Problema Spitalului Municipal Olteniţa în atenţia autorităţii publice locale

Problema Spitalului Municipal Olteniţa în atenţia autorităţii publice locale, parlamentarilor, politicienilor, instituţiilor publice avizate, oamenilor de afaceri olteniţeni


Joi, 28 aprilie, în Sala Mare a Primăriei Olteniţa a avut loc o acţiune legată de susţinerea financiară a spitalului olteniţean. Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul unei mese rotunde, cu tema „Spitalul municipal Olteniţa-o prioritate şi o responsabilitate pentru noi toţi”. Astfel, s-a prezentat o informare cu privire la problemele prioritare cu care se confruntă Spitalul Olteniţa pentru asigurarea unei cât mai bune activităţi de acordare a asistenţei medicale, au fost făcute propuneri pentru un spital modern, adaptat cerinţelor legislative şi îndreptat spre cetăţenii pe care îi deserveşte.

Managerul spitalului, dr. Liana Petculescu, a făcut un rezumat al situaţiei spitalului în prezent, după care invitaţii au vizionat un filmuleț făcut la spitalul oltenițean. Dr. Petculescu a prezentat structura organizatorică a spitalului cu secţiile şi compartimentele sale.

 

La masa rotundă au participat din partea Senatului României senator PDL Constantin Tudor. Acesta l-a felicitat pe primarul Costinel Milescu pentru inițiativa mesei rotunde, cerând în acelaşi timp celor prezenţi să apeleze la el ori de câte ori este nevoie. “Nu am cum să fiu prezent peste tot, pentru că am un judeţ întreg în atenţie. Dar vă cer să mă bombardaţi, să mă cautaţi şi să-mi cereţi sprijinul” declară senatorul Constantin Tudor.

Din partea Camerei Deputaților au fost prezenți deputalul PDL Stelian Fuia și deputatul PSD Oana Niculescu Mizil, ambii aratându-se interesați să ajute nu doar cu cei 2% din impozitul pe venit propus de primarul Costinel Milescu, ci și prin alte intervenții la Guvern pentru găsirea de soluţii de susţinere şi modernizare a spitalului sau prin diverse donații.

 

Primarul Milescu spune că în astfel de situații şi în această perioadă grea, ajutorul nu poate veni decât din forțe proprii. La masa rotundă au mai fost prezenți prefectul județului Călărași, Emil Mușat, reprezentanți ai DSP Călărași, ai Direcţiei de Finanţe Călăraşi, ai Poliției Oltenița, reprezentanți ISU- Detașamentul Oltenița și din cadrul Subunității de Jandarmi Oltenița, precum și primari ai localităților arondate Spitalului municipal Oltenița, reprezentanți, manageri ai unor firme din Oltenița, reprezentanți ai presei locale, călărășene și centrale.

 

Potrivit informării prezentate de directorul spitalului Olteniţa, dr. Liana Petculescu, spitalul Olteniţa are 243 de angajaţi, din care 29 de medici, 9 fiind medici rezidenţi, 108 asistente, restul personal medical auxiliar, TESA şi muncitori. Spitalul îşi propune să-şi dezvolte gama de servicii, să fie recunoscut ca furnizor de servicii medicale. Spitalul necesită lucrări de reabilitare, extindere, dotare cu aparatură performantă.

Potrivit analizei financiare a spitalului, acesta are nevoie de amenajări, dotări, reabilitări, reutilări în valoare de 1.344.993,20 lei (326.883,10 euro). Este nevoie de reabilitarea laboratorului clinic de analize medicale pentru care este nevoie de 461.417,40 lei, de asigurarea rezervei de apă pentru care este necesară suma de 150.000 lei. Spitalul mai are nevoie de înlocuirea tablourilor electrice la subsol, investiţie care presupune 98.540 lei. Pentru dotarea cu aparate medicale la secţia ATI este nevoie de 9.300 lei, iar pentru reutilarea spălătoriei este nevoie de asemenea de 95.000 lei. Calculul făcut la biroul finanţe-contabilitate pentru repararea saloanelor tip “rezervă” duce la nevoia unei cheltuieli de 36.591,80 lei, iar pentru repararea grupurilor sanitare şi a duşurilor corp D-D este nevoie de 93.060 lei. La reabilitarea faţadelor se cer 331.550 lei, iar pentru amenajarea prosecturei este nevoie de o cheltuială ce ajunge la 69.534 lei. Spitalul mai are nevoie şi de dotări cu utilaje.

