Olteniţenii trebuie să păstreze curăţenia. La nivel administrativ s-au luat măsuri în acest sens

Ţinând cont de cadrul legal existent, un proiect de hotărâre de Consiliu Local stabileşte măsurile pentru gospodărirea municipiului Olteniţa, curăţenia municipiului constituind o condiţie importantă de a trăi într-un mediu sănătos. Olteniţenii trebuie să păstreze integritatea mobilierului urban (bănci, spaţii de afişaj, locuri de joacă, fântâni arteziene), fiind interzisă murdărirea sau deteriorarea acestora în orice formă, inclusiv prin inscripţionarea cu vopsele, cretă, grafitti. Este interzis ca cetăţenii să stea cu încălţămintea pe bănci. Este interzisă aruncarea cojilor de seminţe de dovleac sau floarea soarelui pe străzi, lângă bănci sau în alte locuri publice. O altă măsură interzice scotocirea după diferite ambalaje (metalice, plastice, carton) prin pubelele amplasate în incinta punctelor de colectare a gunoiului menajer. Cetăţenii nu trebuie să arunce gunoiul din pubele pe jos şi să-şi însuşească deşeuri de orice fel din pubelele destinate colectării deşeurilor menajere şi reciclabile. Cetăţenii care locuiesc la case au obligaţia să depoziteze deşeurile menajere şi reciclabile numai în recipiente standardizate (pubele de 120 l, 240 l sau saci speciali), puse la dispoziţie gratuit de operatorul de servicii publice de salubrizare în zilele stabilite pentru ridicarea gunoiului. De asemenea, locuitorii municipiului nu au voie să arunce gunoiul menajer în pubele speciale amplasate în incinta punctelor de colectare a gunoiului menajer în zonele cu blocuri, destinate cetăţenilor care locuiesc la bloc. În scopul aceleiaşi acţiuni, este interzisă depozitarea de către cetăţeni pe domeniul public al municipiului (partea acrodabilă a străzilor, trotuare, zona verde) a resturilor vegetale sau de altă natură, rezultate în urma efectuării curăţeniei în curţile imobilelor proprietateîn alte zile decât cele destinate pentru ridicarea gunoiului menajer. Este interzisă instalarea sau montarea pe copaci a indicatoarelor, panourilor, cu destinaţia fişaj reclame sau în scop publicitar, a oricăror amenajări pentru uscarea lenjeriei.

Nerespectarea obligaţiilor legate d epăstrarea curăţeniei în municipiu se constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 la 1000 lei.

Măsurile pentru buna gospodărire a municipiului Olteniţa presupun obligaţii şi responsabilităţi

O altă Hotărâre de Consiliu Local stabileşte câteva măsuri pentru buna gospodărire a municipiului Olteniţa, în vederea îndeplinirii obligaţiilor şi responsabilităţilor Consiliului Local şi primarului municipiului Olteniţa. Măsurile stabilite includ acţiuni legate de protecţia sănătăţii publice, printre acestea importantă fiind desfăşurarea acţiunilor de combatere a artropodelor şi rozătoarelor. Cetăţenii olteniţeni trebuie să colaboreze, în aşa fel încât să asigure stingerea şi combaterea focarelor de artropode şi rozătoare din gospodăria proprie sau spaţiile pe care le deţin. Alte măsuri vizează conservarea şi protecţia mediului, pentru care Consiliul Local va adopta programe de dezvoltare durabilă a reţelelor de canalizare şi colectare a apelor pluviale, reabilitarea celor existente, reabilitarea şi dezvoltarea capacităţii staţiei de epurare ape menajere şi a staţiei de pompare a apelor pluviale, reabilitarea reţelelor de distribuţie e apei potabile, asigurarea livrării acesteia fără întrerupere. Consiliul Local va asigura servicii cu specialiştii în probleme de protecţia mediului şi va colabora în acest scop cu autorităţile competente pentru protecţia mediului. O altă măsură stabileşte prevenirea poluării accidentale a mediului sau a cursurilor de apă. Consiliul Local va supraveghea agenţii economici din teritoriu pentru prevenirea eliminării de poluanţi sau depozitării necontrolate de deşeuri şi va asigura dezvoltarea unor sisteme de colectare a deşeurilor refolosibile, iar în cazul apariţiei unor evenimente deosebite se vor anunţa autorităţile competente şi se vor întreprinde acţiuni comune pentru evitarea extinderii fenomenului de poluare. Consiliul Local va lua măsuri necesare pentru continuarea lucrărilor de construire a rampei ecologice, modernizarea transportului pubelelor şi containerelor de gunoi, amenajarea în ansamblurile de locuinţe colective de platforme organizate pentru depozitare şi colectare de deşeuri. Consiliul Local adoptă hotărâri cu privire la elaborarea documentaţiei de urbanism, amenajarea teritoriului cu respectarea prevederilor legale şi a Planului Urbanistic General. În conformitate cu prevederile legale, primarul municipiului Olteniţa va emite autorizaţii de construire a unor obiective de investiţii ce intră în competenţa sa. Întreţinerea digurilor şi a malurilor, a cursurilor de apă, executarea lucrărilor de protecţie şi întreţinere a albiilor, efectuarea altor lucrări de protecţie contra inundaţiilor, asigurarea scurgerii apelor, asanarea terenurilor insalubre şi prevenirea poluării apelor se vor face cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

