SUSTINEM echipa locala?!?

Crescatoria de “Vulturi

Dupa ani de zile, pe fostul stadion Navol s-au auzit din nou uralele copiilor pasionati de fotbal si fosnetul plaselor atinse de golurile acestora. Este un moment memorabil, o clipa mult asteptata de noua generatie care vine puternic din urma.

Pe 14 mai 2011, noua echipa de fotbal a orasului a disputat primul meci pe teren propriu in compania vecinilor din Chirnogi. O comuna care se pregateste sa aiba una dintre cele mai moderne baze sportive din judet si care are echipa de seniori ce activeaza in Liga a III-a.

S-au disputat doua meciuri amicale la nivel de juniori. In primul, au activat juniorii mari (intre 14 si 18 ani) care s-au impus cu un neverosimil 8-0, iar in cel de-al doilea au zburdat vulturasii mici (intre 8 si 12 ani). Din punct de vedere valoric am fost net peste ei, insa la infrastructura ne dau clasa.

Vestiarele stadionului sunt precum o grota, din tribune a mai ramas doar scheletul, oficiala e doar o placa de beton acoperita de-o tabla ruginita. Doar terenul da semne de viata si asta datorita resuscitarilor facute de Profesorul Eftene Nicolae, antrenorul si fondatorul echipei.

Dansul ne-a aratat ca are incredere in tineri, in noua generatie care vrea cu orice pret sa se afirme! Dar oare noi avem ???

Haideti sa ne gandim ca incepe campionatul si VOM AVEA echipa de fotbal! Cum o sa privim meciul? Printre buruieni si agatati de fiare??

Stimati olteniteni, stimati iubitori ai fotbalului, chiar nu putem NOI, doua zeci si ceva de mii de suflete sa sustinem si sa tinem in spate o echipa de fotbal si un stadion?? Mi-e greu sa cred ca nu!

Si daca nici pe acesti copii a caror, poate singura bucurie este fotbalul, nu-i putem sustine? Inseamna ca nu sprijinim viitorul care se reflecta prin ei!

Domnul profesor era singur. Eu am ales sa fiu langa el…. Tu ce alegi, OLTENITENE ???

Bogdan Păun

Comentarii

 1. Chirica Robert spune:

  Pacat..Ce a fost la Navol nu o sa mai fie nici unde in Calarasi..Eu joc la juniori la Chirnogi dar…La ce fel arata terenul…Nu cred k se poate ajunge la performanta facuta de Navol…Hai Chirnogi:x

 2. Alex Burca spune:

  E greu dar se poate.
  Joi ora 16:00 As Vulturii-AS Manastirea

 3. Ionut Dragoman spune:

  Sunt foarte multi oameni cu bani in oltenita insa nu vor sa auda de fotbal sunt preocupati de afaceri de furaciuni etc…Domnul primar de 5 ani spune k o sa faca un stadion si ?? nimic…pacat am avut cea mai frumoasa baza sportiva din judet un stadion de 10.000 de locuri care la meciurile importante era aproape plin un teren de antrenament…poate o sa se gandeasca domnul primar si prin sprijinul consiliului local o sa ajute echipa pentru k orasul oltenita are nevoie de fotbal,in 2,3 ani echipa o sa se puna pe picoare dar avem nevoie de un sponsor ! in buruieni nu ai cum sa joci fotbal 😉

 4. Stefan Delcea spune:

  Sa inteleg ca cineva a cumparat stadionul si in sfarsit vom avea o echipa de fotbla si noi ???

 5. Marian Chirnogeanu spune:

  1.Sincer nu cred că fotbal ne trebuie acum. Eu unul sunt din Chirnogi și mai degrabă aș prefera să aibă comuna apă curentă(apă care s-ar presupune a fi filtrată și dedurizată, pentru că cine vrea apă curentă, are deja) decât o duzină de stadioane de fotbal, pentru că, nu cred că vom mai vedea altceva în afară de gluma de ”conductă” principală.
  Asta pentru că după cum spunea și dl. Ionescu Dan Lucrețiu, pe ”jucători” îi pasionează fotbalul pentru că ar fi o sursă ușoară de venit, pe plan local le-ar aduce faimă și trecere mai ușoară la partea feminină.
  2.Din câte îmi mai îmi amintesc din liceu de la Lb. și Literatura Română, cred că titlul acestui articol transmite cu totul altceva: uimirea că echipa ar fi ajutată, când, defapt, este o cerere de ajutorare!

 6. Bogdan Paun spune:

  @Marian Chirnogeanu:
  Semnul exclamarii= Marcheaza grafic intonatia frazelor si a propozitiilor exclamative sau imperative; se pune de asemenea dupa interjectiile si vocativele care exprima stari afective si sunt considerate cuvinte(sau parti de fraza)independente; CAND INTERJECTIA ARE IN ACELASI TIMP SENS EXCLAMATIV SI INTEROGATIV, SEMNUL EXCLAMARII ESTE INSOTIT DE SEMNUL INTREBARII.

  Prin acest titlu am sugerat faptul ca NOI, echipa Olteniteanul, sustinem echipa locala si am adresat o intrebare retorica asupra careia suporterii echipei ar trebui sa reflecteze.

 7. Gheorghe Vasile spune:

  Citesc aceste comentarii si ma incearca urmatoarele sentimente :
  1. lehamite, cand unii dau lectii de gramatica dar probabil nu prea au habar, de fapt sunt convins de asta. Discutiile pe teme de gramatica mai Bogdan Paul fa-le cu un profesor de limba romana de exemplu, nu aici sa te dai tu cocos. La o prima vedere unele lucruri din ce spui tu in comentariu sunt niste tampenii.
  2. indiferenta fata de echipa de fotbal. Sunt convins ca nu va tine mult povestea asta cu echipa de fotbal. Acum nu mai e cum era odata cand echipa avea rezultate. Atunci jucatorii puneau pasiune in joc, or acum toata lumea vrea sa castige bani, cat mai multi, cat mai repede si daca se poate fara munca, eventual sa fraiereasca pe altii.

 8. cornelius calin spune:

  Bai nea @Bogdan Paun…ne-ai spart la bascheti cu comentariul tau…Bravo frate! Ai talent ! Dai inainte!

 9. Sorin Anghel spune:

  @everyone – ori suntem olteniteni ori nu mai suntem?

