Pentru buna funcţionare a sistemului centralizat de încălzire, energia pe peleţi se aplică şi la Olteniţa

La centrala nr. 4 din Olteniţa funcţionează în prezent un cazan care produce energie pe peleţi. Ideea acestui mecanism a apărut în urmă cu câteva luni şi a fost preluată de administraţia locală, primarul municipiului Costinel Milescu fiind unul din adepţii acestei variante, care va duce la o bună funcţioneare a sistemului centralizat de producţie a energiei termice.

În şedinţa Consiliului Local din luna octombrie, edilul şef a prezentat structura de lucru a sistemului de încălzire pe peleţi, o firmă din Grecia fiind cea care colaborează cu Olteniţa pe acest model de energie. „Producătorul de cazan a venit aici special şi mi-a trimis unul din cei mai buni ingineri pe parte de cazane care a făcut probe cu cazanul peste limita lui de funcţionare care este 1,1 Gcal şi l-a dus până la 1,5 Gcal, în aşa fel încât ne-a arătat că acest cazan este elastic şi acoperă necesarul de energie termică pentru centrala 4, atât pe căldură cât şi pe apă caldă. Mai sunt câteva reglaje de făcut. E lucru nou. În momentul când este gata, cazanul este pe internet, se pot vedea parametrii de funcţionare ai cazanului contra unei parole. Producătorul din Grecia poate interveni în timp real asupra parametrilor cazanului în aşa fel încât va fi sub supravegherea directă a furnizorului de cazan din Grecia şi cred că varianta pe peleţi este singura modalitate privind reducerea preţului energiei furnizată în sistem centralizat. Miercurea Ciuc se încălzeşte pe peleţi.” spune Costinel Milescu.

În materialul video este redată declaraţia primarului municipiului Olteniţa.

Milescu mai arată ce înseamnă certificatele verzi pentru producerea energiei pe biomasă: „Un certificat verde este 54 de euro. El poate fi tranzacţionat pe piaţa liberă şi fiind la început la valori apropiate de valoarea lor nominală. Apariţia acestor certificate verzi care se dau pentru reducere procentului de bioxid de carbon din atmosferă, pot să ne garanteze ca noi să obţinem un preţ al energiei termice mai mic decât gazul metan. Pentru obţinerea energiei electrice pe celule fotovoltaice se dau 6 certificate verzi pentru un megawat de energie. La cazane se dă un certificat verde pentru cei care produc energie termică direct şi se mai dă un certificat verde pentru cei care produc energie electrică şi secundar energie termică. Dar pentru că de la Camera Deputaţilor a plecat către ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei n.r.), s-a făcut propunerea să se dea două plus unul certificate verzi, adică două pentru producerea directă plus unul pentru producere întâi a energiei electrice şi apoi a energiei termice.” mai spune primarul Milescu.

Consilierul Gheorghe Lungu susţine ideea împărtăşită de primarul Costinel Milescu, consilierul spunând că vede în energia pe peleţi viitorul, acesta menţionând faptul că gazul va urca vertiginos în următoarele perioade.

Laura Suzeanu

Comentarii

 1. cornelius calin spune:

  Asa este dom’ primar…cum zici mata…da’ nu cred sa ne scoata mai bine pe noi fiindca tot umflate vor fi facturile la incazire…Am prieteni in buricul Bucurestiului care platesc la jumate incalzirea fata de noi…Da noi in Oltenita ne permitem ca suntem un mic Beverly Hills!

 2. Popateapa spune:

  Doamna Laura Suzeanu,în ultimul articol de pe Observatorul de Călăraşi aţi cam încurcat borcanele! L-aţi avansat pe domnul Milescu Costinel la rang de primar al Călăraşului. Ce este cu aceasta?
  Edilul municipiului de pe malul Borcei a mai argumentat că există cazane care merg direct pe rumeguş, altele pe peleţi, pe paie, toate acestea fiind numite generic biomasă. „Eu am certitudinea că vom avea un preţ mai bun şi datorită faptului că toate tehnologiile prevăd un preţ de producţie al energiei termice pe biomasă mai mic decât pe gaz”

 3. Laura Suzeanu spune:

  Orice publicaţie din lume are un corector sau supervizor. În cazul meu, cel care m-a corectat la ziar a făcut o mică greşeală căreia nu este cazul să-i dăm amploare. Oricine greşeşte, oricare dintre noi se poate gândi în altă parte când scrie sau editează ceva, iar ce gândeşte este foarte posibil să iasă şi pe hârtie.

 4. Catalin spune:

  Il rugam pe Dl. Primar si toata echipa de la Olteniteanul sa vina la fata locului la Centrala 4, sa filmeze si sa vada toti cetatenii orasului daca e normal ca acest sistem de incalzire pe paleti este „Corect” si din punct de vedere al mediului, sa faca atata funingine in atmosfera si pe pervazele oamenilor. E usor sa platim mai putin si tot usor sa ne imbolnavim…..face-ti ceva oameni buni, altfel apelam la protectia mediului, noi nu mai putem respira in aceasta zona.
  In numele cetatenilor din zona Centralei4 ( Bulevardul Marasesti).

 5. ionut spune:

  Poluare cu materii volatile ,condus pe calculator si cu vatraiul la scarmanat focul . Iar ai bagat nasul tau fin in lucruri la care nu te pricepi