Exerciţiul de simulare de furtună şi inundaţii – un success constatat de reprezentanţii IJSU Călăraşi

Luni, 7 noiembrie, s-a desfăşurat la Olteniţa un exerciţiu de simulare cu alarmă. Tema exercitiului a fost „Activitatea comitetului local pentru situaţii de urgenţă pentru organizarea măsurilor de intervenţie, în cazul unor condiţii meteo deosebite, care au provocat furtuni de mare intensitate, însoţite de precipitaţii ce au afectat municipiul Olteniţa”. La acţiune au participat echipe de poliţie, pompieri, jandarmi, poliţie comunitară din Olteniţa, dar şi reprezentanţi ai instituţiilor din Olteniţa, ce se implică în astfel de cazuri de calamităţi naturale: Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, Termourban, Ecoaqua, Wirom Gas, Electrica şi Ambulanţa.

Exerciţiul de simulare a fost condus de detaşamentul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Călăraşi, reprezentat la Olteniţa prin maior Doru Diaconescu. Acesta a dat calificativul “foarte bine” la evaluarea făcută în prezenţa comandamentului pentru situaţii de urgenţă întrunit după exerciţiu: „Mai rar am văzut aşa implicare din partea organelor locale, aici vorbesc şi de municipiul Călăraşi. Totul a fost ireproşabil, şi din punct de vedere al organizării şi cum s-au organizat serviciile voluntare. Puncte negative nu am, dacă aveam măcar unul îl nominalizam, dar nu am nici măcar unul. Calificativul este foarte bine. Urmează să facem documentaţia. Felicit administraţia locală şi participanţii. Mai rar am văzut să cunoască fiecare ce trebuie să facă. Chiar dacă multe localităţi au trecut prin probleme cu inundaţia, totuşi nu cunosc ce au de făcut.”  spune maiorul Diaconescu.

Primarul Costinel Milescu a cerut sprijin pentru aprovizionarea cu aparatură pentru logistica municipiului. Este vorba de staţiile de emisie-recepţie: “Un minus pe care vă rog să-l notaţi domnule maior este lipsa echipamentelor de comunicare între comandament şi forţele din teritoriu, cu rugămintea să ne recomandaţi nişte staţii care să fie compatibile cu acţiunea, staţii care să ofere o bună comunicare între comandament şi cei care participă la intervenţii. Este un minus pe care mi-l însuşesc şi aş vrea să notaţi, să găsim o soluţie, să găsim 6 sau 8 staţii. În 2006 am trecut printr-o situaţie reală şi nu o doresc nici celui mai mare duşman al meu, ne-am confruntat cu aceeaşi problemă: lipsa mijloacelor de comunicaţie. Ne-am făcut cărţile, ştiam că avem deficienţe la acest capitol, dar nu este corect ca jandarmii să ne sprijine de fiecare dată. Corect este ca noi să avem în dotare un minim de staţie emisie-recepţie încât să ne asigure posibilitatea mişcării în teritoriu. Centrul operaţional are nevoie de câteva dotări. Cerem sprijin şi din punct de vedere al tehnicii de radio-emisie să nu luăm ceva ce nu putem folosi.” se arată în cuvântul primarului Milescu.

Punctele unde forţele au acţionat au fost: zona străzii Mihai Eminescu la intersecţia cu Bd. 1 Decembrie, zona străzii Războieni şi la ieşirea din municipiul Olteniţa spre Călăraşi pe DN 31, unde a fost semnalizată prăbuşirea unui copac. Exerciţiul de pe DN 31 a urmărit inclusive salvarea unui bărbat lovit de crengile unui copac, prăbuşit de furtună.

Exerciţiul de luni a cuprins şi prăbuşirea unui copac, din cauza unei calamităţi naturale, în cadrul căreia au fost mobilizaţi pompierii şi Ambulanţa

Acţiunea de simulare a început la ora 10,00 şi s-a încheiat la ora 11,50.

Ultimul exerciţiu de simulare cu alarmă la Olteniţa s-a derulat pe 13 mai a.c., la iniţiativa prefectului judeţului Călăraşi, Emil Muşat. Exerciţiul din primăvară a avut o temă legată de activitatea comitetului local pentru situaţii de urgenţă în caz de cutremur.

Laura Suzeanu

Comentarii

  1. cristi petcu spune:

    e un lucru bun..in caz de calamitate naturala, interventia poate fi mult mai operativa si poate salva o viata:)..