Olteniţeni, pregătiţi-vă pentru recensământ!

Campania de pregătire a recensămîntului populaţiei şi locuinţelor din perioada 20 octombrie – 1 noiembrie a intrat pe ultima sută de metri şi la Olteniţa.

Astfel, comisiile locale au situaţia definitivă cu personalul pentru recensămînt, inclusiv rezerva de 10%.

Recenzorul va interacţiona direct cu populaţia, efectuând interviu cu persoanele din locuinţele alocate în sectorul de recensământ atribuit (de circa 100 de locuinţe).  Tot el va înregistra datele obţinute pentru toate locuinţele, spaţiile colective de locuit, gospodăriile şi persoanele din sectorul de recensământ atribuit, fiind obligat să respecte toate prevederile legale de a asigura păstrarea caracterului confidenţial al datelor declarate de persoane şi înscrise în formularele de recensământ.

La Primaria Olteniţa s-au depus 160 de cereri pentru calitatea de recenzori. Nu au fost admise persoanele pensionate înainte de termen, pensionarii ieşiţi la pensie pe caz de boală sau şomerii aflaţi în plată.

Fiecare din recenzori vor culege date din 100 de locuinţe, date corecte pentru că altfel riscă amenzi cuprinse între 1.500 şi 4.500 de lei. Amenzi şi mai mari riscă cei care refuză să răspundă la întrebările recenzorilor, aceştia putând să fie obligaţi să scoată din buzunar până la 5.000 de lei. Pentru participarea la operatiunile de recensământ se acordă indemnizaţii brute pe zi de activitate: recenzorii – 50 lei pe zi de activitate şi vor lucra 15 de zile calendaristice; recenzorii-şefi – tot 50 lei pe zi de activitate şi lucrează 18 de zile calendaristice; responsabili de circumscripţii urbane – 50 lei pe zi de activitate şi lucrează 21 de zile calendaristice.

Persoanele care lipsesc de acasă la data recesământului vor fi înregistrate de către recenzori pe baza informaţiilor primite inclusiv de la vecini şi preot, conform unei hotărâri de Guvern care vizează modul de organizare a recensământului.

Recensământul populaţiei şi al locuinţelor, care se va desfăşura în perioada 20-31 octombrie 2011 este un demers statistic de importanţă strategică pentru România. Scopul acestuia este de extindere a fondului de informaţii care să caracterizeze evoluţia în timp a familiilor, respectiv a gospodăriilor – componentele de bază ale convieţuirii umane.

Recensământul populaţiei şi al locuinţelor prezintă avantaje pe care nu le poate oferi nici un alt tip de cercetare, şi anume:

 • oferă informaţii cu caracter demografic, economic, social etc. la dimensiune naţională, dar şi informaţii pertinente şi analitice la diferite nivele teritoriale: regiuni, judeţe, localităţi;
 • asigură perspectiva în dinamică asupra fenomenelor demografice şi social-economice ;
 • oferă date care nu sunt afectate de eventualele erori de selecţie posibile în cazul cercetărilor prin sondaj, erorile de înregistrare fiind minime în majoritatea cazurilor, atât în ceea ce priveşte integritatea, cât şi calitatea informaţiilor colectate;
 • înregistrează cele mai mici rate de nonrăspunsuri, comparativ cu cercetările statistice selective curente;
 • baza de date a recensământului serveşte la constituirea unor baze de eşantionare, reprezentative pentru colectivitatea totală, necesare diferitelor cercetări statistice selective din domeniul social, referitoare la populaţie şi gospodării;

furnizează datele necesare pentru realizarea unor calcule de estimare postcensitare a populaţiei (de exemplu: populaţia pe sexe şi vârste, numărul şi structura gospodăriilor, numărul şi structura populaţiei adulte – de 15 ani şi peste – după nivelul de instruire, structura populaţiei după starea civilă etc.).

Laura Suzeanu

 


Comentarii

 1. miri andreea spune:

  sper sa fie colaborare intre recenzori si locuitori sa nu avem probleme

 2. vali valentin spune:

  trebuie sa aveti mare grija cui deschideti usa dar mai ales batrani….un semnal de alarma pentru politie…si mare grija ca hoti abia asteapta…..cu mult repesc vali..