Primarul Costinel Milescu oferă soluţie pentru încălzirea apartamentelor olteniţene: energia verde

Primarul Municipiului Olteniţa, Costinel Milescu, s-a gândit la o soluţie pentru olteniţenii care locuiesc în apartamente, iarna aceasta anunţându-se una din cele mai grele din punct de vedere administrativ, în special din cauza faptului că nu mai există subvenţie de la Guvern pentru energia termică. Astfel, soluţiile rămân la latitudinea fiecărei administraţii locale din ţară. Pentru ca olteniţenii să poată avea căldură, iar facturile să nu vină foarte încărcate, aşa cum déjà se vehiculează printre cetăţeni, primarul Milescu îşi propune nişte soluţii: “Făcând o analiză a preţului energiei termice, am constatat că acesta este limitat de 2 componente importante: preţul gazului şi al energiei electrice. Din informaţiile avute, preţul gazului va rămâne constant pentru iarna aceasta, iar preţul energiei electrice pentru acest gen de activitate va rămâne la fel, undeva la 300 de lei gigacaloria.” spune Costinel Milescu. Acesta împărtăşeşte ideile sale consilierilor locali olteniţeni. Este vorba de o investiţie privind obţinerea energiei pe peleţi.

Edilul şef mai are în vedere o variantă legată de obţinerea certificatelor verzi. Primarul Olteniţei doreşte să cumpere energia direct de la producător, cerând astfel investitorului grec din zonă cu care acesta a discutat să facă o scrisoare de intenţie, să monteze un prim cazan într-una din centralele olteniţene,  să o pună în funcţiune, să dea energie termică, după care să se stabilească preţul sub care se poate obţine această energie termică.

Mai multe amănunte şi relatările primarului Costinel Milescu le găsiţi în expunerea video din material.

Guvernul României a decis, într-o şedinţă să aprobe ordonanţa de urgenţă privind eliminarea subvenţiei la gigacalorie. Totodată, Guvernul a aprobat în aceeaşi şedinţă nivelul noilor plafoane de venituri în cazul persoanelor cu venituri mici, pentru care se vor acorda subvenţii de la bugetul de stat pentru încălzirea în sezonul rece. Astfel, statul va compensa cu până la 90% din factura la încălzire doar pentru românii cu venituri lunare de maxim 155 lei şi cu 5% pentru aceia care au un venit lunar maxim de 786 lei. Cei care au în casă camere video, copiatoare, amplificatoare audio, iar în gospodărie peste 100 de păsări, trei bovine sau cinci porcine nu vor mai beneficia deloc de ajutorul de la Guvern. Cam acestea sunt ultimele decizii la nivel central legate de subvenţia la căldură.

Laura Suzeanu