 

La masa rotundă au participat şi reprezentanţi ai firmei Transdanube Industries. Directorul Gheorghe Săvulescu a expus celor prezenţi stadiul investiţiei făcute şi proiectele de viitor.

 

Cea mai mare parte din cei prezenţi la masa rotundă a fost de acord cu acest tip de susţinere financiară a spitalului Olteniţa.

Laura Suzeanu

Comentarii

 1. Ionescu Dan Lucretiu spune:

  Buna ziua !
  Cu multi ani in urma am fost initiatorul acestui 2 % prin programul S.O.S. – Salvati Olteniteni Spitalul derulat cu „ajutorul” la vremea aceea a postului de Radio Oltenita . Am spus ajutor in ghilimele pentru ca am platit eu din banii asociatiei prin care sa derulat programul o suma mare de a face reclama la Radio cu un spot pentru a dona acest procent . Nu au facut-o decat cateva persoane , cea mai mare suma a venit de la Dna. Notar Ciobanu si tin sa-i multumesc inca odata .
  Este laudabila initiativa prezenta dar nu cred in ea deloc si asta pentru ca tot un parteneriat public privat sau chiar o investitie privata la nivel de Policlinica si Spital este viabila . Se dezvolta tot mai mult acest sector cu clinici private unde sunt conditii excelente si unde banii dati sunt pe chitanta la receptie ….nu mai stai cu plicul dupa tine si sa dai in stanga si-n dreapta .
  Daca tot dai un ban , sa-l dai civilizat si sa primesti in schimb servicii foarte bune . Nu este gresit deloc sa puteam avea un spital si o policlinica privata . Sunt ” clienti” posibil pacientii din toata zona Manastirea – Frumusani – Cascioarele spre Oltenita ………..Succes celor care pot investi sau celor care se pot asocia pentru un asemenea proiect .
  Cu stima
  Dan Ionescu
  Sanatate !

 2. Gheorghe Vasile spune:

  Mi s-a inmanat si mie la serviciu un formular fiscal in vederea directionarii celor 2% din impozit catre Spitalul Oltenita, numai ca l-am rupt si aruncat la cosul de gunoi intrucat de cate ori am fost pe la acest spital( de doua ori in ultimul an)asa de urat si cu indiferenta am fost tratat ca mi-e lehamite si cand trec pe strada unde se afla.
  In concluzie cred ca degeaba s-au intrunit autoritatile locale ca nimeni nu va da vreun ban.

 3. […] M-a bucurat, in primul rand, faptul ca foarte multi au dat curs invitatiei si au participat in numat atat de mare la discutie. Cel mai important punct al intalnirii l-a reprezentat problema Spitalului Municipal Oltenita, care a fost, astfel, in atentia autoritatii publice locale, a parlamentarilor, politicienilor, institutiilor publice avizate si a oamenilor de afaceri olteniteni.  “Managerul spitalului, dr. Liana Petculescu, a făcut un rezumat al situaţiei spitalului în prezent, după care invitaţii au vizionat un filmuleț făcut la spitalul oltenițean. Dr. Petculescu a prezentat structura organizatorică a spitalului cu secţiile şi compartimentele sale” (Olteniteanul) […]

 4. cornelius calin spune:

  ca de obicei…vorbe multe,frumoase dar zero rezultate…sa dea bunul Dumnezeu sa ma insel eu de data asta!