Galele TVRM Olteniţa au oferit clipe de neuitat publicului spectator dornic de astfel de momente

O seară plină pentru olteniţeni a fost cea de sâmbătă, 13 august. Începând cu ora 19,00 cei adunaţi în centrul municipiului au avut parte de un frumos spectacol de muzică populară, spectacol care s-a derulat până spre ora 22,30. Programul Galelor „TVRM” a fost cadoul oferit olteniţenilor şi altor oaspeţi sosiţi sâmbătă în municipiu, concertul fiind televizat în direct pe canalul TVRM al Fundaţiei „Spiru Haret”.

Scena de lângă Primăria Olteniţa, decorată în stil rustic, a fost gazda mai multor interpreţi de muzică populară românească. Georgel Nucă a prezentat soliştii care au urcat pe scenă, sosiţi din aproape toate zonele ţării: Moldova sau Banat, din judeţe precum Prahova, Argeş, Vâlcea sau Brăila. Este vorba de Ansamblul Folcloric „Mireasma Zorilor” din Amărăşti (Vâlcea), Vasile Topârceanu, Tita Bărbulescu, Alexandru Ploeşteanu, Grupul Folcloric „Cântul Dorului”, Polina Manoilă, Constantin Pârvu, Tina Militaru, Geta Postolache, Mariana Iatagan, Maria Loga, Grupul Folcloric „Mândrele” din Prundeni (Vâlcea), Elena Lefescu Breazu, Florin Racoci. La final, acesta din urmă a venit în mijlocul celor prezenţi la spectacol, acolo unde se încinsese o horă de mare petrecere. Prezentatorul Georgel Nucă a făcut o surpriză publicului: s-a îmbrăcat în portul popular vâlcean, a interpretat melodii populare din zona sa, alăturându-se şi el celor care au făcut hora.

Toţi cei prezenţi sâmbătă seara la Galele TVRM au declarat că s-au simţit minunat, că a fost un concert unic pentru Olteniţa. Cei intervievaţi au declarat că ar dori ca aceşti interpreţi români de muzică populară să mai poposească în municipiul nostru. Publicul i-a primit şi aplaudat cu multă căldură pe solişti, pe cei care duc mai departe şi nu lasă să se piardă tradiţia cântecului popular românesc.

Interpreţii perpetuează tradiţia populară şi duc împreună cu ei, acolo unde susţin spectacolele, specificul zonei de unde provin, alături de frumuseţea melodiilor tradiţionale româneşti. Ei sunt un exemplu şi pentru Olteniţa, unde de multă vreme nimeni nu se mai ocupă de folclorul din zonă, de dansul şi muzica populară din acest loc. Nu mai există demult interes pentru cultivarea şi păstrarea tradiţiei populare olteniţene, aşa cum se făcea odată la spectacolele de pe scena Clubului Navol. Singura formă de exprimare a tradiţiei populare de aici este cea pe care o îmbracă concursurile de meşteşuguri, unde participă elevii cercului de Artă Populară din cadrul Clubului Elevilor, mici artişti coordonaţi de prof. Ecaterina Mitran. Ei merg în fiecare an la Olimpiada Meşteşugurilor de la Sibiu, locul unde Olteniţa se face cunoscută, mai ales prin premiile frumoase obţinute în fiecare an de copiii talentaţi din municipiul nostru.

Laura Suzeanu

Comentarii

  1. marta andreea spune:

    Chiar ca a fost un spectacol pe cinste!Muzica populara inca place romanilor si asta s-a vazut in horele incinse in fata scenei.Sa speram ca vom mai avea astfel de spectacole sa ne mai descretim fruntile si sa mai uitam de greutatile vieti.

  2. Nelu Gheorghe spune:

    Am vizionat si eu spectacolul iar momentul patriotic realizat de dl Florin Racoci ma facut sa vibrez si sa ma prind in hora creata in jurul dansului,am cantat impreuna ,,noi suntem romani, haide in hora mare ,, cantece ce au rasunat in centrul orasului iar cand domnul Florin a terminat momentul sarutand drapelul romanesc eu chiar am lacrimat.
    Felicitari organizatorilor si prezentatorului GEORGE NUCA!!!