Consiliul Local va întreprinde acţiuni pentru conservarea, păstrarea, repararea şi restaurarea în condiţiile legii a monumentelor de pe teritoriul municipiului Olteniţa.

Instituţiile publice, agenţii economici, cetăţenii municipiului Olteniţa au mai multe obligaţii şi responsabilităţi legate de întreţinerea şi curăţenia imobilelor unde locuiesc sau îşi desfăşoară activitatea, dar şi a incintelor unde îşi desfăşoară activitatea, anexelor gospodăreşti, curţilor. Pentru nerespectarea sarcinilor şi obligaţiilor ce revin cetăţenilor şi agenţilor economici din municipiu legate de păstrarea curăţeniei, s-au instituit amenzi.

Laura Suzeanu

Comentarii

 1. Bogdan Radu spune:

  Eu ma intreb …?!?!?! .. au fost informati TOTI locuitorii Oltenitei de aceasta hotarare ? sau stiu doar cei care viziteaza site-ul olteniteanul.ro ?
  si ca sa fiu sincer , amenda mi se pare mica! daca ar fi mai mare sigur baga frica in om (de vorba buna NU o sa inteleaga) …

  exemplu … ai un cetatean care il doare undeva, lasa gunoi, vine politia comunitara, si il amendeaza cu 200 lei. acea persoana poata sa spuna simplu … ia nene 400 lei si lasa-ma sa mai fac gunoi odata ! 😀

  si…. cum faci cu cei care inca se mai duc cu galeata de gunoi si o golesc direct in tomberon? or sa-ti zica ca …pungile de gunoi care trebuie sa le foloseasca (asa cum ar fi civilizat) sint scumpe !

  am observat multe aspecte negative in oras in ceea ce priveste curatenia si gunoiul menajer, dar astept si comentariile dumneavostra pe aceasta tema !

  mie personal orasul Oltenita nu i-mi ofera nimic, DAR , datorita faptului ca am crescut in acest oras … MA DOARE SI MA INTRISTEAZA cand imaginea orasului se deterioreaza !

  inca sint optimist si sper ca Olteniteni pot si vor sa ajute in schimbarea imaginii orasului.

  dar daca va intrebati cum, atunci v-a trebui sa deschidem un subiect nou (asta e propunere pentru administratorii site-ului) , aici subiectul este gunoiul si hotararile care s-au luat de primaria orasului.

 2. Ionescu Dan Lucretiu spune:

  Initiativa este excelenta . Sunt tare curios sa vedem cum vor proceda cei de la Politia Comunitara cu cei care sparg seminte in zona „la bancute ” unde pur si simplu zona este neagra de la cojile scuipate cu nonsalanta pe jos .

 3. florea mariana spune:

  Cine stie daca vor fi AMENDATE si persoanele care nu-si fac curatenie in apartament?! PE SCARA BLOCULUI N2 NU SE POATE RESPIRA !!!

 4. Ionescu Dan Lucretiu spune:

  Cu cateva zile in urma , in jurul orelor 13.30 -14 …in zona la bancute nu se putea trece prin zona de zgomot , mizerie pe jos – coji de seminte si cel putin la 4 banci cate 5-6 cutii de bere aruncate pe jos. Langa ciusmeaua de apa stateau 2 politisti comunitari la umbra si erau tare buimaciti . Nu m-am putu abtine si le-am spus : – De ce stati si nu actionati catre cei care la 1 metru de dvs va scuipa pe pantofi coji de seminte ? …..M-au privit candid si pana am ajuns eu la Trezorerie , au si plecat din zona .
  La cateva ore distanta o masina a Politiei Comunitare cu toate semnalele luminoase posibile aprinse …escortau un biet camion pe str. Pescarilor sa-l amendeze …….cine stie ?! Bravo lor si felicitari ca tare curajosi sunt !
  Poate curand o sa-i vedem asa doi cate doi ca o sa se si tina de mana !