Invitaţie la un spectacol inedit

afis

Asociaţia Salve Romania & Ligue de l`Enseignement des Vosges FOL 88 sunt parteneri în proiectul bilateral ADD ME. Tinerii parteneri francezi şi români invită pe toţi olteniţenii şi pe cei care sunt în trecere prin municipiu, să participe luni la orele 11,00 şi 15,00 la un spectacol inedit de teatru şi dansuri dinamice.

ADD ME este un program finanţat de Uniunea Europeană.

„Add Me” este un proiect bilateral iniţiat de doua asociaţii neguvernamenale, Salve Romania şi Ligue de L’enseignement FOL 88 din Franţa. Locul de desfăşurare a proiectului este oraşul Olteniţa, din România. Focalizat pe ideea de schimb intercultural, proiectul adună laolaltă 20 de tineri din România şi Franţa (inclusiv liderii), între vârste de 14-25 ani, care, pe durata a 6 zile au interacţionat pentru a conştientiza valorile culturale ale ţărilor lor, pentru a le înţelege corect şi a le accepta. Astfel, obiectivul principal îl constituie explorarea mecanismelor prin care românii din zonă îşi armonizează cultura cu cea a etniei rome, cu care convieţuiesc în bune relaţii. Tinerii francezi au descoperit că, în ciuda diferenţelor culturale, românii trăiesc în toleranţă cu populaţia romă. Tinerii francezi, români şi rromi vor interacţiona şi vor lua contact cu cultura rromă prin intermediul întâlnirilor, vizitelor, dezbaterilor, grupurilor de reflexie, al teatrului, dansului, serilor interculturale, toate acestea realizându-se prin jocuri şi activităţi de învăţare non-formale.

Comentarii

 1. Mihaela Mihai spune:

  OOff..tare mult mi-as fi dorit sa fiu si eu in Oltenita azi! poate cu alta ocazie!

 2. Emy Voicu spune:

  M-am tot gândit ce ar trebuii să scriu sau în ce manieră, ca să pot surprinde mai bine toate trăirile din perioada proiectului. Ei bine, cum nu am reuşit să găsesc ceva potrivit mă voi lăsa ghidată de intuiţie.
  Participarea la acest proiect a fost pentru mine o experienţă unică. Deşi începutul a fost destul de dificil, am reuşit să spargem gheaţa şi să legăm prietenii frumoase.
  Am lucrat împreună şi am reuşit să depăşim bariera de limbă, lucru datorat mai ales activităţilor care ne-au ridicat moralul şi ne-au dat energia necesară să realizăm ceva frumos (lucru datorat în special inventivităţii şi dăruriii Cezarei).
  Cred că proiectul şi-a atins cu succes scopul şi am reuşit şi noi, participanţii români, nu doar cei francezi, să învăţăm ceva despre cultura rromă (şi cea franceză/română).
  Am fost plăcut surprinsă să aflu că avem multe în comun cu tinerii francezi atât la capitolul muzică, filme, actori, cât şi la ceea ce ţine de aspiraţii şi idei.
  A fost o săptămână de neuitat (pentru că încă nu-mi pot scoate din minte melodia Logobitombo şi mă surprind fredoând-o fără să vreau – mulţumită lui Steeve şi Romain), am trăit momente speciale. M-a imrepsionat atât faptul că poţi interacţiona şi poţi lucra împreună cu oameni pe care nu-i cunoşti decât de o zi, dar şi faptul că nu contează limba sau greşelile pe care le faci atunci când vorbeşti cu cineva ci important este să te faci înţeles.
  Am învăţat lucruri noi, am cunoscut oameni interesanţi, am dansat, ne-am distrat, ne-am amuzat, am dus la bun sfârşit o provocare incitantă.
  Sincer nu am crezut că lucrurile s-ar putea transforma atât de mult într-o singură săptămână, având în vedere cum a început şi cum s-a terminat cred că proiectul a fost un adevărat succes pentru comunitatea noastră, care are într-adevăr nevoie să se deschidă către noi orizonturi, iar acest proiect este un început perfect.
  Prin intermediul acestui proiect am reuşit, nu doar să cunoaştem oameni minunaţi precum Karen, Cassandra, Madison, Sonia, Charly, Mickael, Vincent, Jean-Marc, Steeve, Romain, să lucrăm împreună cu oameni minunaţi precum Andreea, Nef, Cezara, Ioana, Anita, Cristi, Mihai, Florin, Laura, Anca, Elena, dar am reuşit să ne cunoaştem mai bine pe noi înşine (ca de exemplu: eu habar nu aveam că aş putea vreodată să joc într-o piesă de teatru fără scenariu – şi îi mulţumesc mult Valeriei pentru această iniţiativă şi pentru răbdarea de care a dat dovadă în pregătirea noastră).
  Am reuşit să trecem cu bine peste oboseala care s-a acumulat de-a lungul acestei săptămâni şi peste căldura persistentă şi mă bucur că mi s-a oferit şansa de a participa (mulţumesc Teacher).
  P.S. Îi mulţumesc de asemenea doamnei Luminiţa pentru tot efortul depus şi lui mister Daniel pentru grija pe care ne-a purtat-o pe tot parcursul săptămânii.

 3. Anca Maria Pavelescu spune:

  Intr-adevar, un spectacol inedit! S-a muncit extrem de mult in cadrul acestui proiect, iar acesta este rezultatul trudei intregii echipe romano-franceze. Consider ca ne-am sudat destul de repede si de bine, am devenit o familie in adevaratul sens al cuvantului! Am fost voluntar in cadrul proiectului si sunt multumita de cum au decurs lucrurile, sunt multumita de legaturile care s-au creat in doar cateva zile si de echipa din care sunt mandra ca am facut parte.