Executivul Primăriei şi Consiliul de Administraţie al Spitalului Olteniţa au metode proprii pentru funcţionarea spitalului

Comitetul Director al Spitalului Municipal Olteniţa a solicitat Consiliului Local avizul pentru angajarea unor îngrijitoare, ce urmau să fie preluate de la Spitalul Budeşti. În adresa de solicitare trimisă primăriei se mai menţionează faptul că pentru plata salariilor îngrijitoarelor se primesc fonduri suplimentare de la Casa de Asigurări de Sănătate Călăraşi. De asemenea, în adresa semnată de manager dr. Liana Petculescu este specificat faptul că secţiile “pediatrie”, “interne” şi “camera de gardă” îşi desfăşoară activitatea în condiţii foarte grele şi este nevoie de personal.

Consilier PDL şi Preşedintele Consiliului de Administraţie al Spitalului Olteniţa, Viorel Pironea, încearcă să explice o situaţie şi să-şi exprime punctul său de vedere vis a vis de situaţia din spital, explicând celor prezenţi în şedinţă că este împotriva acestor cereri pentru simplu motiv că organigrama spitalului este extrem de încărcată. Acesta a exemplificat în primă fază cu ce se întâmplă la poarta spitalului, după care a vorbit şi de supraveghetori. “Toată lumea intră şi iese cum vrea, când vrea, necontrolat, neplătind o taxă de vizitator, neavând un program de vizită. Avem 4 supraveghetori la un grup electrogen, care este automat. Avem 3 supraveghetori la central termică, care este automată. Avem nu ştiu câţi referenţi şi acum vrem încă 3 îngrijitori. Sunt convins că dacă conducerea spitalului gestionează mult mai bine personalul existent, nu mai vorbim de ocuparea numărului de paturi, atunci lucrurile vor sta altfel. Acum, toată lumea încearcă să facă intervenţii. Sunt împotriva angajării acestor persoane, indiferent de consecinţe. Luna trecută, salariile s-au plătit la limită.” spune Pironea.

Primarul Costinel Milescu a expus consilierilor punctul său de vedere în urma acestor solicitări, arătându-le celor prezenţi la şedinţă ce presupune un bun management sau unul defectuos, dar şi soluţia pentru supravieţuirea Spitalului Municipal Olteniţa: “Începând cu 2011, prin Hotărâre de Guvern s-a limitat procentul de salarii din veniturile spitalului. Acesta nu trebuie să depăşească 70%.  Singura şansă ca spitalul să ia salariile în continuare este să-şi creasca veniturile. La un grad de ocupare de 60%, spitalul nu numai că în următoarele luni nu-şi va lua salariile, dar vor fi probleme şi cu celelalte fenomene: contracte, utilităţi şi altele pentru că schema de personal nu este dimensionată corespunzător, sau mai bine spus a fost dimensionată pentru un spital cu 250 de paturi…Consiliul de Administraţie a recomandat doamnei manager să facă o analiză, astfel încât să-şi redistribuie personalul excedentar pe care-l are, pentru că în curând nu-şi vor lua salariile…Cum le-am prezis că vor rămâne fără bonuri de masă, uite că după 6 luni aşa a fost. Şi aşa se va întâmpla şi mai departe, pentru că, din prognoza veniturilor spitalului, în noiembrie şi decembrie, angajaţii nu-şi vor lua aproape deloc salariile. Nu vă spun ce presiuni au fost cu Spitalul Budeşti să angajăm 17 persoasne pentru că li s-a spus verbal de Casa de Sănătate că va da venituri suplimentare. Spitalul trebuie să-şi crească veniturile pentru a avea venituri suplimentare. Casa de Sănătate nu va da nimic” susţine primarul Milescu.

Opinia viceprimarului Florian Cercel a venit să întărească ideea că este foarte important cum se conduce o instituţie, în special una cum este spitalul Olteniţa: „Doresc ca acest spital să funcţioneze, chiar dacă am fost împotriva preluării lui. S-a preluat, a intrat în derivă, doamna manager în loc să ia decizii corecte, aruncă pe noi. Nu este posibil să vină persoane cu cerere de angajare şi să ne spună că i-a trimis doamna directoare să aprobe cererea. Nu ne ocupăm de aşa ceva. Această solicitare nu este de competenţa noastră. Eu cred că trebuie să purtăm o discuţie foarte clară cu conducerea spitalului, să vedem ce s-a întâmplat într-un an de zile şi să clarificăm ce trebuie să facă o conducere a unui spital, în aşa fel încât această instituţie să funcţioneze. Trăim nişte vremuri extrem de complicate, trebuie luate decizii, numnai că aici este o profesie că nu ştiu câţi dintre noi se pricep. S-o ascultăm şi pe doamna directoare şi conducerea spitalului, acest Consiliu de Administraţie, problemele trebuie să fie cunoscute şi de noi şi să vedem ce poate să se întâmple. În şedinţa lunii viitoare, când se face un an de preluare a spitalului, doamna directoare şi Consiliul de Administraţie să se prezinte în faţa noastră cu situaţia economică a spitalului şi ce probleme de personal are. Măcar să ascultăm problemele.” declară Cercel.

Spitalul Municipal Oltenita

Primarul Constinel Milescu mai spune că în spital sunt două gestiuni, ceea ce nu este normal.

Cererea a fost astfel respinsă, urmând ca pe parcurs să se facă o analiză mai atentă a situaţiei financiare şi de personal din spitalul olteniţean.

Laura Suzeanu

Comentarii

 1. Ionescu Dan Lucretiu spune:

  Buna ziua !
  Cati salariati are Spitalul Oltenita ?

