Liceenii de la Neagoe Basarab faţă în faţă cu un film documentar despre ambiţii şi depăşirea originii native

Diana Costache

Primul film vizionat în 22 martie la Festivalul de film “One World Romania 2010”, “Me, My Gipsy Family and Woody Allen”– Eu, tiganii din familia mea si Woody Allen (2009) a fost vizionat luni de un grup de elevi ai liceului “Neagoe Basarab”, cea care a organizat fiind Diana Costache, elevă în clasa a XI-a la acest la liceu, reprezentant şi coordonator de proiect pentru Olteniţa în cadrul One World Romania.

Diana a dorit o discuţie interactivă, profesorul invitat fiind directorul educativ al liceului, Constantin Hociotă, cel care, după prezentarea ideii filmului, a provocat elevii la discuţii pe marginea subiectului. O tânără romă de origine bosniacă, Laura Halilovic, s-a născut în Italia. Ea şi-a dorit să ajungă regizor de film şi pentru asta a trebuit să lupte, pe de o parte cu lumea din jur care discrimina romii, iar pe de altă parte cu prejudecăţile familiei de etnie romă.

Filmul realizat demonstrează ambiţia unui personaj din altă etnie care doreşte să realizeze ceva într-o societate stăpânită de acute accente de prejudecăţi şi intoleranţă etnică. Fata îi trimite scrisori lui Woody Allen, exemplul şi idolul ei din lumea cinematografică. Pe baza fotografiilor de familie, a fragmentelor din peliculele realizate de tatăl său de-a lungul anilor la evenimente deosebite din comunitate şi pe baza propriilor sale shootinguri, Laura reuşeşte să-şi exprime sincer şi emoţionant gândurile şi sentimentele. Filmul prezintă viaţa ţiganilor ajunşi în Italia în consens cu ambiţiile Laurei Halilovic de a fi mai presus de condiţia sa etnică.

Comentariile tinerilor liceeni au scos în evidenţă relaţia dificilă dintre romi şi alte comunităţi din lumea în mijlocul căreia vieţuiesc, elevii considerând că în unele situaţii romii nu sunt deloc defavorizaţi, în alte conjuncture aceştia fiind puţin marginalizaţi, în special când sunt implicaţi în fapte antisocial.

imagine de la filmari "My, my gipsy family and Woddy Allen"

Concluzia finală a uneia dintre tinerele de etnie romă prezentă la vizionarea filmului a fost că e nevoie de o cale de mijloc pentru a se încheia un acord, o înţelegere între romi şi celelalte naţiuni, în aşa fel încât să nu mai existe discriminare de o parte iar de cealaltă parte să se pună capăt lipsurilor de educaţie acolo unde există.  Elevii au primit la final câte un chestionar cu mai multe întrebări legate de filmul vizionat. Chestionarele au evidenţiat ideile lipsite de discriminare ale liceenilor, ei chiar dorind să existe o bună relaţie între etnia romilor şi celelalte comunităţi.

Me, My Gypsy Family and Woody Allen este primul Laurei Halilovic, film de lung metraj (numai 50 de minute – timp impus de sponsorizare), produs de către Zenit Arti Audiovisive cu sprijinul Institutului pentru o Societate Deschisă din Roma, Rai 3, Ministerul Italian pentru egalitate de oportunităţi. Laura Halilovic a câştigat Premiul UCCA 2009 la Festivalul de Film Bellaria – Italia. Filmul a câştigat de asemenea locul întâi la Festivalul filmului OneWorld la Pristina, în decembrie 2009.

În anul 2006, cu asistenţa celor doi scenarişti Tosco şi Rondolino, Laura Halilovic a realizat primul ei film de scurt metraj, „Illusion”, o poveste despre iubire într-un grup de adolescenţi şi a câştigat premiul întâi la festivalul de film Torino în anul 2007, la categoria „sub 18 ani”.

Laura Suzeanu