Atelierele de Crăciun pentru prima dată la Olteniţa

În seara de 16 Decembrie 2011, Asociaţia Salve Romania, în parteneriat cu Asociaţia A.C.T.O.R, Primăria Olteniţa şi Liceul “Neagoe Basarab” au organizat un „Atelier de Crăciun pentru copii” pentru a-i iniţia pe cei mici în arta origami, modelării în lut şi pictură. Atelierele de Crăciun -Christmas Crafts au constituit o premieră anul acesta pentru Olteniţa.


Acţiunea s-a desfăşurat în holul mare al Primăriei Olteniţa care vineri, 16 decembrie, începând cu ora 16,00 a devenit neîncăpător cu elevi de şcoală şi liceu, invitaţi, oaspeţii A.C.T.O.R. Tinerii olteniţeni au avut posibilitatea şi ocazia ca în cadrul acestei acţiuni să interacţioneze cu alţi tineri din alte ţări europene, veniţi prin Serviciul European de Voluntariat în A.C.T.O.R. special pentru  a promova voluntariatul şi implicarea în comunitate. Astfel, voluntarii veniţi prin Serviciul European de Voluntariat în ACTOR au reuşit foarte uşor să spargă bariera de limbă şi să îi facă atât pe cei mici cât şi pe cei mai mari să ia parte la jocurile amuzante propuse de fiecare. Pentru copii nu a mai contat faptul că nu înţelegeau un cuvânt din ceea ce spuneau tinerii voluntari, ci s-au distrat copios imitându-i şi încercând şi ei să cânte. Fiecare şi-a ales o activitate: să picteze baloane, să modeleze figurine din lut, să se picteze pe faţă, origami sau pictură, fiind îndrumaţi de voluntari şi supravegheaţi de adulţi. A fost de asemena şi o expoziţie de păpuşi de porţelan, care a atras toate privirile şi a fascinat pe toată lumea. Un teatru de umbre a fost prezentat de un tânăr voluntar francez, care i-a învăţat pe tineri să „nu îl deranjeze pe spiriduş”.


Copiii şi tinerii s-au simţit minunat după cum au declarat reporterilor noştri. Eleva Alexandra Beşliu, o elevă a liceului “Neagoe Basarab” a prezentat o colecţie de păpuşi de porţelan, pe care tânăra le adună de la vârsta de 8 ani când a primit prima păpuşă din porţelan, cadou de ziua ei. Alexandra ne spune că exponatele sunt achiziţionate din ţările unde ea călătoreşte. “După părerea mea atracţia principală a fost modelarea figurinelor din lut, în special pentru că este o activitate destul de ieşită din comun pentru copii, însă şi pictatul pe pereţi a avut succes, pentru că, de ce să nu recunoaştem, visul fiecăruia este să picteze pereţii fără să fie certat de mămica (pereţi care, bineînţeles, au fost acoperiţi cu folie şi hârtie). După părerea mea, comunitatea noastră avea într-adevăr nevoie să se rupă puţin din febra cumpărăturilor de cadouri şi a obiceiului de a petrece sărbatorile în faţa televizorului şi să arate generaţiei de mâine că lucruri frumoase şi utile se pot obţine într-un mod plăcut şi distractive, mai ales că un cadou frumos nu este neapărat unul scump, ci unul în care pui suflet. Acestea fiind spuse, cred că acţiunea a fost una dintre cele mai frumoase cadouri făcute copiilor.” declară Emilia Voicu, elevă în clasa a X-a E la Liceul Teoretic “Neagoe Basarab” Oltenita, voluntar Salve Romania.


„Astăzi a fost frumos, fata din Olanda mi-a pictat o coroană de prinţesă, am învăţat să fac un om de zăpadă din lut şi mi-am făcut o prietenă nouă, pe Arlena. M-am distrat de minune.” (Alexia Tudor,9 ani)
Ştefăniţă Barbu, unul dintre iniţiatorii Asociaţiei Culturale pentru Teatru şi Origami, a însoţit echipa de tineri la Olteniţa, voluntari din Olanda, Spania, Franţa, Letonia, Portugalia. El spune că în cadrul atelierelor tinerii au intrat în contact cu diverse jocuri interculturale, arta origami, teatru de umbre, pictură pe faţă, atelierele de pictură organizate de Salve, modelaj din lut şi plastilină. Acţiunea de vineri a fost pusă în practică de Asociaţia Salve Romania în parteneriat cu Asociaţia A.C.T.O.R, Primăria Olteniţa şi Liceul Teoretic „Neagoe Basarab”.

Laura Suzeanu