 10. Ionescu Dan Lucretiu spune:

  Buna ziua !
  Am sa va arat ceva nu ca sa ma laud…si doar sa se stie ca am fost si sunt un sustinator al infiintarii unui club sportiv la Oltenita …anul 2006

  ROMANIA INITIATOR
  CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI Consilier local
  OLTENITA Dan Lucretiu IONESCU
  Luna IUNIE 2006

  PROIECT DE HOTARARE

  privind premierea atletei PETRESCU NICOLETA ALINA – Campioana Nationala si prof. DRAGAN CRISTINA fiecare cu suma de 1.000 lei pentru ocuparea locului I la disciplina CROS in cadrul competitiei OLIMPIADA NATIONALA A SPORTULUI SCOLAR Atletism – ORADEA jud.BIHOR – 27-28.05.2006

  Consiliul local al municipiului Oltenita
  Avand in vedere referatul nr…………………al Domnului Primar,la initiativa domnului consilier local Dan Lucretiu IONESCU , prin care se propune alocarea sumei de 1.000 lei privind premierea sportivei PETRESCU NICOLETA ALINA si antrenoarei prof.DRAGAN CRISTINA pentru rezultatelor obtinute la Olimpiada Nationala a Sportului Scolar ;
  Avand in vedere avizele comisiilor de specialitate ale Consiliului local Oltenita;
  Avand in vedere prevederile O.G. nr.45 / 2003 privind finantele publice locale;
  In conformitate cu art.38 , lit. “d” si “p” din Legea nr.215 / 2001 privind administratia publica locala;
  In temeiul art.46 din Legea nr.215 / 2001 privind administratia publica locala;

  HOTĂRĂŞTE:
  Art.1 Se aproba alocarea sumei de 1.000 lei privind premierea sportivei PETRESCU NICOLETA ALINA – C A M P I O A N A N A T I O N A L A care a obtinut locul I la disciplina CROS in cadrul competitiei OLIMPIADA NATIONALA A SPORTULUI SCOLAR Atletism – ORADEA jud.BIHOR – 27-28.05.2006

  Art.2 Se aproba alocarea sumei de 1.000 lei privind premierea prof. DRAGAN CRISTINA pentru munca depusa si rezultatele obtinute in calitate de antrenor obtinute la OLIMPIADA NATIONALA A SPORTULUI SCOLAR Atletism – ORADEA jud.BIHOR – 27-28.05.2006 de catre sportiva PETRESCU NICOLETA ALINA ;

  Art.3 Alocarea sumei de 2.000 lei se va face din bugetul local cap.59.02 “Cultura , religie si alte actiuni privind activitatea sportiva si de tineret”;

  Art.4 Cu aducere la indeplinire a prezentei Hotarari se incredinteaz Serviciul………………..din cadrul Primariei Oltenita;

  Art.5. Secretarul municipiului Oltenita va asigura transmiterea prezentei hotarari tuturor celor interesati;

  E X P U N E R E D E M O T I V E

  In vechiul mod de gandire ale elenilor, fiecare oras in dezvoltare ar trebui imbogatit cu factori care contribuie la progresul urbei : drumuri noi, sistemul de apa si canalizare modern, magazine dar si Sali de sport, stadioane care sunt considerate temple pentru stiinta sportului.
  Si in orasul nostru sunt asemenea locuri unde mai mult sau mai putin organizat se practica sport mai mult din pasiune si entuziasm.
  Acum cand majoritatea sustin si declara ca fotbalul este noul sport national , atletismul local aduce inca un rezultat care confirma adevarul, ca, atletismul este adevaratul rege al sporturilor si-si merita cu prisosinta denumirea de sportul sporturilor pentru ca la baza majoritatii sporturilor sta alergarea.
  Atletismul nu este doar victorie, dar si participare si trebuie sa depunem eforturi sa atragem prin metode specifice, copii si tinerii catre sport, sportul fiind aceea atmosfera placuta care a fost , este si va fi o sursa de inspiratie pentru muzicieni, compozitori, scriitori, pictori, sculptori si pentru toti artistii in general.
  Rezultatul obtinut de campiona nationala la atletism in proba de cros a sportivei PETRESCU NICOLETA ALINA , chiar daca pare razlet printre activitatile sportive din Oltenita este maret prin felul in care a fost obtinut si in conditiile in care pregatirea atletilor in Oltenita se face in conditii care nu fac cinste.
  Propun premierea acestei atlete cat si a profesoarei care o pregateste si asta numai ca un imbold in activitatea atletica ce va urma.

  Raman un sustinator al infiintarii unui Club Sportiv Municipal cu ramuri sportive care au facut cinste municipiului nostru : atletism, box, rugby si fotbal.

  Cu stima
  Dan Lucretiu IONESCU

 11. Ionescu Dan Lucretiu spune:

  Va rog sa-mi permiteti sa va mai prezint alt material din anul 2005 ……..am incercat sa facem ceva ……….si asta ca sa nu se mai comenteze ca am eu ceva contra sau ca sunt eu un „gica contra ”

  Consilier Local Municipal
  Ionescu Dan Lucretiu
  Str. Republicii nr.39 bl.R Sc.C ap.23
  Mun.Oltenita Jud.Calarasi cod 915400
  Tel: 0.722.226.049

  Catre Primaria Municipiului Oltenita
  Spre stiinta Consiliului Local Oltenita ,

  Avand in vedere Hotararea de Consiliu Local nr.86 /2005 ca membru in comisia de negociere a conditiilor asocierii CL Oltenita cu C.S. F.C. NAVOL Oltenita va inaintez spre prezentare in sedinta Consiliului Local Oltenita din luna August 2005 , proiectul de hotarare privind participarea Consiliului Local Municipal Oltenita ca membru asociat in cadrul Fotbal Club Navol Oltenita si expunerea de motive ale carui initiator sunt, ambele in 6 exemplare.

  Consilier Municipal,
  Dan Lucretiu Ionescu
  ROMANIA INITIATOR
  CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI Consilier local
  OLTENITA Dan Lucretiu IONESCU
  Luna August 2005

  PROIECT DE HOTARARE

  Privind participarea Consiliului Local Municipal Oltenita ca membru asociat in cadrul
  Asociatiei Sportive Fotbal Club NAVOL Oltenita

  Consiliul local al municipiului Oltenita

  Avand in vedere referatul nr…………………al Domnului Primar, la initiativa domnului consilier local Dan Lucretiu IONESCU , prin care se propune participarea Consiliului Local Municipal Oltenita ca membru asociat in cadrul Asociatiei Sportive Fotbal Club NAVOL Oltenita;
  Avand in vedere avizele Comisiei Invatamant,Cultura,Sport si Comisiei Juridica;
  Tinind cont de solicitarea nr………../………….si de Statutul Asociatiei Fotbal Club NAVOL Oltenita;
  Avand in vedere Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.45 / 2003 privind finantele publice locale, aprobata prin Legea nr.108 / 2004 ;
  In conformitate cu prevederile art.2 din Ordonanta Guvernului nr. 26 / 2000 cu privire la asociatii si fundatii , modificata si completata si a art.3 alin.1 din Legea educatiei fizice si sportului nr.69 / 2000 , modificata si completata;
  In baza prevederilor art. 38, alin.1 si alin.2 , lit. p, x si y din Legea nr. 215 / 2001 privind administratia publica locala ;
  In temeiul dispozitiilor art.46 alin.1 din Legea nr.215 / 2001 privind administratia publica locala;

  HOTĂRĂŞTE:

