Copiii olteniţeni au fost fericiţi de ziua lor

Ziua de 1 Iunie a fost la Olteniţa marcată de fiecare conducere de şcoală generală în parte, în funcţie de programul specific şcolii.

La Şcoala Generală nr. 1 a avut loc un program amplu de activităţi artistice dedicate zilei celor care ne fac să zâmbim mereu. Ziua lor s-a desfăşurat pe terenul de lângă sala de sport a Liceului “Neagoe Basarab”.

Poliţiştii de frontieră olteniţeni au primit 250 de copii de la fiecare şcoală din  municipiu cu ocazia zilei lor, de Zilele Porţilor Deschise.

Copii de la 7 la 14 ani au fost introduşi în lumea frontierelor române, ofiţerii şi subofiţerii de poliţie de frontieră au fost alături de vizitatori care, pentru a înţelege practice ce fac cei care ne apără frontierele au fost lăsaţi în vehiculele, ATV-urile şi şalupele aflate în dotarea instituţiei. Larmă, zgomote de sirenă, voci de copii prin staţiile ce aparţin autovehiculelor de teren, bucurie la cârma şalupelor sau pe ATV-uri, apoi aparatele de antrenament ale instituţiei din sala de sport încercate de copii-cam aşa au petrecut copiii de 1 Iunie la Poliţia de Frontieră Olteniţa până după orele prânzului.

Copiii au putut să se joace cu câinii lupi dresaţi de poliţiştii de frontieră, au văzut cum se ridică amprentele folosind trusa criminalistică, au privit prin camerele de supraveghere a frontierei dotate cu termoviziune. Toţi au plecat încântaţi, mulţi dintre tineri manifestându-şi dorinţa de a ajunge şi ei poliţişti de frontieră când vor ajunge la vârsta maturităţii.

După amiaza a continuat cu desene pe asfalt în Parcul Central şi demonstraţii de face-painting pentru preşcolari şi şcolari. De la ora 19,00 s-a dat startul unui meci demonstrativ de fotbal al Asociaţiei Sportive “Vulturii” pentru clasele I-IV, dar şi pentru clasele V-VIII pe terenul de sport din incinta Parcului de Agrement. Părinţii copiilor au participat la un concurs Dart’s şi la unul de baschet de aruncare la coş.

În cadrul proiectului educaţional „Copiii Dunării” încheiat între elevii ciclului primar al Şcolii „Spiru Haret” Olteniţa şi Liceul “Hristo Botev”, din Turtucaia, pe 1 iunie 2011, a avut loc la malul Dunării un schimb de mesaje luminoase între copiii celor două oraşe. Acţiunea a început la ora 21:30, când elevii claselor a II-a A şi a III-a B, însoţiţi de părinţi şi coordonaţi de prof. învăţător primar Daniela Constantinescu şi prof. învăţător primar Carmen Ţurcanu Samara, au transmis un salut prietenesc plin de lumină copiilor bulgari din clasa a III-a B, părinţilor şi învăţătoarei Stateva Rumyana Krasteva. Mesajele sonore au creat o atmosferă emoţionantă de ambele părţi.
Seria activităţilor bilaterale va continua în anii următori, întărindu-se astfel prietenia dintre copii, părinţi şi cadre didactice.

Ziua de 1 Iunie este o sărbătoare a cărei poveste a început pe 23 aprilie 1920, în Turcia. Cum s-a ajuns însă la data de 1 iunie nu se ştie exact. Varianta cea mai răspândită este cea conform căreia, în 1925, unul din consulii Chinei la San Francisco a strâns copiii orfani de origine chineză pentru a sărbători Festivalul Dragonului. Întâmplarea a făcut ca acest lucru să se petreacă de 1 iunie, zi în care avea loc şi Conferinţa Mondială pentru Protejarea şi Bunăstarea Copiilor de la Geneva.
Ulterior a fost preluată de multe state ca Zi a Copilului, în special de cele comuniste. Ziua de 1 Iunie este deseori percepută ca fiind o invenţie comunistă.

Data aniversării zilei copilului diferă de la o ţară la alta. Un număr de 25 de ţări în general foste sau actuale comuniste sărbătoresc pe 1 iunie, iar printre alte zile alese pentru această sărbătoare menţionăm: 6 ianuarie pentru Uruguay, 30 aprilie în Mexic, 5 mai pentru copiii din Japonia, 12 octombrie pentru Brazilia, 14 noiembrie în India, 25 decembrie în ţările din Africa Centrală. Există şi ţări în care data nu este fixă, stabilindu-se după cum urmează: ultima duminică din mai se aniversează ziua copilului în Ucraina, a treia duminică din luna iulie în Cuba, a doua duminică din luna august în Argentina, a patra zi de miercuri din luna octombrie în Australia.

În Cehia, deşi se sărbătoreşte pe 1 Iunie, Ziua Copilului nu este recunoscută oficial, iar în Italia şi Israel nu se sărbătoreşte deloc.

Laura Suzeanu

Comentarii

  1. radu adriana spune:

    Vreau sa le felicit pe d-nele invatatoare ,care au organizat acest schimb de mesaje luminoase,copiii au fost foarte fericiti si incantati de acele semnale intre ei si copiii bulgari.

  2. Stefi Kapincheva spune:

    A fost o seara foarte frumoasa cu emotii.Copii , parinti si invatatoarele a fost incantati, sa bucurat mult .Salutari pentru toti inplicati in proiectul „Copii din malul Dunarii”