Mega-investiţie la Olteniţa: începe construcţia unei oţelării de 150 de milioane de euro

Fabrica va fi situată în Olteniţa şi va începe să producă din 2014 iar investitorul este o companie indiană.  Indienii şi ruşii sunt singurele prezenţe notabile în siderurgia românească.

Compania indiană Transdanube Industries începe, din vara anului viitor, construcţia unei oţelării de 150 de milioane de euro în oraşul dunărean Olteniţa. Fabrica va fi gata doi ani mai târziu şi va avea o capacitate de 500.000 de tone de oţel lichid şi 450.000 de tone de oţel-beton anual ceea ce o va transforma în cea mai mare unitate de profil de pe teritoriul României. Înseamnă, totoodată şi una dintre cele mai mari investiţii în România din ultimii ani.

Potrivit primarului din localitate, Costinel Milescu, oţelăria va da de lucru la 450 de oameni, mare parte localnici. Pe orizontală se vor mai crea alte 600 de locuri de muncă.

„Indienii au tatonat terenul de la noi din judeţ încă din 2003. Au încercat, mai întâi, să construiască în Călăraşi, în locul fostei fabrici Siderca. N-au reuşit pentru că au fost probleme cu nişte avize dar şi cu alimentarea cu energie electrică. Ulterior au venit în Olteniţa şi au cumpărat, acum cinci ani, o parte din terenul fostei turnătorii TUROL precum şi o suprafaţă de 4-5 hectare din fosta centrală termică de zonă unde s-au decis să facă oţelăria. Pesemne au rezolvat şi problema alimentării cu energie din moment ce ne-au anunţat că încep construcţia în vara lui 2012”, a spus, pentru MONEY.RO, Milescu.

 

Potrivit edilului toate avizele necesare construcţiei sunt deja obţinute. Construcţia oţelăriei trebuia să înceapă încă din acest an însă indienii au fost nevoiţi să rezolve cu Transelectrica problema alimentării cu energie(au trebuit făcute noi conexiuni întrucât aveau nevoie de 80 MW iar reţeaua zonală nu suporta mai mult de 60 MW) dar au fost întârziaţi şi de prelungirea discuţiilor privind finanţarea de la bănci.

Alegerea Olteniţei pentru o investiţie de asemenea dimensiuni se datorează faptului că oraşul este port la Dunăre, astfel încât trasportul minereului şi a produsului finit este mai facil, că deţine infrastructură industrială dar şi pentru că este aproape de Bucureşti, cea mai activă piaţă a construcţiilor din ţară.

Produsele viitoarei fabrici de la Olteniţa sunt destinate, în egală măsură pieţei locale şi exportului. În prezent, o bună parte din oţelul-beton folosit în România este adus din Bulgaria, Ucraina ori Turcia.

Parteneri în cadrul acestei investiţii sunt Grupul Danieli din Italia,  BCP Bucureşti şi ISPE (Institutul de Studii şi Proiectări Energetice).

African Industries Group, compania-mamă a Transdanube Industries, a fost fondată în anii 1970 de către P.K. Gupta şi este administrată în continuare de către familia Gupta . Transdanube Industries SRL este prezentă în România începând din 2007, când a achiziţionat o parte din fosta turnătorie Turol SA. Un an mai târziu, TDI a cumpărat prin licitaţie fosta Centrala Termica de Zonă din Olteniţa.

Cea mai mare  uzină siderurgică din România este fosta Sidex Galaţi care se află în proprietatea concernului indiano-luxemburghez Arcelor Mittal.

Industria produselor din oţel din România este un joc în doi între companii indiene şi ruseşti. Astfel,  Arcelor Mittal deţine fabricile de la Galaţi, Hunedoara dar şi producătorul de ţevi Petrotub Roman. Uzine precum COS Târgovişte, Mechel Câmpia Turzii, Artrom Slatina sau TMK Reşiţa sunt proprietatea unor firme deţinute de oligarhi ruşi.

sursa: money.ro

Comentarii

  1. Ovidiu spune:

    forte bine..credeam k nu va mai face nimic!

  2. Gheorghe Vasile spune:

    Sunt convins. Vor face la pastele cailor. Treaba e ca anul viitor sunt alegerile, sh cred ca deduceti ce vreau sa spun. Dupa ce trec alegerile iar va fi o perioada de acalmie de vreo 3 ani, dupa care iar va apare un anunt de genul acesta in preajma alegerilor care vor urma, si tot asa la anu si la multi ani. In timpul acesta se vor construi tot mai multe trotuare si pavele. Ce minunat !

  3. mariano197761 spune:

    FAC PE NAIBA , DIN NOU MA ENERVEZ STIMATI JURNALISTI…. PRIVITOR LA ACEASTA INVESTITIE DE PE LA NOI….OTELARIA OLTENITZA…..SCUMPI SI STIMATZI JURNALISTI….DACA VA TRIMIT POZE CU CE AU FACUT INDIENII CU COMBINATUL SIDERURGIC DE LA HUNEDOARA, LE POSTATZI?….INDIENII CARE AU TAIAT FIERUL, AU DISTRUS TOT PE ACOLO, SI AU TRANSPORTAT FIERUL DE LA HUNEDOARA SI DIN ALTE PARTI , LA GALATZI? NU AU INTERES DECTAT SA COLECTEZE FIERUL VECHI DIN ROMANIA, SPRE A FI PRELUCRAT LA GALATZI, CU IESIRE SPRE MAREA NEAGRA, NU MAI VA FACETI ILUZII OPTICE…..SE TAIE TOT , SE BOMBARDEAZA FURNALE TIP C.T.Z, SE AMENAJEAZA CU CATEVA CAMIOANE PAMANT SI GARD IMPREJMUIT PRIN ZONA NOASTRA, DE OCHII LUMII, DUPA CARE….SPUN: NU PUTEM AVEA ACCES LA RETEAUA ELECTRICA DIN ZONA DUMNEAVOASTRA SAU LA ALTE DRUMURI DE TRANSPORT AL PRODUSELOR FINITE DIN OTELARIE….SI PUNCT….S-AU SPALAT HINDUSHII PE MAINI SI PE FATZA….UNDE ESTE INTERES , SE VEDE SI SE MISHCA, NU SE BLOCHEAZA LUCRAREA DE INVESTITZIE….TARE IMI DORESC SA MA INSHEL PERSONAL….SI, NU CHIAR HINDUSHII SUNT ASA DE BOGATZI PRECUM TOT SE CREDE, SI IN SPATELE LOR SUNT ALTZII, JOCURI POLITICE MONDIALE, UNEORI, MINCINOASE….PARERE PERSONALA SI NU NUMAI….NO COMMENT !