  Art.1 : Se aproba participarea municipiului Oltenita ca membru asociat in cadrul Asociatiei Sportive F.C. NAVOL Oltenita;
  Art.2 : Se aproba alocarea sumei de ………………………….. lei pentru sustinerea financiara a echipei de fotbal NAVOL Oltenita pe anul 2005 , din cap.59.02 “Cultura , religie si alte activitati sportive” ;
  Art.3 : Se deleaga domnul/doamna………………………………………sa reprezinte municipiul Oltenita in cadrul Adunarii Generale a Asociatiei Sportive Fotbal Club NAVOL Oltenita si sa aprobe toate modificarile in statut prevazute de lege, necesare bunei functionari a clubului si numai daca Asociatia Sportiva F.C. NAVOL Oltenita este activa din punct de vedere fiscal si juridic la data emiterii prezentei hotarari;
  Art.4 : Se deleaga domnul/doamna…………………………………….sa prezinte sub forma de raport-expunere de motive Consiliului Judetean Calarasi propunerea de a se emite o hotarare de Consiliu Judetean pentru participarea Consiliului Judetean Calarasi ca membru asociat in cadrul F.C.NAVOL Oltenita ( vezi anexa) ;
  Art.5 : Cu aducere la indeplinire a prezentei Hotarari se incredinteaza Serviciul………………..din cadrul Primariei Oltenita;
  Art.6 : Secretarul municipiului Oltenita va asigura transmiterea prezentei hotarari tuturor celor interesati;

  EXPUNERE DE MOTIVE

  In urma deselor discutii dintre reprezentantii Consiliului Director al Asociatiei Fotbal Club NAVOL si reprezentantii Primariei Oltenita a rezultat necesitatea implicarii Consiliului Local al Municipiului Oltenita si eventual si a Consiliului Judetean al Judetului Calarasi pentru sprijinirea activitatii sportive a clubului.

  Prin adresa inregistrata sub nr 91912 / 13.12.2004, Asociatia Fotbal Club NAVOL Oltenita solicita sprijin financiar pentru sustinerea activitatii fotbalistice de performanta a clubului.

  Cadrul legal care permite sprijinirea sportului de performanta il constituie:
  LEGE nr.215 din 23 aprilie 2001
  Legea administraţiei publice locale
  Art. 38. – (1) Consiliul local are iniţiativă şi hotărăşte, în condiţiile legii, în toate problemele de interes local, cu excepţia celor care sunt date prin lege în competenţa altor autorităţi publice, locale sau centrale.
  d) aprobă bugetul local, împrumuturile, virările de credite şi modul de utilizare a rezervei bugetare; aprobă contul de încheiere a exerciţiului bugetar; stabileşte impozite şi taxe locale, precum şi taxe speciale, în condiţiile legii;

  p) contribuie la organizarea de activităţi ştiinţifice, culturale, artistice, sportive şi de agrement;
  LEGE nr.69 din 28 aprilie 2000
  Legea educaţiei fizice şi sportului
  Art. 3. – (1) Autorităţile administraţiei publice, unităţile şi instituţiile de învăţământ, instituţiile sportive, precum şi organismele neguvernamentale de profil au obligaţia să sprijine sportul pentru toţi şi sportul de performanţă şi să asigure condiţiile organizatorice şi materiale de practicare a educaţiei fizice şi sportului în comunităţile locale.
  ORDONANŢĂ nr.26 din 30 ianuarie 2000
  cu privire la asociaţii şi fundaţii
  Art. 2. – Prezenta ordonanţă are ca scop crearea cadrului pentru:
  a) exercitarea dreptului la liberă asociere;
  b) promovarea valorilor civice, ale democraţiei şi statului de drept;
  c) urmărirea realizării unui interes general, local sau, după caz, de grup;
  d) facilitarea accesului asociaţiilor şi fundaţiilor la resurse private şi publice;
  e) parteneriatul dintre autorităţile publice şi persoanele juridice de drept privat fără scop patrimonial;
  f) respectarea ordinii publice.

  ORDONANTA de Urgenta a Guvernului nr.45 / 2003 privind finantele publice locale, aprobata prin LEGEA nr.108 / 2004 ;

  Catre Consiliul Judetean Calarasi
  In atentia Dlui.Presedinte Raducu FILIPESCU
  Avand in vedere prevederile Legii nr.69 / 2000 a educatiei fizice si a sportului, HG. Nr.884 / 2001 pentru aprobarea Regulamentului de punere in aplicare a dispozitiilor Legii nr.69 / 2000 a educatiei fizice si sportului , modificata si completata si ale OG nr.26 / 2000 privitoare la asociatii si fundatii, modificata si completata si in temeiul art.104 alin.1 lit”s” si art.109 din Legea nr.215 / 2001 a administratiei publice locale va rugam sa emiteti un proiect de hotarare privind participarea Consiliului Judetean Calarasi ca membru asociat in cadrul Asociatiei Sportive Fotbal Club NAVOL Oltenita, sa delegati o persoana care sa reprezinte judetul Calarasi in cadrul Adunarii generale a Asociatiei Sportive F.C. NAVOL Oltenita si care sa aprobe toate modificarile in statut si sa aprobati alocarea sumei de 150.000 lei RON Asociatiei Sportive Fotbal Club NAVOL Oltenita din cap.59-“Cultura, religie si actiuni privind activitatea sportiva si de tineret” al bugetului judetean pe anul 2005.

  EXPUNERE DE MOTIVE
  Fotbal Club NAVOL Oltenita reprezinta un punct de referinta pe harta sportiva a judetului Calarasi si are un loc aparte prin traditie si rezultate. In Oltenita a mai existat pana in anul 2000 si o echipa de rugby in Div.A II si deasemenea un club puternic de box acestea au fost desfiintate din lipsa de interes si fonduri de catre S.C. Navol sa.
  In prezent, situatia clubului de fotbal reclama implicarea concreta a autoritatilor administratiei publice locale calarasene, in speta si Consiliul Judetean Calarasi.
  Aceasta implicare isi are argumentele in nevoia de pastrare a traditiilor si imbunatatirea rezultatelor obtinute de aceasta disciplina a clubului atat in cadrul judetului cat si la nivel national prin accederea intr-o faza superioara de joc si care sa contribuie la promovarea imaginii judetului nostru.
  Consiliul Judetean Calarasi este dator sa se implice in tot ceea ce tine de problemele judetului Calarasi, iar in acest scop rolul acestei institutii trebuie sa-si gaseasca locul si in viata sportiva a judetului.
  Propunerea are in vedere dezvoltarea acestui rol activ al judetului pentru mentinerea , promovarea si dezvoltarea acestei ramuri sportive care ne-a adus atat de multe satisfactii.
  In cadrul proiectului am propus un nou Consiliu de Administratie, avand in vedere ca vechiul Consiliu si-a prezentat demisia, iar in prezent activitatea clubului este condusa de persoane cu functii interimare.
  Consider ca, acest demers va reusi sa convinga cetatenii jud.Calarasi de buna noastra credinta si de preocuparea noastra pentru binele sportului si nu in ultimul rand al societatii in general.
  Potrivit legislatiei in vigoare, autoritatile locale prin bugetele locale , pot finanata actiuni si activitati sportive. Deasemenea , consiliile judetene pot, potrivit art.104 alin.1 lit”m” si “n” din Legea nr.215/2001 a administratiei publice locale sa asigure conditii materiale si financiare activitatilor sportive.
  Proiectul pe care vi-l propunem prevede si alocarea sumei de 150.000 lei RON cat si implicarea directa a Consiliului Judetean Calarasi in activitatea acestuia.
  Cu deosebita stima si respect
  Consilier Local Municipal Oltenita
  Dan Lucretiu IONESCU

