Doctorul George Gearavela aplaudat în Sala Mare a Primăriei Olteniţa pentru cariera sa profesională

Prof. de istorie Nicolae Mavrodin, unul dintre oamenii de cultură, scriitor şi iubitor de literatură, a dorit să scrie o relatare biografică a celui care a slujit medicina mai bine de 40 de ani şi care a vindecat mii de oameni cu acupunctura. Este vorba de medical George Gearavela. Lansarea cărţii a avut loc sâmbătă, 10 septembrie, începând cu ora 11,00, în Sala Mare a Primăriei Olteniţa. Aici, s-au întâlnit iubitori de cultură şi artă din Olteniţa şi Bucureşti pentru a savura clipe de neuitat într-o atmnosferă deosebită. Cartea intitulată „O viaţă închinată sănătăţii oamenilor Doctorul George Gearavela” descrie pe scurt minunile medicului, care a lucrat ca anestezist în Spitalul Municipal Olteniţa 24 de ani, până în anul 2005, când a ieşit la pensie.

George Gearavela, alaturi de autorul cartii, Nicolae Mavrodin


Evenimentul a fost deschis de un discurs al primarului municipiului Olteniţa, Costinel Milescu, unul dintre apropiaţii medicului Gearavela. L-au ridicat răsfăţat prin cuvinte frumoase şi de apreciere prietenii săi macedoneni, sosiţi special să-i fie alături la acest moment festiv, jurnalişti şi realizatori de emisiuni medicale, apoi mari actori ai teatrului românesc, foşti pacienţi vindecaţi cu acupunctura, dar şi alţi prieteni apropiaţi.

Este vorba de conducătorul Ansamblului Vocal “Glasul Pindului” al Comunităţii Aromânilor Vasile Topa, Maria Timuc de la Jurnalul Naţional şi un alt amic al doctorului Gearavela de la postul naţional de televiziune, Nicolae Modreanu, alături de pleiada de mari actori precum George Mihăiţă, George Motoi, Eusebiu Ştefănescu, Ion Chelaru, Tora Vasilescu. Un alt apropiat al medicului şi invitat de onoare a fost şi prof. univ. dr. Dumitru Constantin, medic neurolog și psihiatru, cu deschideri ample spre filosofia științei. Aurel David, fost proprietar al postului de radio din Călăraşi, Voces Campi, a dorit să fie alături de prietenul său, George Gearavela, la această lansare de carte deşi anumite problem de sănătate îi îngreunează mersul şi limbajul. Cu toate acestea, omul de cultură Aurel David s-a deplasat la Olteniţa şi a şi spus câteva cuvinte de apreciere la adresa medicului Gearavela.

Doctorul Gearavela a povestit câteva din minunile vindecării cu arta chineză, iar finalul întâlnirii fiind o surpriză oferită de grupul de prieteni macedoneni, care a dăruit publicului spectator şi iubitor de artă şi cultură grupaje de melodii specifice aromânilor, încheiate cu o horă a lor.  Olteniţenii prezenţi la momentul de sâmbătă au considerat evenimentul un regal de cultură.

Actorul Teatrului Naţional Eusebiu Ştefănescu, decan al Facultăţii de Artă, i-a dedicat doctorului Gearavela un poem plin de umor, creat şi recitat într-un limbaj cu mare succes la public.

audio: Eusebiu Stefanescu

George Mihăiţă şi George Motoi au punctat importanţa unui act de cultură în viaţa oamenilor, îmbinând cuvinte despre frumuseţea momentului festiv cu altele de mulţumire şi apreciere faţă de ceea ce doctorul Gearavela realizează prin tehnica sa terapeutică, un medic care salvează de fiecare dată actorii din diverse hopuri de sănătate.

