Lansarea cărţii “Ion Iliescu-Fragmente de viaţă şi de istorie traită” la Olteniţa

Sala Mare a Primăriei Olteniţa a găzduit sâmbătă, 29 octombrie, întâlnirea cu fostul preşedinte al României, Ion Iliescu. Acesta a fost însoţit de deputaţii Oana Niculescu Mizil şi Dumitru Boabeş, şi de Ionuţ Vulpescu, consilier al lui Ion Iliescu. Deputatul Oana Niculescu Mizil, a fost cea care a făcut recenzia cărţii. Aceasta arată cine i-a fost model în politică şi citează fragmente din cartea fostului preşedinte. “În 1998 aveam 23 de ani şi nu prea ştiam ce să fac. La 23 de ani mi-am dat seama că vreau să urmez o carieră în viaţa politică, că vreau să fiu alături de oameni. Şi-mi căutam modele. Două modele m-au atras bunicul meu (Paul Niculescu Mizil n.r.) şi domnul preşedinte Ion Iliescu. Modestia dânsului m-a făcut să înţeleg că un om politic adevărat trebuie să fie alături de oameni şi asta mi-a dat putere şi voinţă de a fi la o vârstă fragedă  într-o viaţă tumultuoasă şi anume politica românească. Cartea am rasfoit-o, am citit-o cu mare interes şi anume: volumul “Ion Iliescu –fragmente din viaţă şi istorie trăită” cuprinde fragmente din viaţa şi cariera politică a domnului preşedinte-evenimente care au schimbat cursul istoriei, o biografie succintă ce acoperă anii de dinaintea revoluţiei din decembrie 1989, alături de câteva texte publicate în anii ‘80 legate mai ales de preocupările dumnealui în perioada activităţii la Consiliul Naţional al Apelor şi la Editura Tehnică. Unul dintre punctele centrale ale cărţii este prezentarea principalelor momente ale revoluţiei din 1989, alte capitole importante sunt consecrate eforturilor pentru promovarea noilor relaţii internaţionale ale României şi celor două alternanţe la guvernare din 1996 şi 2000, ca expresie a funcţionării principiilor şi mecanismelor politice democratice.” spune Oana Niculescu Mizil.

Deputatul descrie relaţia dintre Ion Iliescu şi soţia sa Nina, aspect arătat şi în volumul tipărit: “În carte, domnul Ion Iliescu vorbeşte de soţia sa cu care are 60 de ani de căsnicie. Întrebat dacă se potriveşte şi în cazul domniei sale zicala “În spatele unui bărbat puternic se află o femeie şi mai puternică”, fostul şef al statului a recunoscut că se potriveşte perfect. “Este o femeie puternică cu o personalitate puternică”, a mai spus Ion Iliescu despre soţia sa Nina. Cu toate acestea fosta prima doamnă a României nu a avut apariţii dese în public, preferând o viaţă mai retrasă. Domnul preşedinte spune că este un om decent şi nu-i place să se afişeze “şi în plus când am ajuns eu preşedinte, o Elena îşi lăsase amprentă pe istoria României şi nu a vrut să se facă paralele” a explicat Ion Iliescu despre discreţia soţiei sale. Pentru mine această carte este un ghid de viaţă şi de carieră politică. Aş vrea să nu uităm să ne modelăm după valorile morale şi principiile pe care le găsim în această carte. Mi-aş dori ca Dumnezeu să-mi dea puterea şi înţelepciunea să-mi croiesc o carieră politică cel puţin asemănătoare cu a domnului Iliescu. Mi-aş dori ca Dumnezeu să-mi dea puterea şi înţelepciunea să fiu om şi să fiu un om de stânga pentru că stânga românească înseamnă să fim alături de dvs, să muncim pentru dvs şi împreună cu dvs şi mi-aş mai dori ca bunul Dumnezeu să-i dea viaţă lungă.” mai arată Oana Mizil.

În materialul video puteţi urmări aceste declaraţii.

Ion Iliescu a început în speech-ul său cu amintirile din copilărie şi încheie cu faptul că Olteniţa are potenţial economic, turistic şi cultural, numai că are nevoie de mai multă susţinere. Fostul preşedinte îşi aminteşte de anii copilăriei când locuia pe strada Ion Heliade Rădulescu rememorând un căruţaş, activitatea de căruţaş fiind structura socială a oraşului înainte de război. Ion Iliescu a avut o întâlnire cu un fost coleg de service şi de şcoală primară, Ion Buşiu.

Fostul preşedinte a donat mai multe cărţi bibliotecii Grupului Şcolar “Nicolae Bălcescu” din Olteniţa după sesiunea de autografe oferită la finalul lansării cărţii. Doi dintre oamenii de cultură olteniţeni i-au oferit lui Iliescu din apariţiile lor de carte. Este vorba de prof. Nicolae Mavrodin şi prof. Mura Bulai.

După lansare, Ion Iliescu a vizitat fostul şantier naval, o centrală termică pe biomasă, prima la care primarul Costinel Milescu a făcut experimente, centrala utilizînd materii vegetale si organice, precum lemnul, rezidurile agricole şi chiar deşeurile urbane în scopul generării de căldură apartamentelor din zonă.

Vizita la Olteniţa s-a încheiat la orele după-amiezii.

Laura Suzeanu