 12. Ionescu Dan Lucretiu spune:

  ACEST MATERIAL L-AM SCRIS SI PREZENTAT ATUNCI CAND CEI DE LA ECHIPA DE FOTBAL AU SOLICITAT BANI DE LA PRIMARIE ( echipa de fotbal a fost infiintata atunci cu 3 membri , toti 3 persoane fizice) deci o asociatie sportiva privata . Fiind prin 2005-2006 nu-mi mai amintesc exact dar stiu sigur ca le-am solicitat ca si Consiliul Local sa poata fi primit ca membru cu drepturi depline si nu au vrut , deci ar fi vrut ca Primaria sa dea bani…bani multi ….dar sa-i cheltuie ei si fara a da socoteala …………………iata mai jos materialul de atunci :

  Au inceput banii sa circule si sa fie cheltuiti si pentru sport este adevarat ca foarte multi numai pentru fotbal si sunt cheltuiti cu transparenta dar fara criterii.
  Noi consilierii am votat alocarea unei sume de bani fara ca referatul si expunerea de motive atasata proiectului de hotatare sa existe si un deviz clar si corect intocmit.
  In cererea de finantare a celor de la FC Navol se spune ca se doreste………………………………………” sub egida consiliului local si a primariei”…….este o fraza fara nici o acoperire, banii vin de la municipalitate, de la contribuabili si este obligatoriu sa cunoastem cum s-au cheltuit acesti bani, sa verificam si cum sau mai cheltuit si alti bani pentru fotbal pana acum.
  Pentru ca si-au dat cu parerea atatia”specialisti” in sport incat nu stiu ce as mai putea spune ceva nou …eu care fac sport de aproape 20 de ani si sport de performanta.
  Ei se pricep poate prea bine la sportul vorbit ca sa mai pot eu completa ceva despre sportul adevarat.
  Eu sunt impotriva oricarui tip de ajutor ptr.orice activitate privata. Eu sunt ptr.piata, deci piata sa decida care societate rezista si care nu. Este impotriva principiilor mele. Cine a vrut sport privat sa faca tot el sau ei sa-l si finanteze si sa-l sustina dar nu pe banii publici.
  Sportul este mai insemnat decat politica ptr.ca sportivii sunt cei mai buni ambasadori in lume si creeaza o imagine foarte buna poporului si tarii pe care o reprezinta.
  De foarte multe ori se intampla ca sportivii de mare valoare sa aiba chiar un rol mai important in aceasta privinta decat politicienii. Lumea ii vede, ii aplauda si ramane cu imaginea lor de campioni pe cand la politicieni ii vad, ii injura ………….
  Trebuie regandit un intreg program de performanta sportiva, desi in Oltenita si chiar in Romania nu sunt foarte multe conditii pentru a ajunge sus. Curios este ca toti in fotbal se plang ca nu au bani dar de la an la an au o bunastare din ce in ce mai mare.
  La noi inca se mai spune printre strungareata ca oamenii merg la stadion, copiii fac sport si nu se drogheaza sau ca nu putem sa sanctionam echipele de fotbal pentru ca au traditie si am ataca fundamentul unui intreg popor. I-auzi braul ce prostie. Pai m-a intrebat si pe mine cineva ?
  In toata lumea sunt si alte tari decat Romania cu traditie in fotbal unde astfel de argumente nu au rezistat in fata fiscului. Fiorentina, una din echipele cu traditie demna de invidiat, a fost retrogadata fara nici un fel de problema din cauza probl.financiare, chair daca era in primele 5 din seria A. AS Roma s-a aflat si ea la un pas de lichidare din cauza datoriilor iar Olimpique Marsseile , campioana Frantei si campioana Europei, din cauza acelorasi probleme a ajuns in divizia secunda iar patronul la inchisoare.
  Acum trebuiesc facute si ceva investitii:
  -reamenajarea terenului de fotbal si de rugby
  -amenajarea unui teren de antrenament in spatele tribunei oficiale
  -angajarea de antrenori calificati
  -efectuare aunui audit al clubului sportiv
  -construirea exacta si realista a bugetului si facut public mai din timp
  -teren standard 105 x 68

  Cu o pensula data prin tribuna si o baterie(nu de vin) pe la dusuri nu se cheama “conditii pentru sport”….apropo , a trecut vreodata sanepidul pe la stadion, pe la dusuri , pe ca vestiare ?…. are sau a avut vreodata stadionul sau cei care-l detin autorizatie de functionare de la primarie, aut.de la sanepid sau aut. de la pompieri?
  Cine vrea numai stadion ptr.fotbal sa-l faca pe banii lui, nu poate lua fotbalul toata baza sportiva cand se stie foarte bine ca stadionul II a fost construit de rugbysti pentru rugby. Rusine celor care doresc sa fure si sa foloseasca si ce nu este al lor.
  Nu poti cere administratiei locale sa-ti investesca in stadionul tau privat bani multi si tu sa administraezi un fotbal de 2 bani dar pe care incasezi acolo unde este cazul; mii de euro. Mai mereu conducatorii de la fotbal au cerut de la stat finantare, scutiri de taxe, gratuitati, afaceri private pe banii statului etc si in schimb sau fofilit sa prezinte un bilant de profit si pierderi, bugetul pentru anul urmator insotit de dovezi ca este realist ( cont.de publicitate, de sponsorizare, precontracte transferuri, alte surse etc), evaluarea capitalului pe care-l are clubul, plafonul de indatorare sa nu fie mai mare decat cap.social…..toate acestea sunt normele ptr. orice societate comerciala si nu vad de ce nu si ptr. cluburile de fotbal. Lor li se par toate acestea Sf-uri.
  Un buget printre altele trebuie sa cuprinda:
  Cheltuieli contracte fotbalisti – prime victorie
  – prime de obiectiv
  – salariu
  – impozite si taxe
  Cheltuieli antrenori – idem jucatori
  Cheltuieli personal auxiliar
  Cantonamente
  Echipament
  Deplasari
  Barem arbitri
  Transferuri
  Intretinere baza- stadion, sediu, auto etc
  Diverse
  REZULTATUL EFORTULUI FINANCIAR SI UMAN
  ……………………….bani pe care nu cred ca vreun “finantator”, oricat de filantrop ar parea isi va permite sa ii imobilizeze de dragul fotbalului

 13. Marian Chirnogeanu spune:

  Cum ați mai spus:
  „Eu imi doresc echipa de fotbal dar asta nu insemana ca se va face sport in Oltenita si am rezolvat problema . Miscare fizica si sport in adevartul sens al cuvantului nu fac doar 25 de pseudo-fotbalisti .”

  ” Eu imi doresc 5-6 echipe de fotbal ale scolilor generale , cate una pentru grupele claselor V – VI si VII-VIII …..cate una a liceelor ..cu competitii la nivel municipal , turnee etc . Cu acest mod de organizare sunt angrenati in sport peste 225 de elevi doar la fotbal. Daca facem si echipe de rugby , de handbal, basket , volei …..putem ajunge la peste 1300 de elevi de varste diferite angrenati in sport .”

  „Asa cu un lot de 25 de fotbaliatori de duzina care sa pape niste fonduri pe prime , salarii , baremuri arbitraj …..eu care fac sport de la 10 ani si am 46 acum …..atletism , handbal si rugby de performanta ……nu pot fi de acord sa sustin nici macar cu 1 leu .”

  Și cum am spus:
  ”pe ”jucători” îi pasionează fotbalul pentru că ar fi o sursă ușoară de venit”
  Iar acum rectific: Pe uni ”jucători” ”îi pasionează” fotbalul pentru că ar fi o sursă ușoară de venit!

