Virozele respiratorii au facut 929 de victime în rândul călăraşenilor

UPDATE 19 Octombrie: Ministerul Sănătăţii a alocat judeţului Călăraşi 70.000 de lei pentru achiziţionarea a 6.400 de doze de vaccin antigripal

Odată cu începerea sezonului virozelor respiratorii, Direcţiile de Sănătate Publică din toată ţara sunt nevoite să achiziţioneze vaccinul antigripal în regim de urgenţă. Decizia a fost luată după ce s-a constatat că anul acesta nu s-au facut achiziţii până în luna octombrie pentru vaccin antigripal. Potrivit datelor oferite de medical epidemiolog, Camelia Truica, la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică din Călăraşi a fost alocată suma de 70.000 de lei pentru achiziţionarea a aproximativ 6.400 de doze, numărul final fiind stabilit în funcţie de preţul de cumpărare. Medicul epidemiolog, Camelia Truica a declarat că după achiziţionarea dozelor se va începe vaccinarea populaţiei în cel mai scurt timp. Potrivit acestuia, 37.323 de persoane din judeţul Călăraşi au fost catagrafiate pentru a fi vaccinate antigripal în sezonul 2011-2012. Camelia Trucă a mai adăugat că restul dozelor vor fi furnizate direct de Ministerul Sănătăţii, însă nu se ştie data exactă.

**                        **                       **

În săptamâna 03-09 octombrie 2011, prin sistemul de supraveghere a gripei şi afecţiunilor virale respiratorii, la nivelul judeţului Călăraşi, s-au constatat 929 de cazuri de îmbolnăviri diagnosticate clinic ca infecţii de căi respiratorii superioare. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate la copii, îndeosebi din grupa de vârstă 0-4 ani, următoarea grupă de vârstă afectată fiind cea a copiilor între 5 şi 14 ani. Din totalul de 929 cazuri de viroze respiratorii, 11 persoane au fost spitalizate, toate cazurile fiind copii, cu vârstele cuprinse între 0 şi 14 ani. În aceeaşi perioadă au fost înregistrate 193 de cazuri de pneumonie,  care au necesitat spitalizare în 59 de situaţii. Au fost prelevate probe de la o persoană cu simptomatologie compatibilă cu gripă, pentru care, însă, investigaţiile efectuate de laboratorul naţional de referinţă pentru gripă au fost negative pentru virusuri gripale.

sursa: radiovocescampi.ro