Proiectul European “Add Me” în desfăşurare la Olteniţa

Un proiect finanţat de Comisia Europeană prin Programul “Tineret în Acţiune” a fost câştigat de Asociaţia “Salve România”, din Olteniţa. Proiectul intitulat  “Add Me”  constă într-un schimb bilateral de tineri, respectiv un grup de 10 tineri francezi din Epinal, membri ai Ligue de l`Einsegnement des Vosges, iar de cealaltă parte 10 tineri din Olteniţa şi din comunele învecinate.

Programul “Tineret în Acţiune” este programul special creat pentru tineri de către  Uniunea Europeană,  în vederea promovării cetăţeniei europene active, solidarităţiii şi  toleranţei în rândul tinerilor europeni şi a implicării acestora în construirea viitorului Uniunii. Potrivit coordonatorului de proiect, prof. Violeta Ionescu, programul promovează mobilitatea în interiorul şi exteriorul graniţelor Uniunii Europene, învăţarea non-formală şi dialogul intercultural, încurajând integrarea tuturor tinerilor, indiferent de mediul educaţional, social şi cultural al acestora. Dintre tinerii români participanţi, o parte au deja experienţă în astfel de proiecte, aceştia participând la proiecte în cadrul aceluiaşi program european, Tineret în Acţiune, în diverse ţări europene cum ar fi: Danemarca, Estonia, Italia, Franţa, Suedia, Polonia, Marea Britanie.

De asemenea, aceştia au participat şi la workshop-uri de formare pentru facilitatori, fiind extrem de motivaţi şi nerăbdători să împărtăşească din experienţa lor. “În cadrul schimbului de tineri materializat în proiectul „ADD ME”,  se va încerca creionarea unei imagini corecte şi cât se poate de reală, despre viaţă, civilizaţia şi cultura românilor în paralel cu cea romă, punându-se un puternic accent pe convieţuirea de sute de ani în acest spaţiu în armonie a celor două culturi. Tinerii francezi vor putea descoperi că românii şi romii, deşi sunt diferiţi din punct de vedere cultural, au capacitatea de a se accepta şi a trăi în armonie. Contactul direct cu realitatea din România va conduce la o atitudine mai tolerantă bazată pe înţelegerea şi acceptarea diversităţii culturale existentă în ţara noastră. După acest schimb, sperăm ca francezii din comunitatea tinerilor care ne vor vizita, să ajungă să cunoască şi ei că în România nu trăiesc doar romi, ci mai ales că aici, chiar dacă comportamentul unor membri ai acestei comunităţi nu este cel mai potrivit, sunt pedepsiţi conform legilor. Restul nu sunt excluşi social sau expulzaţi şi stigmatizaţi, aşa cum a decis leaderul politic francez.” declară prof. Violeta Ionescu.

Aşa cum este gândit proiectul, alături de echipa proiectului, sunt implicate mai multe instituţii publice, media locală şi comunitatea de afaceri din zonă, dar şi toţi cei care, prin acţiuni de voluntariat, îşi doresc să crească valoarea de multiplicare a rezultatelor acestui proiect.

Laura Suzeanu

Comentarii

  1. marian chirnogeanu spune:

    ar trebui sa dati cate 1 leu celor 2 pt poza asta