 14. Gheorghe Vasile spune:

  Mai domn Ionescu Dan vorbesti mult si fara rost. Esti si plictisitor pe deasupra. Vrei cumva sa iei locul lui domn Milescu la anul? Esenta e ca echipa asta e un lucru facut fara rost de care se va alege praful nu peste mult timp. Daca mai iese vreun ban ceva pentru vreun ales nu a fost degeaba (pentru alesul local in cauza ca pentru noi este).
  Cu stima pentru oltenitenii obisnuiti

 15. Ionescu Dan Lucretiu spune:

  @ Dl. Gheorghe Vasile :- Nu doresc sa iau locul nimanui ….chiar il voi sustine pe Dl.Milescu pentru inca un mandat . Daca sunt sau nu plictisitor pentru persoana dumneavostra , va rog sa-mi permiteti sa-mi cer scuze …….ca nu am stiut sa va captez atentia in esenta subiectului .

  Sursa : Revista CAPITAL
  http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/dilema-sportului-nostru-cum-faci-performanta-fara-bani-147946.html
  Dilema sportului nostru: cum faci performanță fără bani?
  Autor: Mirona Hriţcu Miercuri, 01 Iunie 2011 238 vizualizări 2 comentarii

  O sumă de 15 milioane de euro investește statul român în sport în 2011, de două ori mai puțin decât Slovenia și de trei ori sub Ungaria. Care sunt, în aceste condiții, șansele de revenire a României pe scena sportivă globală?

  «Statele din întreaga Europă de Est, cu precădere România și Bulgaria, sunt afectate de condiții economice extrem de dure. E firesc ca în aceste țări, ai căror cetățeni se luptă să aibă parte de un nivel de trai decent, sportul să nu mai reprezinte o prioritate. După decenii în care toate programele olimpice au fost integral finanțate de guverne, acum acestea au cu totul alte necesități. Prin urmare, sportivii au ajuns să se lupte mai mult pentru obținerea de sponsori decât pentru atingerea de recorduri.» Nu este o analiză întocmită anul acesta, ci începutul unui articol apărut în ediția din 10 martie 1991 a cotidianului The New York Times. Paralelele dintre situația sportului românesc de acum 20 de ani și contextul actual sunt descurajante. De pildă, un obstacol în calea finanțării sportivilor era, în opinia jurnalistului, faptul că „mare parte din companiile care i-ar putea sponsoriza dau faliment sau se târăsc de pe o zi pe alta.“

  Nu e niciun secret că, și în momentul de față, mărirea și decăderea cluburilor autohtone, indiferent de sportul pe care-l reprezintă, depinde, adesea exclusiv, de bunăvoința finanțatorilor. Probabil cel mai cunoscut exemplu în acest sens este cel al echipei de fotbal Unirea Urziceni, care, după o puternică injecție financiară, devenea, anul trecut, campioana României. Un an mai târziu, răstimp în care patronul Dumitru Bucșaru s-a retras de la cârma echipei, Urziceniul a ajuns, la finalul unui traseu care doar în România pare posibil, pe penultimul loc în Liga 1, fiind retrogradată. Cel puțin la fel de scandaloasă a fost prăbușirea marilor echipe de handbal ale României. După falimentul Rulmentul Brașov, unul dintre cele mai bune cluburi din istoria handbalului românesc, UCM Reșita, vicecampioană en titre și favorită la titlu în acest an, s-a desființat după ce președintele companiei, Adrian Chebuțiu, a fost trimis în arest pentru evaziune fiscală. Iar cu doar două luni în urmă, vedeta sportului, Oltchim Râmnicu-Vâlcea, a fost în pragul colapsului, după ce managerul Oltchim SA, Constantin Roibu, și-a anunțat retragerea. Pe moment, lucrurile par a se fi stabilizat. Oricum, sunt doar câteva dintre exemplele echipelor care, lipsite de surse minime de finanțare proprie, sunt nevoite să stea la mâna patronului.

  Și un ultim paragraf din articolul sus-citat: „Eroziunea sporturilor de performanță din Europa de Est ar putea reprezenta un avantaj nemeritat pentru echipele statelor bogate, cum sunt SUA sau Germania“. În continuare, autorul acuza Comitetul Olimpic Internațional de lipsă de implicare în stoparea acestui fenomen. Și îl cita pe directorul de la acea vreme al instituției, François Carrard, care se dezvinovățea pe motiv că „și în cazul în care ne-am permite să-i ajutăm financiar, aceasta nu ar fi o soluție, ci doar un sprijin artificial. Trebuie ca aceste state să-și schimbe mentalitatea, să realizeze că sportul chiar reprezintă o prioritate, indiferent de situația lor financiară“. Unele au făcut-o, cum este cazul Serbiei, care a excelat de-a lungul ultimilor ani cu precădere în baschet și polo pe apă, iar recent, în tenis, sport în care a devenit una din forțele mondiale: anul trecut a câștigat Cupa Davis, cu contribuția decisivă a celui mai în formă tenismen al momentului, Novak Djokovic. Altele, printre care, din nefericire, ne numărăm, au întârziat.

  Subfinanțare prost împărțită

  „Dezastru în fotbal! România, fără victorie într-un meci oficial de 17 luni“, „Haosul continuă în tenisul nostru“, „Rușine pentru România! Handbalul românesc, un dezastru“, „Colapsul baschetului românesc: umilite în turneul din Ungaria“. Sunt nici 1% din titlurile de presă din ultimul an care deplâng starea actuală a sportului autohton.

  Opiniile trebuie temperate: în final, cu excepția Serbiei, niciunul dintre statele vecine nu a ajuns în prim-planul agendei sportive mondiale în ultimele decenii (dacă omitem Rusia, evident). Una dintre problemele într-adevăr îngrijorătoare este sistemul de finanțare a sporturilor, corelat cu subțierea progresivă a fondurilor dedicate acestui sector. Modul de distribuire a fondurilor îi nemulțumește pe mai toți reprezentanții de seamă ai sportului românesc.

  În opinia lui Carmen Tocală, președintele Federației Române de Baschet, „bugetul trebuie structurat după criterii foarte clare, după structuri sportive, după numărul de echipe, după numărul de sportivi practicanţi, numărul de competiţii naţionale şi internaţionale.

  Bugetul se dă, însă, numai pe medalii, motiv pentru care noi suntem în permanentă suferinţă.“ Sau, în cuvintele preşedintelui Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Octavian Morariu, „sunt îngrijorat de starea finanţelor din sportul românesc. De asemenea, mă îngrijorează această lipsă de reformă din sport şi lipsa de susţinere a acestei activităţi din partea unor federaţii, ca şi din partea politicului.

  În ziua de astăzi, sportul de performanţă înseamnă foarte mulţi bani, iar dacă statul nu creează condiţiile ca aceşti bani să fie câştigaţi de pe piaţa investitorilor ne va fi foarte greu să ne luptăm cu celelalte ţări“. Aflat la conducerea instituției de șapte ani, Octavian Morariu regretă că „atunci când economia mergea bine nu am putut să facem schimbările care trebuiau. Probabil, va trebui să aşteptăm o perioadă, până îşi revine economia, când am putea discuta din nou despre schimbări. Totuşi, până atunci, sunt tot felul de pârghii prin care putem mări finanţarea sportului.

