Ziua de Înălţare cinstită cum se cuvine la Olteniţa

Biserica creştină sărbătoreşte, la 40 de zile după Învierea Domnului, un mare eveniment din viaţa Mântuitorului Iisus Hristos, Înălţarea la cer, ultimul, din activitatea Sa pământeană. Pentru noi, românii, sărbătoarea Înălţării Domnului mai are un sens: acela de cinstire şi pomenire a Eroilor şi Martirilor Neamului, care şi-au dat viaţa pentru apărarea şi întregirea ţării, pentru dreptate şi adevăr.

Monumentele din Olteniţa ridicate în cinstea eroilor martiri au primit coroane de flori pe soclurile ridicate în cinstea eroirlor martiri. Oficialităţile locale, reprezentanţi de instituţii publice din oraş, firme particulare, partide politice, reprezentanţi ai instituţiilor de învăţământ, consilierii au fost cei care au cinstit locul dedicate eroilor. După depunerea de coroane, la statuia din centrul municipiului, mai mulţi preoţi din Olteniţa au ţinut o slujbă de pomenire a eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă. A urmat salutul celor de la Jandarmeria Olteniţa: 3 focuri de armă în aer în semn de recunoştinţă pentru eroi. Femeile au adus colivă special făcută pentru această zi. Mai multe grupe de copii de grădiniţă au venit să asiste la eveniment, după care micuţii au depus şi ei buchete de flori la Mormântul Eroilor. Coloana oficială şi olteniţenii au pornit apoi pe jos către statuia Eroilor din curtea bisericii ce poartă hramul “Înălţarea Domnului”, pentru pomenirea altor eroi, slujbă finalizată cu 3 focuri de armă.

Părintele Ienică Ionel, cel care s-a ocupat de organizarea evenimentului de ieri, a declarat pentru Radio Voces Campi că sărbătoarea de Înălţare este importantă nu doar prin mesajul transmis şi dubla semnificaţie, cât mai ales pentru faptul că este o mărturie vie a faptului că toţi cei care suntem credincioşi în Dumnezeu şi jertfa fiului Său vom ajunge la ceruri după învierea noastră. Acesta a oferit o icoană în dar primarului municipiului Olteniţa, Costinel Milescu.

Părintele Bogdan Cipleu de la parohia “Sfântul Gheorghe” Olteniţa spune că această zi are o conotaţie specială în viziunea sa, Înălţarea Domnului având foarte multe interpretări ecleziastice. Părintele Cipleu este de părere că eroi pot fi numiţi şi cei care au îndurat ororile comunismului, cei care şi-au jertfit anii, viaţa în închisorile comuniste, cei care au luptat pentru libertate, recunoaşterea valorii umane, identitatea naţională. “Aceşti martiri nu sunt pomeniţi niciodată cu ocazia acestor zile dedicate eroilor.” spune părintele Bogdan Cipleu.

Primirea în curtea bisericii “Înălţarea Domnului” a oficialităţilor locale şi comandanţilor de structuri armate a fost făcută cu pâine şi sare.

Slujba de Înălţare la biserica ce poartă acelaşi hram şi unde slujesc părintele Ienică Ionel şi Constantin Simion, a adunat foarte mulţi credincioşi din Olteniţa şi împrejurimi în dimineaţa de 31 mai.

De Înălţare, sărbătorim Ziua Eroilor, Biserica noastra săvârşind, prin preoţi şi ierarhi, parastase sau slujbe de pomenire şi rugându-se pentru iertarea păcatelor şi veşnica odihnă a sufletelor celor care, din dragoste de ţară, neam şi biserică, şi-au dat viaţa. Jertfa lor va rămâne veşnică în amintirea noastra.

Laura Suzeanu

Comentarii

  1. Cipleu Rodin Bogdan spune:

    Cât interes manifestăm faţă de cinstirea martirilor acestui neam (el însuşi martir) se vede din numărul mare de comentarii în care cetăţenii Olteniţei îşi exprimă sentimentele, părerile şi convingerile vis-a-vis de jertfa eroilor, ostaşilor şi luptătorilor români.
    Suntem deformaţi de nepăsare, de depersonalizarea începută în comunism şi continuată cu succes în aşa-zisă libertate post decembristă.O libertate a depărtării omului de semenii săi, de moralitate şi în general de orice sentiment sau trăsătură ce caracterizează umanul.O libertate a importului oricărui lucru şocant sau a manifestărilor tembele.Rupţi de Dumnezeu şi de gena normalităţii, de convieţuirea în comunicare şi comuniune, am ajuns la statura unor jalnici gheşeftari care trăiesc având convingerea că sunt centrul Universului.
    Cu greu (sau niciodată) descoperim în cel de lângă noi un prieten, un partener, un egal…
    Eroii şi martirii au trăit in alte vremuri… acum trăim NOI !