Proiectul “Add Me” la final şi ecourile întâlnirii româno-franceze

Proiectul „Add Me” s-a derulat la Olteniţa pe parcursul a 6 zile, timp în care tinerii implicaţi în proiect împreună cu liderii lor de grup au desfăşurat nenumărate activităţi, atât cultural-artistice, cât şi de divertisment sau turistice.

Proiectul a adunat 20 de tineri din România şi Franţa cu vârste cuprinse între 14 şi 25 ani, care au interacţionat pentru a conştientiza valorile culturale ale ţărilor lor, pentru a le înţelege corect şi a le accepta. Obiectivul principal al proiectului l-a constituit explorarea mecanismelor prin care românii din zonă îşi armonizează cultura cu cea a etniei rome, cu care convieţuiesc în bune relaţii. Liderul de grup al tinerilor din Franţa şi-a manifestat pasiunea faţă de tradiţia şi obiceiurile din România, acesta fiind un adevărat simpatizant al românilor, după cum a declarat şi reporterilor Olteniteanul. Liderul francez petrece mult timp în România, înţelege limba română din ce în ce mai bine, face cercetări privind etnia romă din ţara noastră.

Tinerii francezi au reusit sa stearga stereotipurile induse de media occidentala referitoare la romanii si rromii din Romania si au reusit sa cunoasca realitatile privind convietuirea dintre romani si rromi dar si diferentele dintre acestia. Ei au apreciat foarte mult preparatele culinare româneşti şi din zonă. Francezii doresc continuarea proiectului cu alte ţinte culturale, următoarea întâlnire fiind în Franţa, în zona Epinal de unde aceştia provin. Ei au descoperit că, în ciuda diferenţelor culturale, românii traiesc în toleranţă cu populaţia romă.

Tinerii francezi, români şi rromi au interacţionat şi au luat contact cu cultura rromă prin intermediul întâlnirilor, vizitelor, dezbaterilor, grupurilor de reflexie, al teatrului, dansului, serilor interculturale, toate acestea realizându-se prin jocuri şi activităţi de învăţare non-formale. Tinerii participanţi la schimb au abordat subiecte ca toleranţa, incluziunea socială şi etnică, cetaţenia şi voluntariatul. Activităţile realizate au fost cu atât mai atractive pentru membrii comunităţii, cu cât tinerii francezi au polarizat şi mai intens atenţia asupra lor.

Anita Pană, voluntar în cadrul proiectului declară la finalul întâlnirii. “Participarea la acest eveniment a fost pentru noi toţi, tineri români şi francezi, o experienţă frumoasă şi de neuitat. Pentru mine a fost, în plus, o nouă provocare. Am învăţat că într-un timp scurt poţi să fii voluntar dar să te şi transformi într-un participant activ. În toate demersurile mele am fost susţinută de colegii mei români, dar şi de amabilitatea prietenilor noştri francezi. Programul activităţilor a fost deosebit de complex şi atractiv, în care s-au împletit jocuri de cunoaştere reciprocă, vizite în oraş şi împrejurimi pentru cunoaşterea comunităţii, accentul punându-se pe cunoaşterea modului cum este integrată comunitatea rromă. După activităţile principale au urmat momente de relaxare, care au destins atmosfera în fiecare zi. Consider că cel mai frumos moment a fost în week-end-ul la iarbă verde în pădurea Mitreni. Ce să mai spun de şarmul tinerilor francezi! Au fost la înălţime! Au fost atât de joviali, încât veselia lor a spulberat mereu momentele de oboseală datorate unui program de 12-14 ore zilnic. Le mulţumesc, de asemenea, doamnei profesoare Violeta Ionescu şi domnului Daniel Iulian Stan, reprezentantul organizaţiei “Salve Romania”, dar şi liderului francez. Pentru toţi prietenii noştri francezi, sărutări şi dans pe ritmul melodiei Logobitombo… Pour tous nos amis francaises, des bisous et danse sur le rytme de la chanson „Logobitombo”.” declară Anita.

Grupul de francezi şi români a oferit, aproape de finalul întâlnirii lor, un spectacol de teatru, dans şi muzică în aer liber, unul pe platforma din faţa Primăriei Olteniţa şi celălalt în curtea Căminului pentru Persoane Vârstnice.

Tinerii francezi au plecat spre casă săptămâna trecută mai bogaţi spiritual decât au venit, creaându-se prietenii foarte adânci între ei şi cei din Olteniţa.

Proiectul româno-francez este unul bilateral, iniţiat de două asociaţii neguvernamenale: Salve Romania şi Ligue de L’enseignement FOL 88 Franţa. Profesor de limba engleză de la Liceul „Neagoe Basarab”, Violeta Ionescu, este iniţiatoarea proiectului şi cea care a coordonat desfăşurarea acestuia, alături de Daniel Stan, reprezentantul „Salve Romania”. Celor doi li s-a alăturat extrem de flexibil, generos şi cu o largă deschidere spre cunoaştere, liderul grupului francez, Jean Marc Viret.

Laura Suzeanu

Comentarii

  1. Anca Maria Pavelescu spune:

    Am dus la capat si acest proiect…a fost o experienta de neuitat, mi-a intrecut asteptarile. Le multumesc tuturor participantilor si colegei mele de voluntariat, Anita Pana. Multumiri speciale merita dna prof. Violeta Ionescu, Valeria, dna Luminita si dl Daniel Stan. Sa nu uitam de Cezara, care a muncit enorm la indeplinirea scopului proiectului. Jean Marc, liderul grupului francez, m-a impresionat prin faptul ca vine de multi ani in Romania, anul acesta fiind primul in care a venit cu avionul. M-a uimit faptul ca pana acum strabatea drumul pana aici cu masina. M-a bucurat faptul ca e incantat de tot ce inseamna tara noastra, cultura, oameni, traditii culinare, peisaje…
    Faptul ca toti ne-am simtit bine si ca am invatat sa trecem impreuna peste momentele picante care bineinteles ca au existat (fara ele ar fi fost totul perfect si nu as fi avut ce sa povestesc acum) ma bucura pe zi ce trece, pentru ca realizez ca si noi, si colegii nostri francezi am ramas numai cu amintiri frumoase pe care le vom depana multi ani de acum inainte…