  Mă refer, în primul rând, la tot ce înseamnă jocurile de noroc, la pariurile sportive. Sportul recuperează foarte puţini bani din asemenea lucruri“.
  În România există 64 de federații sportive, ce reunesc circa 240.000 de jucători. Cum puțini dintre noi au auzit până acum de mai multe de 20-30 de sporturi, cifra poate părea surprinzătoare.

  Motivul este că, pe lângă celebrele federații de fotbal, handbal sau tenis, există și cele de ­bridge, fotbal-tenis (cunoscut mai degrabă drept tenis cu piciorul), radioamatorism, go, oină, orientare, scrabble sau popice. Finanțarea acestora diferă radical de la un sport la altul. Prin urmare, poate părea absurd că Federația Română de Haltere (cu 730 de jucători legitimați) are alocat, anul acesta, un buget de trei milioane de lei, aceeași sumă care revine și baschetului (cu 12.400 de jucători), și mult mai mare decât cea de care au parte federațiile de tenis și box, de 1,7 milioane lei, hochei – 1,62 milioane lei, sau, atenție, ciclism, cu doar 750.000 de lei.

 16. Ionescu Dan Lucretiu spune:

  http://dralinpopescu.ro/despre-dr-alin-popescu

  http://dralinpopescu.ro/2011/q-a-sportul-pentru-copil-moft-sau-necesitate.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+DrAlinPopescu+%28Dr.+Alin+Popescu%29

  Q & A Sportul pentru copil – moft sau necesitate?
  Publicat in Articole de specialitate pe June 4th, 2011 de Alin Popescu

  1. De la ce vârstă este indicat să înceapă să facă sport?
  Înainte de vârsta şcolară, copiii se menţin activi fizic şi sănătoşi prin intermediul jocului liber, nestructurat. La vârsta preşcolară, sporturile care scot în evidenţă aspectul distractiv al jocului, fără concurenţă, constituie o posibilă opţiune. Majoritatea copiilor mai mari sunt pregătiţi pentru sporturile de echipă organizate la vârsta de aproximativ 6 ani, atunci când pot urma instrucţiunile şi pot înţelege conceptul de muncă în echipă.
  Nu uitaţi că fiecare copil e o persoană unică, ce creşte si se maturizează în mod diferit. Vârsta, greutatea şi dimensiunile nu ar trebui să fie singurele criterii folosite pentru a decide dacă copilul dumneavoastră este apt pentru practicarea unui sport. Dezvoltarea emoţională este de asemenea foarte importantă. Copiii nu ar trebui împinşi să practice un sport sau să fie plasaţi într-o competiţie pentru care nu sunt pregătiţi fizic sau emotional. Luaţi în considerare participarea copilului numai în cazul în interesul lui interesul lui este prezent şi simţiţi că se poate descurca. Amintiţi-vă, motivaţia copiilor în alegerea unui sport este distracţia.

  2. Care sunt beneficiile pe care le obţine practicând un sport?
  Beneficiile pentru copiii care participă la activităţi sportive organizate sunt numeroase. Ei învaţă despre aptitudinile fizice, precum şi importanţa actului de a avea grijă de corpul lor de-a lungul întregii vieţi. Sportul ajută la însuşirea unor aptitudini sociale şi interpersonale importante, precum şi la conştientizarea valorii muncii susţinute şi a persistenţei. Într-un cadru organizat, copiii fac mişcarea de care au nevoie pentru a rămâne sănătoşi şi îşi dezvoltă obiceiuri cu care vor ramane pe toată durata vieţii lor. Sportul îi ajută de asemenea să înţeleagă şi să îşi dezvolte abilităţile şi punctele forte, cum ar fi agilitatea, coordonarea, rezistenta sau flexibilitatea. Copiii care fac sport au o conştientizare crescută a corpului lor şi sunt mai puţin susceptibili de a face lucruri care le pot dăuna la o vârstă fragedă, cum ar fi fumatul, alcoolul sau consumul de droguri. Multe programe de sport includ noţiuni de nutriţie a tinerilor sportivi, oferindu-le posibilitatea de a afla şi mai multe din lucrurile pe care ar trebui sau mai degrabă nu ar trebui să le facă pentru a păstra sănătatea organismelor lor. Acesta este un aspect deosebit de important acum mai mult ca oricând, deoarece rata de obezitatea la copii este în creştere în fiecare an, în aproape toate părţile lumii.
  Practicarea unui sport poate ajuta un copil să devină mai încrezător în abilităţile sale. Exersând şi muncind pentru a deveni mai buni în orice activitate, nivelul lor de încredere va creşte. În timp această încredere se va extinde şi în alte domenii de activitate din afara sportului, precum studiile sau viaţa personală. Activitatile de grup, cum ar fi sportul organizat, ajută copiii să se identifice cu un anumit grup – echipa lor, de exemplu – lucru esenţial pentru dezvoltarea personală şi socială a unui copil. Cei care nu se simt acceptaţi sau nu au sentimentul apartenenţei la un grup suferă adesea de depresie, anxietate şi o lipsă generală de încredere.
  Activităţile sportive adună de multe ori copii care provin dintr-o varietate de medii sociale şi economice, oferindu-le astfel posibilitatea de a învăţa despre diversitate, şi oferindu-le, în acelaşi timp, posibilitatea de a-şi face noi prieteni. Copiii care participa la aceste tipuri de activităţi învaţă să comunice şi să lucreze mai bine cu colegii lor şi cu adulţii.

  3. După ce ne orientăm când îndrumam copilul spre un sport?
  Înainte de a alege un sport, solicitaţi un examen fizic al copilului. Discutati cu medicul despre planul sportului şi despre solicitările fizice. Trebuie să vă asiguraţi că sportul este corespunzător vârstei şi morfologiei copilului, astfel încât eforturile fizice să fie adaptate rezistenţei musculare şi osoase a acestuia. De multe ori, copiii se accidentează deoarece nu sunt pregatiţi fizic suficient sau au o problemă de sănătate despre care nu au ştiut înainte.
  Pentru o alegere reuşită, trebuie să-i cereţi şi lui părerea. Dacă nu practică sportul respectiv cu plăcere, rezultatele favorabile vor întarzia să apară. Pentru a afla care sport i se potriveşte cel mai bine copilului, cea mai bună metodă este de a-l lăsa să încerce mai multe sporturi înainte de a decide să rămână la unul singur, putându-şi da seama prin comparaţie care îi place şi i se potriveşte cel mai bine. În plus, practicând un singur sport pot sa apară accidentări de suprasolicitare datorită stressului aplicat repetitiv asupra aceloraşi articulatii, oase sau muschi.

