Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură şi-a deschis porţile şi la Olteniţa

La Olteniţa s-a deschis Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură, o reprezentanţă a Camerei de Comerţ Călăraşi. Inaugurarea sediului s-a făcută pe 23 iunie, începînd cu ora 11,00. În spatele panglicii tricolore de inaugurare au stat 5 persoane: viceprimarul Florian Cercel, preşedintele Camerei de Comerţ Călăraşi Marian Drăgan, deputatul Dumitru Boabeş, preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi Răducu Filipescu, reprezentantul Clubului Oamenilor de Afaceri Leonard Florin Petre. Sediul este un Bussines Center care încorporează Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Olteniţa, un centru de consultanţă privind accesarea de fonduri europene şi un club al oamenilor de afaceri din zonă.

Preşedintele Camerei de Comerţ Călăraşi, Marian Drăgan, le explică celor prezenţi la eveniment că scopul constituirii punctului de lucru este mărirea gradului de comunicare: „Concursul pentru acest punct de lucru a fost dat de mai mulţi oameni de afaceri, ceea ce căutăm este să mărim gradul de comunicare, toate informaţiile din aceeaşi zi să ajungă şi la Olteniţa, astfel încât de toate informaţiile să beneficieze şi oamenii de afaceri din Olteniţa. Avem sprijinul tuturor organelor centrale, va veni şi domnul prefect să vadă punctul de lucru. Va trebui să ţinem o strânsă legătură cu autorităţile locale, vom căuta să punem în valoarea şcoala de afaceri a Camerei de Comerţ şi aici am în vedere şcoala de reconversie profesională prin faptul că se va dezvolta multă industrie la Olteniţa dar şi în alte domenii, să începem să elaborăm studii, să ne atragem oportunităţi.”

Viceprimarul Florian Cercel doreşte ca acest centru nu doar să existe, ci să şi funcţioneze: „Nu înseamnă că dacă suntem de culori politice diferite trebuie să ne punem piedică unul altuia. Avem nişte relaţii cu oamenii de afaceri cu bulgarii din Tutrakan, am făcut un centru de afaceri româno-bulgar, urmează ca activitatea acestui centru să-l facem să şi funcţioneze, să avem întâlniri cu vecinii şi să vedem ce putem face. Administraţia locală nu se poate implica prea mult pentru că legislativ nu prea poţi să intervii să creezi nişte condiţii agenţilor economici sau investitorilor. Dacă vine un investitor şi-ţi creează o investiţie mare şi nişte surse de venit la Consiliul Local care la un moment dat este o valoare, dacă evaluezi pe 5 ani sau 10 ani, mult mai mare decât valoarea unui teren pe care îl cer. Legislaţia nu permite ca un investitor care are o anumită dimensiune şi o anumită cifră de afaceri să poţi să-i oferi direct cu o garanţie acea suprafaţă de teren pe care să facă investiţia. Sper să reuşim nişte iniţiative legislative care să mărească puterea autorităţii locale în acest sens.”


Directorul Băncii Transilvania-filiala Olteniţa descrie situaţia actuală a afacerilor din România, în special din zona Olteniţa. Alţi invitaţi au ţinut câte un speech, printre care deputatul Dumitru Boabeş, preşedintele Consiliului Judeţean Răducu Filipescu şi unul din administratorii Transdanube Industries, Gheorghe Săvulescu. Acesta din urmă le-a explicat invitaţilor cât de greu se pune pe picioare o afacere în România, ce piedici întâmpină investitorii străini în România şi de asemenea ce greu se dezvoltă o afacere în cadrul actualei legislaţii: „Sperăm să devenim membri activi ca şi ceilalţi agenţi economici din zonă. Din păcate legislaţia în vigoare nu dă nici un avantaj către investitorii străini, de aceea sunt şi puţini investitori. Guvernul actual nu ne-a dat nici măcar o sticlă cu apă, ca să nu spun de un metru pătrat de teren sau ceva facilităţi de energie electrică, de aceea batem pasul pe loc cu proiectul, pentru că Transelectrica care se fofilează tot timpul, nu vrea să mărească puterea de livrare a energiei de la 40 la 60 de mw cât avem noi. Sperăm ca pe viitor să avem cât mai multă înţelegere din partea autorităţilor locale iar în luna septembrie să semnăm contractele de livrare a echipamentelor cu firma Danielli. Avem autorizaţia de construcţie de la primărie, care, deşi legislaţia nu i-a ajutat, am obţinut autorizaţia. Studiul de fezabilitate şi cel de mediu sunt aprobate acum rămâner să ne descurcăm singuri. Am investit până în prezent peste 25, 26 de milioane de euro banii familiei Gupta, nici un ban de la bănci. Pe 10 iulie investitorul principal va veni cu un bancher de la City Bank de la Londra în speranţa să-i convingă pe cei de la City Bank Bucureşti şi BCR Romînia, care nu vor să dea o linie de credit mai mare de 10 milioane ori la o investiţie de 150 de milioane de euro nu ne satisface ce ne oferă băncile româneşti. Trebuie o garanţie externă, de aceea s-a orientat la City Bank Londra, având în vedere bunele lor relaţii cu acest grup de firme, sediul financiar al firmei familiei Gupta este în Dubai şi la recomandarea City Bank Dubai avem şanse sperăm să accesîm şi nişte fonduri mai consistente.” declară Săvulescu.

Laura Suzeanu

Comentarii

 1. Gheorghe Vasile spune:

  Extrordinar ! Tresalt de fericire ca s-a deschis si la Oltenita o Camera de Comert si Industrie. Adevarul e ca asta mai lipsea, in rest avem de toate. Comert avem – la piata: morcovi, postarnac, rosii, toate import Turcia cu eticheta de Romania, dar industrie de unde fratilor. Vedeti voi vreo industrie in orasul nostru?

 2. marin barbu spune:

  Iar vorbesc niste oameni care habar nu au…dnul de la TRANSDANUBE dansul stie ce inseamna 70MW putere?Il asigur ca habar nu are! trebuie sa sufere toti consumatorii pana la Frumusani ,inclusiv ca dansi refuza sa inteleaga ca alta solutie nu exista decat sa investeasca totusi…..la cati bani au spus ca au investit dv ati vazut in ce?Exemplu il aveti la CL : a venit totusi o fima serioasa SAINT GOBAIN si nu numai ca au construit o LEA 110KV au construit statie de transformare intelegand ca totusi nu trebuie sa sufere consumatori casnici ca dansi sa faca profit ,chia daca au infiintat locuri de munca si CL a avut de castigat de pe urma lor ,pe cand la noi vorbe…ca avem conturi in Dubai ….ca,vai familia indiana a avenit cu bani de acasa….daca aveau ganduri serioasa ,de 4 ani decat se zbate pe aici ar fi facut ceva…da ei fac si au cu totul alte interese…

 3. Ionescu Dan Lucretiu spune:

  @ Gheorghe Vasile –
  Ziarul Pro SPORT sau Gazeta Sporturilor au in proportie de peste 90 % informatii numai din fotbal . Sa se numeasca simplu „Pro Fotbal ” ……….asa si cu C.C.I.C – Oltenita