare parte a locuitorilor municipiului au considerat acţiunea de vineri aproape ca o glumă. La Grupul Şcolar “Nicolae Bălcescu” şi la “Neagoe Basarab” elevii au fost evacuaţi din clase. Înainte de exerciţiu şi după intervenţii a fost întrunit un comandament pentru situaţii de urgenţă.

La simularea de vineri de la Olteniţa a mai fost prezent fostul subprefect al judeţului Călăraşi, Cornel Coman, actual inspector guvernamental.

Laura Suzeanu

Comentarii

 1. Cringasu Ionut spune:

  [******] referitor la subiect, in caz de cutremur Dumnezeu cu mila. O sa moara pe capete fiindca in Romania zilelor noastre mori in spitalul lipsit de cazuri urgente (dar in eventulitatea unui cutremur? ) mori din cauza indiferentei unor oameni platiti din amaraciunea castigata lunar! a fost asa o simulare de ras! nu o sa faca fata in mod sigur! si sincer sa fiu sunt impacat cu gandu ca orasu e ca si mort! Tipic Romanesc!

 2. Cipleu Rodin Bogdan spune:

  Cred ca noua romanilor ne plac scenariile.Dealtfel in anii ’40-’60 puteam concura cu succes filmele americane.Astazi am ramas o umbra nostalgica a frumoaselor scenarii derulate de-a lungul anilor inclusiv in acest orasel linistit de pe malul Dunarii.
  Cred ca ar trebui sa ne reimprospatam gena normalitatii si sa acceptam faptul ca la ora actuala, o catastrofa naturala ar produce pagube insemnate materiale, dar si pierderea de vieti omenesti.Si asta s-ar datora in primul rand nu „fortelor de interventie” care in cel mai bun caz s-ar putea salva singure, ci lipsei de educatie a populatiei in asemenea cazuri si in multe altele.
  Astept cu interes si programul de simulare cu tsunami pe Dunare.Pacat ca nu avem si bucuria unei centrale nucleare…mare pacat !

 3. Gheorghe Vasile spune:

  Cred ca administratorul siteului ar trebui sa creeze o noua categorie de reportaje care sa se numeasca ”DEGEABA”. Simularea asta e din categoria lucrurilor facute degeaba. Propun sa mai fie introduse la aceasta categorie reportajul privind strangerea de fonduri pentru spital, intrunirea alesilor locali cu ”concernul indian” Transdanubius Industries SRL cu cifra de afaceri cat costa un Logan.