  4. De la ce vârstă poate alege singur sportul pe care vrea să-l practice?
  Preşcolarii au capacitatea de atenţie şi concentrare scurtă, şi, prin urmare, întâmpină dificultăţi în a înţelege regulile unui sport complex. Cea mai potrivită activitate pentru ei este una de natură individuală, cum ar fi înotul. La o vârstă cuprinsă între 5-7 ani, copiiilor le lipseşte dezvoltarea fizică şi psihică de a juca, de a urma instrucţiunile şi de a se concentra asupra regulilor în acelaşi timp. Aceşti copii ar trebui să aleagă activităţi sportive care ajută la dezvoltarea coordonării mână-ochi, a agilităţii şi rezistenţei. La aceasta varsta copiii pot alege un sport ca fotbal, gimnastică, înot, ciclism, patinaj şi alte sporturi de contact. Sunt de preferat programele care minimalizează câştigul, dar apreciază efortul şi caracterul distractiv al jocului. Copiii cu vârsta cuprinsă între 8 şi 10 ani înţeleg complexitatea unui sport şi pote alege baschetul, baseballul sau luptele. La vârsta de 10 ani şi peste, copiii pot fi pregătiţi mental si fizic pentru sporturile de contact. Pot alege fotbal sau rugby, dar continuaţi să monitorizaţi semnele lor de maturitate şi de interes. Chiar dacă copilul dumneavoastră se transformă şi atinge vârstele de calificare pentru un anumit sport, nu înseamnă că el sau ea este pregătit corespunzător. Explicati-i avantajele şi dezavantajele practicării fiecărui sport, dar lasaţi ca decizia finală să aparţină copilului.

  5. Există situaţii în care nu ar trebui să facă sport? Dacă da, care sunt acestea?
  Copiii cu astm au fost descurajati in trecut să practice unui sport, dar nu mai este cazul astăzi. Fiind activi, petrecand timp in aer liber, ei îşi menţin o greutate sănătoasă, se distrează şi îşi pot consolida de fapt, muşchii respiratori, ajutând plămânii să funcţioneze mai bine. Ca şi in cazul celorlalţi, copiii care au diabet sunt mult mai sănătoşi dacă practică un sport. În funcţie de afecţiunea pe care o are copilul, puteţi alege un sport sau altul, astfel încăt să beneficieze la maximum de avantajele exerciţiului fizic, dar mişcarea nu este contraindicată.

 17. Ionescu Dan Lucretiu spune:

  @ Gheorghe Vasile ……nu stiu care-i numele si care prenumele 🙂

  Fostul capitan al echipei nationale este fiul actorului Costel Constantin si este prietenul meu .
  Cititi va rog cu atentie !!!!!!

  http://frr.ro/2011/06/08/tudor-constantin-%E2%80%93-uriasul-din-carpati/

  Tudor Constantin – Uriasul din Carpati

  Tudor Constantin este o figura emblematica a rugby-ului romanesc. Jucator de 1.98, international roman si component de baza al catorva formatii din Top 14, Tudor, care a evoluat in linia a II-a a ramas in memoria iubitorilor de rugby cu supranumele de „Uriasul din Carpati”.

  De la coada la langosi la… rugby

  Modul com a intrat Tudor Constantin in rugby este povestit cu un haz aparte de „urias”. Primul sport pe care l-a practicat a fost baschetul, unde a ajuns datorita inaltimii sale. „Stateam la coada sa imi cumpar langosi, produs pe care il serveam cu multa placere. Deodata s-a apropiat de mine si a inceput sa ma studieze un tip matur. Nu am stiut ce vrea si primul impuls a fost unul de a mari atentia. Era Coli Mitrea, antrenor la Triumf Bucuresti. M-a intrebat daca nu vreau sa vin la rugby sa vad daca imi place”, rememoreaza Tudor.
  Cand a ajuns la stadion s-a ivit insa alta problema. Pentru ca purta masura 48 la picior, nicio gheata nu era potrivita. A luat loc in tribuna pentru a vedea primul meci de rugby din viata sa pe viu. Se infruntau doua echipe de acceasi varsta, iar firul amintirilor se reinnoada rapid: „La pauza Coli Mitrea m-a intrebat daca imi place si daca as vrea sa intru pe teren. I-am raspuns afirmativ si am intrat. Eram cel mai inalt de pe teren, iar fizicul ma avantaja. Cand plecam la atac parcurgeam destui metri pana sa ma prinda mai multi adversari. Evident ca nu aveam instincte rugbystice, iar cand eram inconjurat ridicam mingea deasupra capului, ca la baschet. Nici asa adversarii nu ajungeau la ea, pentru ca eram foarte inalt. Unul mai inteligent m-a lovit insa peste mana si doar asa am putut fi deposedat”, zambeste Tudor Constantin.

  Din Bulgaria pana in… Noua Zeelanda

  Imediat ce a ajuns la rugby s-a ivit si ocazia unui prim turneu peste hotare, in Bulgaria. La acea varsta, Tudor a considerat o mare realizare fptul ca pleaca peste granita si nu a lasat rugby-ul pe planul secund. La 16 ani era legitimat atat la rugby, la Gloria Bucuresti, cat si la baschet unde evolua la nivel de seniori, in „Onoare”. Intre 18 si 19 ani a evoluat pentru Energia Bucuresti, iar apoi a ajuns, pentru satisfacerea stagiului militar, la Steaua, in marea echipa condusa de Florica Murariu.
  Prima sa mare aventura a fost insa plecarea in emisfera sudica, la varsta de 20 de ani, in Noua Zeelanda. A evoluat acolo la formatia Kiatoa din orasul Palmerston North. „Atunci am lut contact cu ceea ce inseamna rugby-ul adevarat. Am evoluat pe stadionul pe care anul acesta, la Cupa Mondiala, Romania va juca impotriva Georgiei”, mai spune Tudor.
  Ce coincidenta, tot la un meci cu Georgia, peste ani, Tudor Constantin avea sa incheie cariera de international.

  Steaua, Dinamo, echipa nationala

  Dupa un an petrecut departe, in Noua Zeelanda, Tudor a revenit acasa, la Steaua. A fost campion cu echipa militara, dupa care s-a transferat la Dinamo, pentru ca la Steaua se amana momentul in care urma sa fie facut ofiter. Trecut in curtea rivalei, a devenit imediat locotenent in cadrul MAI. Intre timp a facut doi ani de studii universitare la medicina, dupa care a renuntat si s-a inscris la Drept, facultate pe care a si terminat-o cu brio. Intre 1992 si 1995 a fost campion national cu Dinamo si a debutat in nationala, cu Rusia, scor 36-6.
  O amintire frumoasa pastreaza si de la Cupa Mondiala Universitara, care a avut loc in 1992, in Italia. „Am avut o grupa foarte grea atunci, cu Noua Zeelanda, Tara Galilor si Olanda. I-am batut pe galezi cu 25-6 si am tinut piept neozeelandezilor. Ne-am calificat contrar previziunilor in optimi. Oficialii nostri nici nu mai inchiriasera autocar pentru deplasarea noastra la jocul din optimi, crezand ca nu ne vom califica. Atunci galezii au facut un gest extraprdinar. Au luat jumatate din formatie in autocarul lor, iar ceilalti s-au descurcat cumva sa ajunga din Sicilia in Sardinia”, spune Tudor. Din acea echipa universitara a Romaniei faceau parte Branza, fratii Guranescu, Solomie, Nichitean, Draguceanu sau Costea. Antrenor era Constantin Fugigi.