audio: George Mihăiţă

audio: George Motoi

Ion Chelaru, actor al Teatrului de Comedie din Bucureşti mulţumeţte doctorului Gearavela pentru ce face într-un alt fel, iar fosta actriţă a Teatrului Nottara, Tora Vasilescu, îl asemuieşte pe doctorul Gearavela cu Sfinţii Fără de Argint Cosma şi Damian, mulţumindu-i acestuia pentru ceea ce face cu atâta dăruire.

audio: Ion Chelaru

audio: Tora Vasilescu

Pe fundalul muzicii aromânilor de la “Glasul Pindului” s-au auzit ultimele saluturi şi mulţumiri. Evenimentul din 10 septembrie a constiuit într-adevăr, aşa cum a amintit la microfon profesorul George Mavrodin, un act de cultură.

audio: PROF. UNIV. DR.DUMITRU CONSTANTIN

George Gearavela s-a născut în anul 1940 la 5 aprilie în comuna I.G. Duca din judeţul Durostor, într-o familie de macedoneni. “Familia Gearavela, format din mai mulţi membri, a trebuit să părăsească localitatea, unde a trăit o perioadă destul de mare de timp, după 5 septembrie 1940, când, în urma Tratatului de la Craiova, România restituia Cadrilaterul vecinului de la sud, Bulgaria.” se arată în biografia sentimentală din primele pagini ale cărţii prof. Mavrodin. Acesta povesteşte cum familia a trecut în Dobrogea românească şi s-a stabilit într-o comună numită Ovidiu, satul Poiana, din judeţul Constanţa, unde George Gearavela a început şcoala primară, pe care mai târziu a continuat-o în comuna Budeşti din judeţul Ilfov, la 23 km de Olteniţa şi 40 km de Bucureşti. Cursurile liceale le-a făcut la Olteniţa în Liceul “Alexandru Sahia” de altădată, actualul “Neagoe Basarab”.

După absolvirea Facultăţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” Bucureşti, George Gearavela a fost repartizat în judeţul Bacău, la Sascut, apoi a lucrat la Spitalul din Oneşti, iar din anul 1977 a fost mutat la Bucureşti, la Spitalul Brâncovenesc, ca urmare a meritelor sale din domeniul profesional. La scurt timp a fost transferat la Spitalul Municipal Olteniţa, pentru a fi mai aproape de părinţii stabiliţi în localitatea Budeşti. În cadrul Spitalului Municipal Olteniţa, doctorul Gearavela a fost şeful secţiei de terapie intensivă între anii 1992-2005.

George Gearavela se numără printre fondatorii “Revistei Române de Acupunctură”, iar din 1992 până în anul 2006 a îndeplinit funcţia de secretar al “Societăţii Române de Acupunctură”, din 2006 până în prezent fiind vicepreşedinte al acesteia.


George Gearavela, alaturi de primul si singurul cosmonaut roman, Dumitru Prunariu

În anul 1994 a fost desemnat lector pentru formarea specialiştilor în acupunctură, iar din 1998 practică această tehnică terapeutică. Pentru merite deosebite în practicarea acupuncturii, dr. George Gearavela a primit numeroase distincţii.

Prof. Nicolae Mavrodin, autorul cărţii, predă în prezent istoria la Şcoala generală din localitatea Curcani, judeţul Călăraşi. Acesta a mai scris o monografie a unor personalităţi născute la Curcani, cărţi de poezii printre care ultima ieşită de sub tipar, “Sub povara gândului”. Prof. Nicolae Mavrodin doreşte pe viitor să dedice o carte personalităţilor olteniţene.

Laura Suzeanu

Comentarii

  1. Sergiu Stava spune:

    Am suferit de un astm bronsic de la varsta de 2 ani, cu insuficiente respiratorii grave. Dupa 5 ani de tratamente clasice, cand mama spera totusi ca o minune ma va vindeca, MINUNEA s-a produs – intalnirea cu dl dr Gearavela.
    Multumesc si pe aceasta cale, d-lui dr George Gearavela, pentru ca mi-a redat sanatatea si copilaria.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!