  Care este numarul total de paturi ?

 2. Ionescu Dan Lucretiu spune:

  182 de paturi si cati salariati ?

 3. marius stan spune:

  Era oare necesar sa preia primaria acesta epava , numita spital? De ce sa platim noi , cetatenii de rand angajatii acestui spital , unde oricum nu suntem tratati , platim un personal supradimensionat si o nesimtire crasa.Eu , personal cand am avut probleme am mers la bucuresti .Este vorba de sanatate , nu de o marfa…Dar daca am fost asa destepti sa preluam un mort , acum trebuie sa il resuscitam , poate invie.Numai ca aceasta resuscitare se va face pe banii oltenitenilor , cei care au mancat si baut bine la zilelele berii , zile care se pot organiza , dar spitalul nu este functional.Se pare ca ne alegem gresit prioritatile in ultima vreme….Miroase a alegeri de la distanta….

 4. Gheorghe Vasile spune:

  Eu unul as prefera sa fie desfiintat spitalul acesta. Sa nu-mi mai fie oprita din salariu contributia aceea pentru asigurari de sanatate si cand am nevoie sa ma duc la un spital privat unde sa platesc serviciile oferite si sa primesc chitanta. Acum mi se opreste si contributia pentru asigurarile de sanatate, nici nu beneficiez de servicii, dar trebuie sa impart in stanga si-n dreapta bani diversilor angajati, medici si asistente cand am nevoie de vreun serviciu medical, fara a mai pune la socoteala mizeria (totul pute). Cam asta ar trebui sa faca guvernantii nostrii. Puturosii care asteapta ajutoare sociale si care nu au bani sa-si plateasca serviciile medicale ca le e lene sa munceasca sa faca ce-or sti. In felul acesta vor fi mult mai putini trantori – se vor lua de ceva ca n-or sta sa moara si se vor imbunatati si serviciile medicale.

 5. luminita tanase spune:

  dar cam de unde incepe sa ,,puta ” d-le George Vasile!?? Hai sa nu mai facem teorii …Si ce atata ….cu…guvernantii…D-voastra cu cine ati votat daca nu e cu suparare ????

 6. Gheorghe Vasile spune:

  1. totul pute, incepand de la intrare. Mi-e sila de exemplu sa pun mana sa deschid usa de la intrarea in spital s.a.m.d.
  2. nu am fost niciodata la vot, de unde rezulta nu am votat pe nimeni intrucat toti sunt pusi pe capatuiala.
  Mai aveti intrebari dna Luminita Tanase?

 7. Cristea Tiberiu spune:

  Toata lumea stie a ce miroase, toti stiti ce inseamna un festival care daca nu a fost pana acum la noi acum gata e pentru o campanie, desi nici nu se stiu exact candidatii, unii stiu bine ce nu stiu culmea altii, sunt multi „destepti” care stiu mai bine ce e decat cei care fac astfel de actiuni. In primul rand, domnule Gheorghe Vasile daca asa te numesti cu adevarat sau cine esti, sunt persoane care nu au posibilitatea sa mearga la Bucuresti, nu detin o masina, pentru o urgenta de moment o criza de fiere sau o intoxicatie alimentara nu cred ca e nevoie de un drum cu peste 60 de km, ca sa nu mai spun ce personal interesat de spaga si care te trateaza de multe ori ca pe un nimic au si spitale din Bucuresti si sunt destule unde ti-e sila sa intri. Asa ca nu mai fiti toti lupi moralisti cand cineva vrea sa faca ceva pentru acest oras. Ce usor e sa judeci si acuzi. Asta e cel mai simplu. Cel mai greu pentru unii e sa gandeasca, sa judece realitatea asa cum e ea. Domnul primar a spus clar ca nu s-au cheltuit bani pentru Festivalul Berii, spectacol care in alte orase e deja traditie, dar ce sa stie taranul cu ce se manaca sofranul? In al doilea rand, fara nici un interes sau prietenie sau altceva cu domnul Milescu, cinste lui pentru ce a facut in orasul asta prapadit, mort de mult, cu santier distrus de alti barosani care stiu sa se ascunda in spatele altora sau sa faca pe nevinovatii, un oras care era cat pe-aci sa fie ingropat. Cred ca domnul primar a facut o pasiune din a lua ceva ce e mort si sa-l resusciteze. Asta e bafta dumnealui. A luat orasul pe sponci si a vrut sa faca ceva in acest oras si s-a vazut sa fim sinceri cu totii ca a facut multe bune, dar e mai usor sa condamnam. Acum a luat spitalul si vrea sa-l faca sa mearga si va reusi. Nu-i bagati in seama domnule primar, ca sunt destui care nu stiu cum sa faca sa va descurajeze. Felicitari pentru ce faceti, chiar daca lumea e cum e. Omul stiti si dumneavoastra ca e sucit din fasa. Una zice si alta face, una crede si alta spune, una spune acum peste o zi spune alta. Mai avem noi toti multe de invatat, ani multi sa ajungem capitalismul adevarat, iar de la o varsta e foarte greu pentru unii sa se schimbe, sa fie drepti si sa judece lucrurile corect. Cateodata eu personal ma gandesc ca sunt multi in orasul asta care nu merita sa primeasca nimic, nu merita sa se faca nimic pentru ei. Daca se face ceva nu e bine ca ia uite trebuia sa se faca asta si asta si asta asa incat toti sunt destepti la toate, unii le stiu pe toate de dau pe rascoale de destepti ce sunt. Daca nu se face iar nu e bine, ca in alte orase se face, aici de ce nu se face si uite asa lumea e permanent nemultumita.