  Top 14 – deplina consacrare

  In 1995, Tudor se transfera in Franta, la Tarbes. Va juca aici pana in 1998, cand trece la Racing Metro 92 Paris. Cariera sa in Top 14 continua din 2000 pana in 2002 sub culorile celor de la Bordeaux-Begles, o echipa redutabila la acea ora, care avea in componenta 5 argentinieni si un neozeelandez. „De unde la noi eram cel mai inalt, in Franta ajunsesem cel mai scund om de linia a II-a”, ne spune „Uriasul”.
  In 1999 a fost capitanul echipei nationale la Cupa Mondiala, echipa repurtand o victorie, 27-25 cu SUA. In 2002 s-a retrs de la nationala dupa un meci cu Georgia. Tudor suferise o ruptura de aductor si nu mai putea fi la capacitate maxima. Avea 33 de ani.

  Cum a ratat Alin Petrache contractul carierei

  In 2000, la Racing Metro 92 Paris aparusera problemele financiare. Echipa pariziana avea in componenta 3 jucatori romani: Tudor Constantin, Razvan Mavrodin si Alin Petrache, actualul presedinte al FR Rugby. „Cel mai mare antrenor francez, Bernard Laporte, cu care ma cunosteam bine, mi-a telefonat si mi-a spus ca vrea sa ne transfere pe toti, la pachet, la Stade Francaise. Tinta lui era Petrache, pe care il voia cu orice pret in echipa. Eu am fost pe post de traducator la discutia dintre Alin si Laporte. I s-a propus atunci lui Petrache sa semneze un contract in alb, iar in ultimele patru luni care il legau de echipa pariziana sa joce la formatia secunda a clubului. Dupa aceea ar fi intrat in prima echipa. Nu stiu ce calcule si-a facut Alin atunci, insa desi eu i-am sustinut varianta lui Laporte, Petrache nu a acceptat si probabil a ratat cea mai mare sansa a carierei”, povesteste Tudor Constantin.

  A marcat un eseu care nu a fost contra Frantei

  Intrebat despre un eseu care i s-a intiparit in memorie, Tudor devine iarasi nostalgic si incepe a depana alte amintiri. „Jucand in linia a II-a nu am avut asa de multe posibilitati sa culc balonul in terenul de tinta. Totusi, la Castres, intr-un meci cu Franta, am inscris un eseu de neuitat. Prima data am inscris, dar arbitrul a considerat ca am facut-o din doua miscari si mi-a anulat incercarea. A dictat gramada de la 5 metri cu introducerea noastra. S-a format apoi o spontana dupa ce am scos balonul de acolo, iar eu m-am aruncat spre terenul francez de tinta. Am fost blocat la 10 centimetri de eseu. Veam balonul sub mine, undeva in zona pieptului. Eu fiind masiv, nu se vedea unde era mingea. Aveam capul in terenul de tinta iar arbitrul nu putea vedea nici el balonul. Ca sa il derutez, am aruncat mingea in sus de bucurie, iar el a validat eseul”, isi aminteste Tudor.

  Racing – o echipa de intelectuali

  „Intotdeauna mi-a placut sa cred ca sportul este apanajul elitelor. Fara a jigni pe nimeni, pot spune ca cea mai frumoasa perioada a fost cea de la Racing, in care eu, locotenent si absolvent de drept fiind, eram printre cei mai putin scoliti. Era in vestiar o aripa, Francois Pison, care facea a doua facultate si era doctor in limba franceza, cu toate ca era arab la origini. Mai era si John Daniel, care absolvise la Oxford si facuse apoi facultatea de jurnalistica. John refuzse contracte avantajoase de la echipele mici de provincie, preferand sa ramana la Paris ca sa isi paota face si meseria de jurnalist asa cum trebuie. Sportul m-a invatat si m-a schimbat enorm. Si eu provin dintr-o fmilie de intelectuali si de accea imi place acest mix de scoala si sport”, mai spune Tudor.

  A fost managerul echipei nationale

  In 2007, Tudor Constantin a fost numit managerul echipei nationale a Romaniei. „Era o perioada grea in care jucatorii care evoluau in Franta nu prea se intelegeau cu cei care jucau in Romania. Aveam probleme si cu mentalitatea societatii. Am cerut spre exemplu un antrenor de aparare, care pentru mine practic inseamna alt sport, si mi s-a spus ca nu avem bani pentru asta. De asemenea, am incerct sa impun programe de pregatire individuala, in functie de capacitatea si factorii antropometrici ai fiecarui jucator. La rugby nu merge cu pregatirea la gramada. Nici sta nu s-a putut, asa ca mi-am dat seama ca exigentele mele nu sunt intelese”, isi reaminteste Tudor.

  Mircea are 12 ani si 1.85 metri

  Tudor a ramas un iubitor impatimit de rugby. Actulmente se ocupa de o firma lider pe piata distributiei de zahar, Lemarco, si are un fiu, Mircea, de 12 ani, care deja masoara 1.85 metri. „L-am dus la rugby si la baschet si tin neaparat sa faca sport pentru a-l disciplina si a-i construi o baza solida”, incheie Tudor

 18. Gheorghe Vasile spune:

  Un sfat pt dl Ionescu Dan : daca scrii asa mult nimeni nu o sa se oboseasca sa citeasca, mai ales ca foarte multi nici nu au habar. Acum am citit propunerea de HCL din 2005 de asociere a Consiliului Local cu Clubul Navol. Cred ca ar fi fost o idee foarte buna daca ar fi fost adoptata, dar ce te faci cu alesii nostrii, daca nu a iesit banul pentru nici unul dintre ei de ce sa faca un lucru benefic. Sincer nu am incredere in nici unul dintre ei nici cat negru sub unghie si sunt convins ca nu stiu cum sa faca sa mai prinda vreun contract banos pentru ei personal sau vreo alta combinatie de unde sa alimenteze conturile, ale lor sau ale apropiatilor. Acum cred sincer ca nu faci parte din categoria lor si tare as vrea sa iei locul lui Milescu, nu sa-l sprijini. Tu esti un om onest, dar am observat ca ai tendinte sa te guduri pe langa Milescu & co. Sper sa treci peste etapa asta, sa-ti dai seama ca un om onest nu se poate asocia cu banditii, ca devine ca ei. Iti doresc multe succesuri pe viitor, si sper sa nu ma insel in privinta ta.

 19. Ionescu Dan Lucretiu spune:

  @ Dl. Gheorghe Vasile : Multumesc pentru apreciere si tare mi-ar placea sa ne cunoastem si personal . Doar asa putem face schimb de idei si sa avem o conversatie cu substanta .
  Cand am spus ca-l sustin pe Dl.Milescu nu am mintit cu nimic . Indiferent ca unora le place sau nu ….este totusi Primarul Municipiului Oltenita si daca vrem sa avem si ceva realizari …el Primarul trebuie sprijinit . In viata nu poti face totul de unul singur . Toate se fac cu oameni si este bine ca din cand in cand sa te mai uiti si-n urma sa vezi daca te mai urmeaza cineva …….eu il urmez atata timp cat va mai fi Primar si-i voi respecta si functia .
  Te asigur ca daca ma guduram sau ” spalam urechi ” din 2000 pana acum eram departe …..ii las pe altii sa guste ceara din urechile puterii 🙂
  Eu am o vorba : m-am nascut in pielea goala si am sa mor imbracat intr-un costum de haine si bagat intre 6 scanduri . Atat iau dupa mine ………………..

  Te salut cu sincera amicitie si respectul cuvenit
  Dan