Acţiune metodică la Liceul Bălcescu din Olteniţa încheiată cu felicitări din partea inspectorilor călărăşeni

Grupul Şcolar „Nicolae Bălcescu” Olteniţa a fost joi, 10 noiembrie, gazda unui eveniment de anvergură. Simpozionul cu tema „Biblioteca şcolară-spaţiu al interferenţelor culturale” a unit astfel cadre didactice, bibliotecari şi inspector şcolari în laboratorul de geografie din incinta liceului. Este vorba de prof. dr. Constantin Tudor – inspector şcolar general la Inspectoratul Judeţean Călăraşi, prof. dr. Ştefana Dumitru – inspector şcolar general la Casa Corpului Didactic şi bibliotecarul Casei Corpului Didactic, Dorina Orsan. Ceilalţi participanţi la acţiune au fost bibliotecari ai şcolilor şi liceelor din Olteniţa şi ai altor şcoli din localităţi ale judeţului Călăraşi.

prof. dr. Constantin Tudor - inspector şcolar general la Inspectoratul Judeţean Călăraşi

Directorul liceului, prof. Cristina Drăgan, spune celor prezenţi că tema acţiunii este una generoasă şi se referă la spaţiile interculturale ale şcolii.

În timpul simpozionului, inspectorul general Ştefana Dumitru explică ce presupune acţiunea de joi de la liceul Bălceascu, şi anume că aceasta a fost gândită să fie focalizată la bibliotecă, dar cu deschiderea altor activităţi care se întâmplă în liceu. Politica educaţională din punctul de vedere al inspectorului Dumitru este aceea care presupune o colaborare deschisă şi sinceră între instituţii şi reprezentanţii acestora, pentru că accentul se pune pe formarea tuturor cadrelor didactice, lucru cerut de normele europene.

Inspectorul şcolar general, prof. dr. Constantin Tudor menţionează faptul că acesta a înfiinţat în urmă cu 20 de ani funcţia de bibliotecar în judeţ. Inspectorul general spune că Legea 1/2011 face o precizare exactă referitor la bibliotecile şcolare, acesta menţionând faptul că există o lege a bibliotecilor publice, dar şi un regulament şcolar care permite organizarea activităţii la bibliotecă în mod ştiinţific. Inspectorul general Constantin Tudor face o analiză a învăţământului şi o paralelă între elevii de astăzi şi cei de altădată. De asemenea, acesta punctează importanţa cititului, a culturii în şcoală şi viaţă, interesul faţă de carte să plece de la formatorii şcolii, de la bibliotecari şi dascăli.

Să urmărim în video discursul inspectorului general Constantin Tudor, un foarte bun orator, care a ţinut o adevărată lecţie de curs superior celor prezenţi la acţiunea de joi.

Bibliotecarul Casei Corpului Didactic, Dorina Orsan, a explicat că după terminarea acţiunii metodice Casa Corpului Didactic va organiza un curs de perfecţionare al bibliotecarilor şcolari, cu tema “Didactica lecturii pentru bibliotecarii şcolari, manager pentru calităţi în dotare, cadru organizatoric pentru îmbunătăţirea activităţilor şi serviciilor de bibliotecă”.

Maria Veşteman, bibliotecarul Grupului Şcolar “Nicolae Bălcescu”, cea care a pregătit lecţia deschisă, a arătat importanţa bibliotecii într-o şcoală, cărţile constituind baza lucrărilor sau referatelor şcolare. Prezentarea temei a cuprins aspectul cu dotările Grupului Şcolar “Nicolae Bălcescu”. După programul artistic susţinut de elevi, a urmat o vizită la sala bibliotecii liceului. Biblioteca a primit numele prof. univ. Lucian Pavel, personalitate culturală olteniţeană, cel care a fost apreciat întreaga sa viaţă pentru studiile şi perfecţionările sale, pentru talentul desăvârşit de profesor universitar, pentru mesajele transmise şi cursurile ţinute în străinătate la universităţi de prestigiu sau la colocvii ori seminarii internaţionale, cel care a fost o perioadă inspector şcolar general al judeţului Călăraşi.

Bibliotecarul liceului, Maria Veşteman, a primit felicitări din partea inspectorilor pentru reuşita lecţiei. Colaborator la buna desfăşurare a acţiunii de joi a fost şi prof. Enache Endy.

Biblioteca Grupului Şcolar „Nicolae Bălcescu” conţine 34.000 de cărţi din toate domeniile vieţii ştiinţifice şi culturale.

Laura Suzeanu

Comentarii

  1. petre florina spune:

    felicitari

  2. Cora spune:

    Felicitari pentru implicare! Tinerii chiar au nevoie sa descopere tainele unei BIBLIOTECI! Iar astfel de actiuni ii aduce mai aproape de activitatea din biblioteca si de lumea cartii!

  3. gurau elena spune:

    Buna seara! Maine 15 noiembrie se implineste un an de la moartea fiului meu Gurau George Catalin. Ce as putea sa va spun? Imi este dor , il astept, il strig prin casa ,prin curte ,pe strazi; nu-mi raspunde nimeni.Seara cand ma culc il rog sa-mi spuna ce s-a intamplat atunci………….nu-mi raspunde. Astept un semn din partea tuturor celor care l-au cunoscut , iubit, sau a celor care l-au trecut sub tacere. Maine nu stiu cum sa ma comport. Am sa incerc sa fiu cat se poate de ,,naturala” si sa-mi spun ca timpul trece….viata merge inainte……..el nu va mai fi decat o amintire……si noi ………………………………….