Olteniţa obţine din nou premii foarte frumoase la Olimpiada Meşteşugurilor Sibiu

Olimpiada Meşteşugurilor Tradiţionale de la Sibiu s-a desfăşurat anul acesta în perioada 25-28 august. Cea de-a 16-a ediţie a olimpiadei, a primit tinere talente de la Olteniţa, grup care a reprezentat la Sibiu judeţul Călăraşi. La olimpiadă au participat 110 copii din 39 de judeţe ale ţării. Prof. Ecaterina Mitran a fost însoţită de două eleve care frecventează Cercul de Artă Populară din cadrul Clubului Elevilor Olteniţa. Paraschivescu Arlena a obţinut premiul I pentru o icoană pictată pe lemn. Lucrarea ei a reprezentat-o pe Sfânta Împărăteasă Irina. Marcu Maria a obţinut premiul II pentru o icoană pe sticlă şi anume “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, o lucrare realizată după un model al Mânăstirii Nicula, după cum ne declară prof. Mitran, îndrumătorul fetelor.

Prof. Ecaterina Mitran a devenit începînd cu acest an membru al Asociaţiei Creatorilor Populari din România, asociaţie care are sediul la Sibiu. Prof. Mitran declară că anul acesta a fost un concurs deosebit de interesant, o atmosferă foarte plăcută la Sibiu, participanţii având parte de o organizare deosebită. Lucrările s-au realizat în Dumbrava Sibiului, concursul desfăşurându-se la Muzeu Astra. Profesoara Mitran declară că este extrem de mulţumită de rezultatele fetelor, aceasta fiind de asemenea încântată şi de reacţia celor din juriu, care au felicitat-o pentru cum transmite elevelor sale tehnica picturii.

Juriul celor de la secţiunea “Pictură icoane pe sticlă şi lemn” a fost format dintr-un cercetător, un consilier al Direcţiei de Culte din Sibiu şi un profesor de specialitate, iar preşedintele juriului a fost profesor universitar doctor Ilie Moise, specialist în arte tradiţionale româneşti.

Alte secţiuni din cadrul Olimpiadei Meşteşugurilor Sibiu au fost: “Confecţionat măşti”, “Încondeiat ouă”, “Ţesut, cusut, brodat, împletit fibre vegetale, confecţionat păpuşi”, “Prelucrat lemn, os, fier, icoane de vatră, sculptură icoane” şi “Ceramică”.

Următorul concurs la care vor participa talentele olteniţene este cel de la Tecuci, unde se va desfăşura competiţia “Ucenici la porţile credinţei”, un concurs de icoane şi artă plastică.

Laura Suzeanu

Comentarii

  1. Liviu Mitran spune:

    Bravo Bravo Bravo.. d-na Ecaterina ! Rezultate bune peste tot ! Tine’o tot Asa Marmita !